Diyarbakır’da 58’inci Kütüphane Haftası dolayısıyla Ahmed Arif Müze Kütüphanesi’nde gerçekleşen okur-yazar buluşmaları söyleşisinde konuşan gazeteci yazar İbrahim Evirgen, “Televizyon okuyor, kitap seyrediyoruz” dedi.
Diyarbakır’da 58’inci Kütüphane Haftası dolayısıyla Dicle Üniversitesi tarafından organize edilen okuryazar buluşması gerçekleştirildi. Ahmed Arif Müze Kütüphanesi’nde gerçekleşen etkinlikte, gazeteci, yazar İbrahim Evirgen ve Dicle Üniversitesi Araştırma Görevlisi İsmet Kaya okurlara sunum yaptı.
Ahmed Arif Müzesi’nde yapılan söyleşiye Dicle Üniversitesi Rektörü Mehmet Karakoç, Rektör Yardımcısı Ahmet Tanyıldız, İl Kültür Müdürü Cemil Alp, Gazeteci Yazar İbrahim Evirgen, Dicle Üniversitesi Araştırma Görevlisi İsmet Kaya, akademisyenler, yazarlar, şairler, öğrenciler ve yurttaşlar katıldı. Sur Ajans'ta yer alan habere göre Diyarbakır’da dünya çapında tanınan birçok şair ve yazar olduğunu ifade eden gazeteci, yazar İbrahim Evirgen, Ahmed Arif Müze Kütüphanesi’nde gerçekleşen söyleşide kitapseverlere kentin önde gelen şair ve yazarlarıyla ilgili sunum yaptı. Evirgen, Diyarbakırlı şairler, Muharrem Güler, Yılmaz Odabaşı, Cahit Sıtkı Tarancı’dan şiirler okudu.
Söyleşide Diyarbakır’ın yetiştirdiği şair ve yazarlardan bahsedildi. Gazeteci Yazar İbrahim Evirgen, yazar Şevket Beysanoğlu’nun “Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları” kitabından 700 civarında şair ve yazardan bahsedildiğini hatırlatarak, kitaptan 30 yıl sonra yetişen yeni yazarlarla kentte bin civarında şair, yazar bulunduğunu belirtti.
Diyarbakır’ın yetiştirdiği dünya çapında şair ve yazarlar var
Diyarbakır’ın kültür ve sanat şehri olduğunu ifade eden Evirgen, kentte dünya çapında şair ve yazarlar yetiştiğine vurgu yaparak, “ Ziya Gökalp, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmed Arif, Sezai Karakoç Diyarbakır’ın yetiştirdiği dünya çapında şair ve yazarlardır. Kütüphane haftası dolayısıyla bunları bir kez daha anmak istedik” diye konuştu.
Türkiye’de kitap okumaya günde 1 dakika ayrılıyor
TÜİK araştırmalarına göre Türkiye’deki kütüphane sayısına değinen Evirgen, “Bir tane Milli Kütüphane ve bin 213 tane halk kütüphanesi var. 606 tane üniversite kütüphanesi ve 32 bin yaygın, örgün eğitim kurumu kütüphanesi olmak üzere toplamda Türkiye’de 33 bin 978 kütüphane bulunmakta. He kütüphane sayısı hem de ülkede kitap okuma oranı çok düşük. Binde bir okuma oranı ile dünyada 86’ıncı sıradayız. Uluslararası Yayıncılar Birliği verilerine göre kitap, ihtiyaç listemizde 135’inci sırada yer alıyor. Türkiye günde sadece 1 dakika kitap okumaya ayırırken, televizyon izlemeye 6 saat, internete ise 3 saat ayırıyor” diye belirtti.
Ardından Dicle Üniversitesi Araştırma Görevlisi İsmet Kaya, kitap okumanın önemine dair bir konuşma yaptı. Bütün problemlerin çözümünün okumaktan geçtiğine vurgu yapan Kaya, “Neden okumalı, niçin okumalı ve nasıl okumalı. Çünkü okumak kadar ne okuduğunuz da önemli” dedi. Kaya, Ahmed Arif’in Anadolum şiirinden bir bölüm okuyarak konuşmasını sonlandırdı.
Söyleşinin ardından DÜ Rektörü Mehmet Karakoç katılımcılara kısa bir konuşma yaptı. Etkinlik, gazeteci, yazar İbrahim Evirgen ve İsmet Kaya’ya teşekkür belgesi verilmesiyle sona erdi.