VİDEO HABER - “Yazlık Sinema Günleri” izleyicilerini bekliyor!

29.Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali kapsamında gerçekleşecek olan “Yazlık Sinema Günleri” izleyicilerini bekliyor. Etkinlik 2-18 Eylül tarihleri...
29.Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali kapsamında gerçekleşecek olan “Yazlık Sinema Günleri” izleyicilerini bekliyor. Etkinlik 2-18 Eylül tarihleri arasında Adana’nın ilçelerinde gerçekleşecek.

Gülbahar Altaş/Yenigün Özel - Her yıl Adana’da düzenlenen 29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, 2-18 Eylül tarihleri arasında beş kategoride gerçekleştirilecek.  Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Öğrenci Filmleri Yarışması, Dünya Sineması Örnekleri, Özel Bölümler, Kısa Film Bölümleri yer alan festivalde, ayrıca 2015 yılında ilk kez "Adana Konulu Senaryo Yarışması" festivalin yarışmalı bölümlerine eklendi.

Ulusal Belgesel Film Yarışması’na 53 başvuru

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Film Yönetmenleri Derneği (FİLM-YÖN) Jürisi bu yıl Bülent Pelit, Fatih Özcan ve Faysal Soysal’dan oluşuyor. Jüri, yarışma kapsamında bir filme FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü’nü verecek. Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Ulusal Belgesel Film Yarışması’na 53 film başvurdu, yarışmada 10 film, Altın Koza Ödülleri için jüri karşısına çıkacak.

23 film finale adını yazdırdı

Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması’nda finalistler açıklanırken, yüzlerce başvuru arasından, 4 kategoride, 23 film ön değerlendirmeyi geçerek finale adını yazdırdı.  Uluslararası Kısa Film Yarışması finalistleri de açıklandı. Yüzlerce başvuru arasından 20 film ön değerlendirmeyi geçti.  Bu yılki festivale, Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Brezilya, Hırvatistan, Karadağ, İran’ın da aralarında olduğu birçok ülkeden katılım oldu. Festivalde ayrıca sinema tarihinin kendine özgü birer yaratıcı, kuramcı ve öncü olan, kendi kuşakları kadar gençleri de derinden etkileyen dört büyük ustası Satyajit Ray, Pier Paolo Pasolini, Luis Bunuel ve Robert Bresson festivalde 8 filmle anılacak.

1969’dan beri Türkiye sinemasına katkı sunuyor

Çukurova’nın ürünü pamuğu simgeleyen “Altın Koza Film Festivali” ilk kez 15-22 Mayıs 1969 tarihleri arasında Altın Koza Film Festivali adıyla düzenlendi. 2009 yılında Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali adını alırken, 2016 yılında Uluslararası Adana Film Festivali olarak değiştirildi. İlk yıl, Metin Erksan, Kuyu filmi ile En İyi Yönetmen ve En İyi Film dallarında Altın Koza’yı evine götürürken, Yılmaz Güney; Seyyit Han ile En İyi Erkek Oyuncu, Fatma Girik; Ezo Gelin ile En İyi Kadın Oyuncu ödüllerine sahip olan ilk Altın Koza’lı sanatçılar oldu.

1973 yılına kadar beş kez sinemaseverlerle buluşan Altın Koza, ekonomik olanaksızlıklar nedeniyle 18 yıl ara verildi. 1992 yılında Adana Belediyesi, Adanalılar ve sanat dünyasından gelen “Altın Koza yeniden canlansın” talebini sonuçsuz bırakmadı.

Ülkenin önemli kültür - sanat etkinliklerinden

1998’de Adana depreminde Büyükşehir Belediyesi Yönetimi, aynı yıl Altın Koza bütçesini depremzedeler için kullanarak Festivali düzenlememe kararı aldı.  1999’da ise Marmara depremi nedeniyle ülkede ulusal yas ilan edilmesi sonucu Festival gerçekleştirilemedi. Festival bütçesi o yıl da Marmara depreminden zarar gören depremzedelere aktarıldı. Altın Koza Film Festivali, ilk başladığı tarihten bu yana her yıl zenginleşen içeriği ile sadece Çukurova Bölgesi’nin ve ülkenin önemli kültür - sanat etkinliklerinden biri oldu. Festival, her yıl Türk sinemacıların yanı sıra Avrupa’dan da yaklaşık 700 konuğu ağırlamakta ve her yıl yaklaşık 70 bin izleyiciye ulaşmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri