Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde Diyarbakır’da Lice Ashab-ı Kehf ve Kardeşlik paneli düzenlendi.
Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen panelde Ashab-ı Kehf’te vefa ve kardeşlik temaları işlendi.
Program Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Rıfat Ablay’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Programda Panel Koordinatörü Doç. Dr. Hatip Yıldız ve Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç’un selamlama konuşmasının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız moderatörlüğünde panelistler sunumlarını yaptı.
Tanrıverdi’nin ardında Ashab-ı Kehf ve arkadaşlık konusu hakkında sunum yapan Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, Ashab-ı Kehf insanlarının genç arkadaşlar olmasından yola çıkılarak daha sonradan meydana gelen oluşumlara dikkat çekti.
Kur'an-ı Kerim'de Ashab-ı Kehf'in ifade edildiği tanım üzerine 7 arkadaşın özelliklerini ele alan Alkış, Kur'an-ı Kerim'de "fityetun" kelimesinin sergiledikleri cesaretten Ashab-ı Kehf, putları kırmaktan çekinmeyen Hazreti İbrahim ve iffetinden dolayı Hazreti Yusuf için kullanıldığının altını çizdi.
Ashab-ı Kehf’te vefa temasını ele alan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tanrıverdi, Ashab-ı Kehf olayı üzerinden vefayı tanımlayarak vefanın kişinin birlikte olduğu kişilerle yapılması gerekenleri yapmak olduğunu ve bunun da Kur'an-ı Kerim'de 'ahde vefa' olarak tanımladığına vurgu yaptı.
Ashab-ı Kehf ile zamanın hükümdarı arasında geçen konuşmalardan kesitler sunarak 7 arkadaşın birbirlerine olan sadakatini ele alan Tanrıverdi, kıssada cereyan eden hadiseleri ayetler ve hadisler ışığında aktardı.
Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Programın ikinci oturumuna 27 Mayıs Cuma günü Lice’de devam edilecek.