Mardin’de Münevver Akbulut (27), geçmişi 3 bin yıla dayanan ve coğrafi işaret belgesiyle tescillenen gümüş işleme sanatı 'Telkari' ile ürettiği takıları yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuyor.
Midyat ilçesinde, geçmişi 3 bin yıl öncesine dayanan ve Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaret belgesiyle de tescillenen 'Telkari' gümüş işleme sanatı, kadın usta Münevver Akbulut’un elinde şekilleniyor. Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksekokulu Takı Tasarımı ve Kuyumculuk Bölümünü bitiren Akbulut, öğrendiği bilgilerle, açtığı atölyede ürettiği gerdanlık, kolye, küpe, yüzük gibi takıları gelen yerli ve yabancı turistlere sunuyor.
‘GENELDE ERKEK USTALAR ÜRETİYORDU, ARTIK BEN DE ÜRETİYORUM’
Telkari sanatıyla genellikle erkek ustaların üretim yaptığını ifade eden Akbulut, “Midyat’ta bir kadın olarak, ilk defa Telkari işçiliğini bilen bir kadın olarak, kendime ait bir mağaza ve atölye açtım. Dışarıdan gelen müşterilere, turistlere gösteriyorum ve çok da memnun kalıyorlar. Güneydoğu’da ilk defa bir kadının kendine ait iş yeri açıp kendi ayakları üstünde durması, daha çok onları memnun ediyor. Hele ki 'Telkari' genelde erkekler tarafından yapıyordu, ama şu an Midyat'ta, Mardin'de ilk defa bir kadın hem kendi mağazasını işletiyor, hem de telkari ürünlerini yapıyor” diye konuştu.
İzmir'den Midyat'a gelen Belgin Eren, "Gurur duyduk, geçenlerde gelmiştik zaten çok memnun kaldık. Böyle bir bayan bu tarz işi devam ettirmesi çok gurur verici, çok güzel” diye konuştu.
İşyerinden telkari ürün sipariş veren Zilan Aktürk ise, “Buraya Münevver ablanın gümüş telkari dükkanına geldik. Burada daha güzel gümüş işlerine baktık. Burada daha hoşumuza gittiği için buradan kolye siparişi aldık, hayırlı olsun” dedi.
Yüzük bakmaya geldiğini söyleyen Enes Arslan da, “Ben buraya bir yüzük bakmaya geldim. Süryani yüzük tasarımına bakıyordum. Bir baktım buraya geldim Münevver abla buradaymış. Normalde Süryaniler yapıyor bunu" ifadelerini kullandı. (DHA)