Foto: Arşiv
Ömer Uyar Diyarbakır’da 1956-58 yıllarında kadın terziliği yapmıştır. Terzilikten bıkmış olacak ki 1959 yılında terziliği bırakıp, aynı dükkânda bir pastane açmaya karar verir. Uludağ Pastanesi tabelası asılmış, 1962’de ise kapatılmış ve “Uludağ Terzihanesi” olmuş
İstanbul Sultanhamamda Diyarbakırlı Tüccar Hanna ve kardeşi Burhan’dan kumaşlarını diğer malzemelerini almış ve Diyarbakır’a dönmüş. 1975 yılının Ocak ayında Çelenk Apartmanının altındaki büyük dükkândan yeni yapılan Suakar Pasajının 2. Katındaki kaloriferli küçük dükkâna taşınıyor. Yanındaki tek yardımcısı ile birlikte bu dükkânda 1987 yılına kadar terzilik yapmaya devam etti. Terzilik hayatı boyunca Siverek ve Diyarbakır’da sayısız kalfaları olmuş ve ustalar yetiştirmiş.
Terzi Cemil Özen: Esasen Kadın Terzisiydi. Dükkânı Dörtyol’da 3 Kardeşler Döner salonunun bitişiğindeydi.
Terzi Niyazi Tatlıcı: Dükkânı Gazi caddesinde sokak içeresinde Ar Sinemasının bulunduğu Ar sitesinin hemen girişindeydi. Niyazi okumaya meraklı.ülke ve Dünya sorunlarına vakıf. Aklıselim ve sol görüşlü olan bir Terziydi. Dükkanı bir tartışma mekanıydı. İstanbul ve Ankara’da yüksek tahsil yapan ayrıca fakülte mezunu meslek sahiplerinin buluştuğu ve sohbet ettiği bir mekandı. Kalfası ise eski Diyarbakır Belediye Başkanlığı yapan Mehdi Zana’ydı. Niyazi usta bir yandan dikiş diker bir yandan da hararetli tartışmaları bir bilge sükuneti içeresinde dinlerdi.
Terzi Yavuz Müneyyirci: Ermeni asıllı olan bu zat esasında Kadın Terzisiydi. Dükkanı Dörtyol’da yine 3 kardeşler döner salonunun sırasındaydı. Kadın terzisi olduğu anlaşılsın diye vitrininde bir kadın mankeni bulunurdu. Kadın mantosu ve etek-döpiyes dikim işinde ünlüydü.
Terzı Hasan Dede: Kadın Terzisiydi Lise caddesinde Onur Apartmanının altındaydı dükkanı. Vitrininde sürekli bir kadın mankeni bulunurdu.
Terzi Şemun Taş, Terzi Nişan Ve Kadri, Terzi Selim Terzi Mahmut ve ortağı Cengiz abi Terzi Hanna İvecen Potu Sait usta, Kadın Terzisi Garabet Duvarcı ve ortağı Davut Usta vardı.
Turaman Şakarer’in babası Terzi Popu Amerika’da yaşıyor
Mehmet Cemil Erbaş: Kadın terzisi Ahmet Akaroğlu mantocuydu.
Birde erkek elbiselerini çevirenler vardı; bunlara pineciler denirdi.
Terzi Ahmet (Fakir Ahmet) Hacı Büzrük Camii çaprazında kadın terziliği yapardı. Manto dikerdi genellikle.
Terzi George Lise caddesinde ünlü bir kadın terzisiydi. Afganlı kahvesinin sokağında tüccar Terzi Orhan Kubat ve tüccar terzi Cengiz Özgiray vardı. Cengiz Özgiray 1970'ler sonunda İstanbul'a giderek Bakırköy'de kumaş mağazası açtı. Hâlâ oradadır. Çok eski terzilerden Şükrü usta (kırmızı Şükrü) son zamanlarında, 1980'lerde, Ar Pasajına yakın sokak içindeki terzihanesinde icra-yı sanat ederdi. Gömlek terzisi olarak Ulucami ana kapısına giderken soldaki dükkanlarda birinde uzun yıllar terzilik yapan Hamit Çamlıca'yı da anmak gerekir. Hamit Çamlıca 1969 yılında Bursa'ya naklederek Yeşil caddesinde aynı işine, geçen yıl vefatına kadar devam etti. Bursa'da hemen hemen tek gömlek terzisi olarak o kalmıştı. Ayrıca Hasanpaşa Hanı yanında Süleyman Nazif sokağında 1960 başlarında Terzi Sait ve bitişiğinde Terzi Reşit Mermut ile ortağı Terzi Nazım vardı. Reşit Mermut daha sonra terzihanesini Çiftkapı bölgesine taşıdı ve sonra da mesleği bıraktı. Kadın terzisi gayrimüslim terzi Yavuz bir ara Ziyagökalp İlkokulu sokağında eski bir Diyarbakır evinde işini devam ettirdikten sonra 1970'lerin ortalarında Amerika'ya gitti.
Saymakla bitmiyor. Hazır giyim ve teknolojiye yenilen terziliğin alt yapısının sağlam olduğu Diyarbakır’ın şimdilerde bir tekstil şehri olmasındaki mantığı anlayabiliyorum.
…
Halit Ötük Hoca’dab derlediğim bu yazıyı akılda kalan diğer terzilerin isimlerini yazarak bitirelim.
Terzı Memet Çekıç, Terzı Adil Erdem, Tüccar Terzı Nuri-Hasan-İzzet Yumlu Üç Kardeşler, Terzi Yusuf Celal Arıkan Terzi Mehmet Erkan, Terzi Alı Bey, Terzi Sadık Terzi Hanna Alan, Paris Pantoloncusu, Cahit ve Sıtkı Aslanlar, Terzi Vahit, Terzi Uğur Sevimli, Terzi Mehmet Çelen, Terzi Aziz Yan Sema Tüccar Terzi, Terzi Bayram
Melkun, Ermeni Erkek Terzi, Celal Kolsuz, Terzi Yusuf Bardakçı ve kardeşi Ferit.
Besim Hıdırşahoğlu'nun ağabeyi ve Henri Hıdırşahoğlunun amcası kadın terzisi Yavuz Hıdırşahoğlu.İbrahim Akalın, Falay Terzihanesi-Ekrem Falay. Bitti