Zift tekniğiyle yaptığı tablolarla dikkatleri üzerine çeken ressam ve heykeltıraş Nurettin Çakmak, özellikle Avrupa ülkelerinden sipariş aldığını söylüyor. COVID-19’un ortaya çıkmasından sonra sergi çalışmalarını askıya aldığını belirten Çakmak, “Almanya’da bir sergimiz olacak. Tarihi henüz belli olmamakla birlikte 20 tabloyla Eylül-Ekim ayında serginin düzenleneceğini düşünüyoruz” dedi
Gülbahar Altaş / YENİGÜN ÖZEL - Mardin'in Artuklu ilçesinden ressam ve heykeltıraş Nurettin Çakmak’ın (40), zift tekniğiyle yaptığı tabloları dikkat çekiyor. Yenigün Habere konuşan Nurettin Çakmak, Dicle Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü'nden mezun olduğunu belirterek, “Evlenmeden önce atölye çalışmalarım vardı. Ancak evlendikten sonra bu daha çok geliştirildi” dedi.
‘Eşimle işimizde birbirimize destek oluyoruz’
2010’da Şam’da sergi açtı. Şam’ın yanı sıra yurt içinde de sergi çalışmaları oldu. Evlendikten sonra eşinin de zamanla sanatla ilgilenmeye başladığını ve başarılı çalışmalar ortaya çıkardığını belirten Nurettin Çakmak, “Eşimle işimizde birbirimize destek oluyoruz” dedi. Çakmak, çalışmalarında Mardin’in tarihi eserlerinden daha çok faydalansa da, son dönemlerde portre çalışmalarına da ağırlık verdiğini söyledi. Barak, seramik çanak, çömlek yapımıyla da uğraşan Çakmak, Suriye’nin Amude kentinden eşi ve 3 çocuğuyla zamanlarının çoğunu atölyede geçiriyor. Yaklaşık 18 yıldır kendi atölyesinde çalışmayı sürdüren Çakmak, bir öğrencisinin küçük bir kutuda kendisine verdiği zifti birkaç denemeden sonra, sürdürülebilir bir sanat tekniğine dönüştürmüş.
Avrupa ülkelerinden siparişler geliyor
Maliyetli olmasından dolayı, Mardinlilerin tablo satın alıp işyeri ve evlerinde asılmasının kendileri için lükse kaçtığını belirten Nurettin Çakmak, uyguladığı tekniğin yeni olmasından dolayı dikkat çektiği ve özellikle Avrupa ülkelerinden sipariş aldığını dile getirdi. COVID-19’un ortaya çıkmasından sonra sergi çalışmalarını askıya aldığını belirten Nurettin Çakmak, “Almanya’da bir sergimiz olacak. Tarihi henüz belli olmamakla birlikte 20 tabloyla Eylül-Ekim ayında serginin düzenleneceğini düşünüyoruz. Tablolarımda daha çok özgün ve Mardin’in tarihi mekanlarını çalıştım” dedi. Çakmak ve eşi Agrin, ailelerin sanatla uğraşması halinde, şiddet ortamının da kalmayacağı görüşündeler.