Sur’da daha önce büyük bir kısmı yıkılan Savaş Mahallesi’nde, alınan yeni kararla aralarında tarihi yapıların da olduğu binaların yıkıldığı iddia edildi. Tescilli yapılardan çıkarılan taşların ise hafriyat kamyonuyla alandan çıkarılarak satıldığı ileri sürüldü. Söz konusu iddiaları yalanlayan İç Kale Müze Müdürlüğü yetkilileri, tescilli yapılara bitişik metruk binaların yıkımının yapıldığını belirterek, “Yıkım işlemleri denetimli olarak devam ediyor” dedi
Ahmet Baran / Süleyman Özdemir
YENİGÜN ÖZEL / Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde 2015 yılında yaşanan çatışmalar sonrasında 6 mahallede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinesinde devem eden yıkım çalışmaları yeni bir bölgeye daha taşındı. Bakanlık kararıyla beraber Savaş Mahallesi’nde bulunan Demirciler ve Değer sokakları arasında bulunan yapılarda iki hafta önce yıkımına başlandı.
‘Söylentiler asılsız’
Yıkım işlemlerinin başlamasının ardından çalışmaların sürdüğü alanda tescilli yapıların yıkıldığı ve tescilli yapılardan çıkarılan taşların ise hafriyat kamyonuyla alandan çıkarılarak satıldığı iddia edildi. Konuyla ilgili Yenigün Haber’e konuşan İç Kale Müze Müdürlüğü yetkilileri söylentileri yalanlayarak, “Tescilli yapılara bitişik metruk binaların yıkımı yapılıyor. Yıkım işlemleri denetimli olarak devam ediyor. Müdürlüğümüz bünyesinde görevlendirilen arkeolog eşliğinde çalışmalar devam ediyor. Söylentiler asılsızdır” dedi.
[caption id="attachment_63475" align="aligncenter" width="900"]
‘Tescilli evler yıkılmadı’
Söz konusu alanda yıkım çalışmalarını yürüten yüklenici firma yetkililerinden Genco Güngör ise “Çevre ve Şehircilik burayı komple satın almıştı. Herkes hakkını almıştı diye yıkım kararı çıktı ve her yer yıkıldı. Burası komple metruk evlerdi, 7 katlı bina vardı, 2 katlı bina vardı tescilli evler yoktu. Burayı komple biz yıktık. Burada tescilli evler var ama onlara karışmadık. Şuanda kontrolleri bekliyoruz. Onlar geldikten sonra burayı teslim edip çıkacağız” diye konuştu.