Diyarbakır’da kadın cinayetlerine öğrencilerden tepki

Dicle Üniversitesi öğrencileri kadın katliamlarına tepki göstermek için oturma eylemi yaptı. Eylemde öğrencileri temsilen konuşan Rozerin Fidan, “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, ataerkil yapıların ve yetersiz politikaların bir sonucudur. Devletin asli görevi, vatandaşlarının güvenliğini sağlamak ve onların yaşam hakkını korumaktır”

Süleyman ÖZDEMİR/YENİGÜN HABER – Dicle Üniversitesi öğrencileri, son günlerde artan kadın cinayetlerine dikkat çekmek için oturma eylemi gerçekleştirdi.

Dicle Üniversitesi’nin Öğrenci İşleri binası önünde öğrenci topluluklarının çağrısı ile saat 12.30’da bir araya gelen öğrenciler siyah giysilerle kadın cinayetlerini protesto etti.

Öğrenciler, Kürtçe ve Türkçe “Kadın cinayetleri politiktir”, “Jin Jiyan, Azadî”, “Eşit, özgür, güvenli bir yaşam için mücadeleye”, “Siz sanıyorsunuz ki hep tanımadıklarınız ölecek”, “Kadının direnişi kadına mirastır” dövizleri açtı.

Ataerkil yapılar, yetersiz politikalar

Öğrenciler adına ortak açıklamayı Dicle Üniversitesi öğrencilerinden Rozerin Fidan okudu. Kadın cinayetlerinin bireysel değerlendirilemeyeceğini belirten Fidan, şunları söyledi:

“Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, ataerkil yapıların ve yetersiz politikaların bir sonucudur. Devletin asli görevi, vatandaşlarının güvenliğini sağlamak ve onların yaşam hakkını korumaktır. Ancak mevcut uygulamalara bakıldığında, kadın cinayetlerinin önlenmesi konusunda etkin bir politika izlenmediği açıktır. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı, kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir geri adımdır ve bu durum, kadınların yaşam hakkını korumaya yönelik devletin kararlılığını sorgulanır hale getirmektedir.”

‘Eğitim ve farkındalık çalışmalarının artırılmalı’

Fidan, kadın cinayetlerinin önlenebilmesi için, devletin acilen etkili, kapsamlı ve uzun vadeli bir politika geliştirmesi gerektiğini belirterek, “Bu bağlamda, kadına yönelik şiddetle mücadelede hem hukuki düzenlemelerin tam anlamıyla uygulanması hem de toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik eğitim ve farkındalık çalışmalarının artırılması önemlidir.” İfadelerini kullandı.

Kadın cinayetlerindeki cezasızlık politikalarına vurgu yapan Fidan, “Ayrıca şiddet vakalarına zamanında ve etkin müdahale edilmesi, mağdurların korunması ve faillerin caydırıcı cezalarla karşı karşıya kalması sağlanmalıdır. Kadın cinayetlerinin son bulması sadece bireysel cezalarla değil, bütüncül bir yaklaşımla mümkündür. Yetkililer acilen önleyici tedbirler almalıdır” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kadın ve Yaşam Haberleri