Fırsatçılık ve şap hastalığı kırmızı etin fiyatını çığırında çıkardı

Şap hastalığı ve fırsatçıların girişimiyle Diyarbakır’da kırmızı etin kilosu 240 liraya yükseldi. Kasaplar, önlemler alınmazsa bu rakamın bayramdan...

Şap hastalığı ve fırsatçıların girişimiyle Diyarbakır’da kırmızı etin kilosu 240 liraya yükseldi. Kasaplar, önlemler alınmazsa bu rakamın bayramdan sonra 300 liraya ulaşabileceğini aktardı.

Recep ÇALIŞKAN/YENİGÜN ÖZEL – Şap hastalığı, fırsatçılık ve artan girdi maliyetleri gerekçe gösterilerek kırmızı et fiyatlarında fahiş artış sürüyor. Diyarbakır’da halk, 240 liranın üzerine çıkan kırmızı etin yanına yaklaşamaz hale geldi. Geçtiğimiz ramazan ayına kıyasla sadece kırmızı et değil beyaz ette alım gücünün düştüğü görüldü. Kırmızı et ile birlikte Türkiye fahiş zamları konuşurken sırada şimdi de tavuk ve yumurta var. Son bir ayda beyaz et ve yumurtada yüzde 15’i geçen fiyat artışları yaşandı. Canlı tavuk pazarında ramazan öncesi 110 lira olan tavuklar şu an 150 lirayı geçti. Fiyatların sürekli artmasına karşı halk ve esnaf tepkili. Fahiş fiyatların önlenmesi denetimlerle sağlanacağını aktaran halk, yetkilileri göreve çağırdı.

İLK KEZ BÖYLE BİR DURUMU YAŞIYORUZ

Ramazan ayının gelmesiyle kırmızı et fiyatlarında olağandışı bir artışın yaşandığını söyleyen kasap Mustafa Selli, “Depremle beraber 8 bine yakın büyükbaş hayvanımızı kaybettik. Şap hastalığı ile de tedarik sıkıntısı çekiyoruz. Uzmanlar uzun zamandır hastalık konusunda uyarıyordu. Ramazan ayı geldi halk ete ulaşamayacak diye kimse önlem almadı şu an tedarik sıkıntısı var. Yıllardır bu sektördeyiz biz böylesini görmedik. İlk kez böyle bir durumu yaşıyoruz. Önceki ramazan aylarında vatandaş her gün et alırdı. Bu yıl alım oldukça düştü. Gramla et alanlar var. Geçen yıl bu aylarda kilosu 80 lira olan dana kıyma şu an 260 lira civarında. Geçen sene ramazan ayında halk kilo şeklinde kıyma alırken şimdi alamıyor. Kilosu ramazan ayı başlamadan 170 lira olan kırmızı etin fiyatı şu an 230-240 lira civarında. Bunun temel sebeplerinden biri de insanların fırsatçılık yapmasıdır. Hastalık ile beraber iyice tedarik sıkıntısı çektik zaten. Bayram sonrası piknik ve yaz sezonu ile beraber fiyatlar 300 lirayı da görebilir. Yetkililerin bir an önce bu duruma el atması gerek. Serbest piyasa varken et ucuzlamaz. İnsanlar serbest piyasa ile istediği kadar zam yapıyor kimse de bir şey diyemiyor. Fiyat düşmesini konuşabilmemiz için girdilerin düşmesi lazım. Türkiye'de kesim fiyatları yükseldikçe buzağıların fiyatı da artıyor. Kısır bir döngüye giriliyor” diye konuştu.

FIRSATÇILIK SÜRERSE TAVUK ETİNDE DE ARTIŞ OLACAK

Geçen yıl kilosu 16 lira olan tavuk fiyatı bu yıl 48 liraya çıktığını aktaran tavuk satıcısı Azad Yılmaz, “Bu kadar artmasının sebebi tabii ki artan maliyetlerdir. Gün geçtikçe daha da artıyor. Kırmızı ette görülen şap hastalığı talebi her ne kadar tavuğa yönlendirse de fırsatçılar yine iş başında. Ramazan öncesi kilosu 40 lira olan beyaz etin şu an ki maliyeti 48 lira. Yaklaşık yüzde 15 civarında bir zam oluştu. Fırsatçılık devam ederse beyaz ete zam üstüne zam gelir. Ben geçen yıl ramazan ayında günde ortalama 200 kilo beyaz et satardım ancak şimdi 50 kilogramı geçmiyor. Sektör kazanacak ki, yatırım yapsın, yeni yatırımlar gelsin. Ama olmuyor, gelmiyor. Çünkü kazanç sağlayan bir sektör değil tavukçuluk. Asıl sorun burada. Bu sorunu çözmeden kimse fiyatların ucuzlamasını beklemesin” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Manşet Haberleri