Diyarbakır’dan Dünyaya Barışın Yüzü: Masum Süer’in Fotoğrafı Global Arşivde!

Fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer'in, geçtiğimiz mayıs ayında, TJA'nın öncülüğünde düzenlenen Toplumsal Barış ve Demokratik Çözüm mitinginde çektiği bir fotoğrafı, cinsiyet eşitliği için mücadele eden ulusararası Global 50/50 örgütünün kolleksiyonuna kabul edilerek, örgütün web sitesinde yayınlandı.

YENİGÜN HABER – Uluslararası fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer’in Diyarbakır’da ölümsüzleştirdiği "Kürt Kadınları" karesi, cinsiyet eşitliği mücadelesi veren İngiltere merkezli Global 50/50 örgütünün kalıcı koleksiyonuna seçildi. Bu kare, dünya çapındaki insan hakları raporlarının sembolü olacak.

İşte O Fotoğraf; Toplumsal Barış ve Demokratik Çözüm Miting

Bir kareden fazlası: Adalet ve gururun fotoğrafı

Geçtiğimiz Mayıs ayında Diyarbakır’da düzenlenen "Toplumsal Barış ve Demokratik Çözüm" mitingi, tarihi bir ana tanıklık etti.

Fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer’in objektifine yansıyan o an; DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları’nın kararlı duruşu ve etrafını saran kadınların zafer işaretleriyle birleşen "kolektif gururunu" dünyaya taşıdı.

İngiltere merkezli Global 50/50 örgütü, bu fotoğrafı "Hukuk ve Adalet" kategorisinde yayınlayarak uluslararası literatüre dahil etti.

"Barışın dönüştürücü gücü: Kadınlar"

Global 50/50, web sitesinde fotoğrafa dair yaptığı açıklamada çarpıcı ifadeler kullandı. Fotoğrafın sadece bir görüntü değil, aynı zamanda 40 yıllık çatışmalı sürecin ardından barış arayışındaki kadınların "dönüştürücü rolünü" simgelediği vurgulandı. Örgüt, Kürt kadınlarının hem ataerkil düzene hem de devlet baskısına karşı yürüttüğü mücadelenin, cinsiyet eşitliğinden bağımsız düşünülemeyeceğinin altını çizdi.

Bilimsel araştırmaların ve raporların yeni görseli

Mehmet Masum Süer’in bu başarısı, fotoğrafın sadece sergilenmesiyle sınırlı kalmıyor. Yapılan anlaşma ve kabulle birlikte bu kare;

  • Uluslararası insan hakları örgütlerinin yıllık raporlarında,
  • Akademik ve bilimsel araştırmalarda,
  • Küresel medya organlarının barış ve demokrasi haberlerinde temel görsel kaynak olarak kullanılacak.

30 Yıllık Küresel Mirasla Buluşma

Dünya genelinde 30 yıldır kadın liderliğini destekleyen ve toplumsal cinsiyet eşitliği için politika üreten Global 50/50, Süer’in fotoğrafını "Kürt Kadınlarının Barış ve Özgürlük Mücadelesi" başlığıyla onurlandırdı. Bu gelişme, Diyarbakır’daki yerel bir sesin, küresel bir adalet arayışına nasıl güçlü bir kanıt oluşturabileceğini bir kez daha kanıtladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri