Songül Bulde, halı dokuma atölyesine işçi olarak girdi, zamanla 3 atölye kurdu. 50 kadınla yoluna devam eden Bulde, halılara işlediği dokularla kentin tarihini yurtdışına tanıtıyor.
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yaşayan Songül Bulde (41), 2011 yılından bu yana halı dokuma atölyesi işletiyor. Atölyenin kurulduğu ilk yıllarda belli başlı sorunlar yaşasa da Bulde, bu sorunların üstesinden gelerek kısa sürede 50 kadının üretim yaptığı bir alan oluşturdu. Kadınlar atölyede yaptıkları üretimle teknolojiyle birlikte yok olmaya başlayan bir mesleği yaşatıyor.
TARİHİ FİGÜRLER İŞLENİYOR
Kadınların elinde şekillenen atölyedeki halıların bir diğer özelliği de kentin tarihi dokusunu dünyaya tanıtıyor olması. Genelde yurtdışından sipariş alan Bulde, halılara Diyarbakır ile bütünleşen figürler ve tarihi yapıları işleyerek şehrin tanıtımına da katkı sunuyor. Kadınlarla çıktığı yolda 3 halı dokuma atölyesi açan Bulde’nin şimdilerde amacı bu sayıyı 8’e çıkarmak.
'ZORLUKLAR KARŞISINDA PES ETMEDİM'
Halı dokuma işine henüz çocuk yaşta ilgisinin oluştuğunu söyleyen Bulde, ailesinden gizli atölyelerde eğitim aldığını belirterek şöyle konuştu: “Daha sonra atölyede çalışmaya başladım. 2011 yılına kadar atölyelerde çalıştım. 2011 yılının son aylarında kendi işimi kurdum. Atölyeyi açtıktan sonra belli zorluklarla karşılaştım ama pes etmedim. Özellikle kadın olduğumuz için çok zorlukla karşılaştık. Bu çevrede tek kadın işletmeci bizdik.”
Halı dokuma işine daha fazla ilgi duyulması gerektiğini ifade eden Bulde, “Özelikle yurtdışında yaşayanlara Diyarbakır’a ait dokuları ulaştırmak istiyoruz. Diyarbakır tarihini gelip burada görme fırsatı olmayan insanlarımız için biz tarihi onlara halıya dokuyarak götürüyoruz” diye konuştu.
EKONOMİK KRİZ ONLARI DA VURDU
Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin işlerini olumsuz etkilediğini ancak buna rağmen ayakta kalabildiklerini belirten Bulde, “Ekonomik kriz işimize çok yansıdı. Daha önce Lice’de atölyemiz vardı bu süreçlerden dolayı bir kaç defa kapatıp açmak zorunda kaldık. Daha sonra sokağa çıkma yasaklarında tamamen kapatmak zorunda kaldık. İpeğin kilosunu 110 dolardan alıyoruz. Halının maliyeti, giderlerini zor karşılıyor. Ancak kadınlarla birlikte ayakta durmaya çalışıyoruz. Kadınlar olarak her türlü zorluğa karşı direniyoruz” diye konuştu. (Mezopotamya Ajans)