Ma Music 5 yılda 4 bin 59 çocuk ve genci eğitti: Çocukları müziksiz bırakmayacağız

5 yılda 4 bin 59 çocuk ve gence müzik eğitimi veren Ma Music'in Koordinatörü Şerko Kanîwar, yeni dönem projelerini anlatarak, "Bu ülkenin çocuklarını...
5 yılda 4 bin 59 çocuk ve gence müzik eğitimi veren Ma Music'in Koordinatörü Şerko Kanîwar, yeni dönem projelerini anlatarak, "Bu ülkenin çocuklarını müziksiz bırakmayacağız. Çünkü bu söz bir slogan değil, bu bir direniş" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) bünyesinde 2010 yılında kurulan Aram Tigran Konservatuarı, Kasım 2016’da belediyeye atanan kayyım tarafından kapatıldı. Konservatuarın kapatılması sonrası işsiz kalan müzisyenler, 4 Mart 2017'de Ma Music Akademisi kurdu. Akademi çalışanları, 5 yıllık süreçte Kadın Korosu, Çocuk Korosu, MA Orkestrası, Doğal Ritim Orkestrası, Zarok Ma ve Dengbêj Akademisi kurdu. Ayrıca 4 bin 59 çocuk ve gence Kürtçe müzik eğitimi verdi. Ma Music Akademisi Koordinatörü Şêrko Kanîwar, 5 yıllık süreci ve hedeflerine dair Mezopotamya Ajans’a konuştu.

‘4 bin 59 çocuğa eğitim verdik’

Kanîwar, 5 yıldır kendilerini yalnız bırakmayan kişi ve sivil toplum örgütlerine teşekkür ederek, "Çünkü 5 yılda hiçbir zaman bizi yalnız bırakmadılar. Her gün maddi-manevi yanımızda oldular” dedi. İşsiz kaldıktan sonra iki seçenekle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Kanîwar, "Ya bırakıp evlerimize gidecektik ya da bu çocuklara verdiğimiz sözü yerine getirecektik. Bu yüzden biz de bu tarihi sözümüzü yerine getirmek için ve bölgede bu çalışmanın devam etmesi adına yola koyulduk. Ma Music çatısı altında 5 yıl içerisinde 4 bin 59 çocuğa eğitim verdik. Bu az bir sayı değil. Buraya gelen aile üyelerini de ele aldığınızda fiziki olarak 100 bin kişiyle temas kurduk" dedi.

‘Asimilasyona darbe vurduk’

Kürt dili ve kültürüne hizmet ettiklerine dikkati çeken Kanîwar, çalışmalarla asimilasyona darbe vurduklarını vurguladı. Kanîwar, "Bu sadece matematiksel bir sayı değil. Manevi ve politik değerlerini düşündüğümüzde çok büyük bir başarı var. Bizde bir sınır yok. Bebeklikten yaşlılığa kadar herkes gelip eğitim alabilir. İnsan bu sayıdan tabi ki çok mutlu oluyor. Öğrencilerimizin çoğu da kız öğrenci. Bu da toplumun değişip dönüşmesi için güzel bir şey. Kızlar küçük yaşlarda bu toplum ve kadının özgürlüğü için kültür çalışmalarında yer alıyorlar. Kızlar ilerisi için bize umut vaat ediyor” ifadelerini kullandı.

‘Öğrenciler eğitmen oldu’

Kanîwar, konservatuar kapatıldıktan sonra yaşanılan sürece değinerek, şunları söyledi:

“Birçok çalışmamızı evlerde sürdürdük. Çocuk Akademisi bir gün bile durmadı 3 ay boyunca evlerden devam etti. Ma Music açıldıktan sonra ise her sene 6 -14 yaşlarında neredeyse 150 çocuk akademi öğrencisi oldu ve eğitimler aldı. Çocuk akademisinde başlayanlar şuanda Ma Music’de eğitmen oldular. Haftada bir kez ve bir saat olmak üzere kurslarımız var. İlk başlarda bizi tercih edip etmeyecekleri konusunda endişeliydik. Ama sonra baktık ki bir yıl içerisinde binden fazla kişi başvuru yaptı. Şimdi de 5’inci yılımızdayız ve bazı başvuru alımlarını durdurduk. Çünkü yerimiz yok. Yani 5 yılda çok büyük sahiplenme ve ilgi gördük. Daha çok çocuğa ulaşabilmek için eğitimcilerimizi hızlandırıyoruz."

Herkese kapıları açık

Müziğe emek veren herkesi yetiştirmek amaçlarının olduğunu ifade eden Kanîwar, "Sadece sahnede söyleyen ya da enstrüman çalan kişiler yetiştirmiyoruz. Stüdyoda çalışan, nota yazan, deşifrasyon yapan, köy köy dolaşıp Kürtçe şarkılar söyleyen ve bölge halkı için çalışan kişiler yetiştiriyoruz. İşte bu şekliyle eğitim gören öğrencilerimiz sonrasında eğitim veren konuma geliyor ve farklı şubelerimizde eğitmen oluyor. Örneğin Zarok Ma’yı açmadan önce biz 8 çocukla bir evde başladık bu eğitime. Pilot bir çalışma alanıydı. Ama gelinen aşamada bugün tek başına bir eğitim yeri ve 300 öğrencisi var. 4 aylıktan 5 yaşında kadar. Dünyada örneği yok, Kürtçe eğitim veren tek yer. Önümüzdeki yıllarda da Zarok Ma gibi daha büyük adımlar atacağız. Mecbur atacağız çünkü bölge halkının beklentisi var. Bu yüzden her 5 yıl, bir önceki 5 yıldan daha güçlü olmalı. 50 yıla denk düşecek adımlar atmalıyız" şeklinde konuştu.

Kürtçe için köprü

Kanîwar, son kurdukları Dengbêj Akademisi'nin önemini de değindi. Kanîwar, akademi için birçok yerden eğitmen getirdiklerini aktararak, “Dengbêji sadece müzehane ve divanhane gibi saklanılacak bir şey değildir. Yani her akşam bir divan kurulup da öğrencilerinde sahne alması değildir. Bu kültürümüzü yaşatmak ve Kürt gırtlağını öğretmek için bu akademiyi açtık. Şuanda da bu akademimizde yaklaşık 40 çocuk var. Kürtçe şarkılarımızı daha iyi söylemeyi öğreniyorlar. Belki Şakiro ya da bir başka dengbêj gibi olamayacaklar ama bir şekilde bu zamana kadar getirilen kültürlerini sahiplenecekler. Ma Music olarak kendimizi bir köprü olarak görüyoruz. Kürtçe müziğin dünü ve yarını arasındaki bir köprü. Eğer bu kültür köprüsünü güçlü bırakırsak, bin yıllar sonra da bize aktarılanları başkalarına aktarabiliriz” ifadelerini kullandı.

Gelecek dönem projeleri

Sadece Kürtçenin Kurmancî lehçesinde değil Kirmançkî ve Soranî lehçelerinde de çalışma yürüttüklerini aktaran Kanîwar, bu kapsamda 45 çocuk şarkısı bestelediklerini ifade etti. Akademilerin seslendirdiği 2 klipi izleyenlerle buluşturduklarını paylaşan Kanîwar, "5 yılda yalnızca iki tane yapabildik çünkü 4 bin kişiden yüzde 50’si bu işin mutfağında ve eğitim veriyor. 2022 yılını da şarkı üretim yılı yapacağız. Bundan sonra da her yıl bir şarkı seçip klip çekeceğiz. Özellikle de anonim Kürtçe şarkıları aranje edip, halkımızla buluşturacağız. Mart ayında da 3’üncü klipimiz gelecek, şimdiden onun müjdesini de verelim. Bir yandan da eğitim materyallerimizi geliştirmeye yönelik çalışmalarımız da sürüyor. Her sene yeni bir enstrümanın Kürtçe metodunda kitaplarını yapacağız. Yeni bir projemiz var. Burada verdiğimiz eğitimin milyonlara ulaşması adına aplikasyon kuracağız. Dünyanın nerede olursa olsun Zarok Ma aplikasyonuna tıklayanlar buradaki eğitimlere ulaşabilme fırsatına sahip olacak. Sitemize de bütün eğitimlerimizi yükleyeceğiz. Çünkü sadece fiziki olarak herkese ulaşmak mümkün değil” diye konuştu.

Dünyaya açılacaklar

Kanîwar, "Her yerde müzik herkes için müzik" şiarıyla sadece Diyarbakır'la sınırlı kalmayacaklarını da belirterek, "Silopi, Cizre, Amed’in ilçeleri, Adana, Mersin, İzmir ve İstanbul’un ilçelerinde çocuk çalışmaları yaptık. Ma Music olarak elimizden geldiği kadar her sene çeşitli illerdeki çocuklara ulaşacağız. Yurt dışında Hollanda ve Amsterdam’da yaklaşık 500 çocuk Kürt müziğini öğrendi. Biz oradaki çocuklara da Kürtçe müziği tanıtmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Direnişin sözü

“Kürt kültürü üzerindeki baskıların halen devam ettiğini” iddia eden Kanîwar, şöyle devam etti:

“Sene 2022 ama hala Kürtçe şarkılar sokaklarda bile yasak. Televizyon, radyo ve sahne değil sokaklarda yasak. Kürtçe şarkılar hep kalacak. Bizim logomuz da o anlama geliyor. Biz müzik üzerinde durmuşuz. Biz bu halkın dilini yaşatarak, her zaman bölge şarkılarını söyleyeceğiz ve sözümüzü yerine getireceğiz. Nefes aldığımız sürece Kürtçe şarkılarımızı söyleyeceğiz. 5 yıldır diyoruz, 500 yıl sonra da söyleyeceğiz; Bu ülkenin çocuklarını müziksiz bırakmayacağız. Çünkü ‘Bu ülkenin çocuklarını müziksiz bırakmayacağız’ sözü bir slogan değil bu bir direniş.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri