Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte bölge illerinden sıcak Afrika ülkelerine doğru yol almaya başlayan Şahinler, bu sırada kimi tehlikelerle karşı karşıya kalıyor. Yırtıcı bir kuş türü olan Şahinler, bazen avcıların hedefi oluyor, bazen de takıldıkları teller yüzünden zarar görüyor. Özellikle kırsal kesimlerde yaralı halde bulunan bu kuşlar, Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde getirilerek tedavi ediliyor. Sağlıklarına kavuştuktan sonra doğal yaşam alanlarına bırakılan şahinler, özgürlüklerine doğru yeniden kanat çırpıyor
Nurullah Ergün/Şirvan Oktay Görer
YENİGÜN ÖZEL - Havaların soğumasıyla birlikte sıcak diyarlara göç etmeye başlayan Şahin sürüleri, bu uzun yolcuklarında zaman zaman talihsizliklerle karşılaşıyor. Bölge illerinin kırsal kesimlerinde kimi Şahinler, avcıların hedefi olurken, kimileri ise tellere takılarak yaralanıyor. Yaralı halde bulunan bu yırtıcı kuşlar, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma Ekipleri ile vatandaşlar tarafından Dicle Üniversitesi Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilerek tedavi altına alınıyor. Burada gerekli müdahalelerin yapıldığı Şahinler, sağlıklarına kavuştuktan sonra doğal yaşam alanlarına bırakılıyor. Yeniden gökyüzünde süzülmeye başlayan Şahinler, özgürlüklerine doğru kanat çırparak yol alıyor.
‘Bölgemizde yaban hayvan çok fazla’
Yabani hayvan türlerinin tedavi edildiği Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Semih Altan, merkezde yürütülen çalışmaları Yengün Haber’e anlattı. Altan, “Burası Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, üniversitemizle birlikte yaptığımız bir projeye bağlı olarak bölgemizdeki doğada bulunan yaban hayvanlarının hem hayat ve rehabilitasyonu için hem de özellikle tedavi sonrasında rehabilitasyonu yapmak üzere yapılmış bir merkez olarak hizmet verecek. Geçtiğimiz günlerde açıldı ve yavaş yavaş hizmet vermeye başladı. Biliyorsunuz bölgemizde dağlık alan ve bağ ortamı çok fazla. Buna bağlı olarak da fazla miktarda yaban hayvanları bulunuyor. Eskiden çevremizden gelen hayvanlar Urfa'ya, Sivas'a farklı merkezlere götürülüyordu ama şimdi Diyarbakır'da Üniversitemizin destekleriyle birlikte böyle bir merkezde hizmet vereceğiz” dedi.
[caption id="attachment_62115" align="alignnone" width="600"]
‘Vatandaşlarımız bazen cahilce hareketler yapıyorlar’
Merkezde tedavi gören kuşlar hakkında bilgi veren Altan şunları söyledi;
“Bu gördükleriniz Şahin. Bazıları küçük bazıları daha yetişkin. Görüyorsunuz vatandaşlarımız bazen cahilce hareketler yapıyorlar. Bir tanesinin kuyruğunu kesmişler, diğer iki tanesinin uçmayla ilgili problemleri vardı ama şu an onların tedavileriyle ilgileniyoruz. Onları sağlıklarına kavuşturduktan sonra doğal ortamlarına tekrar kazandıracağız inşallah. Bu oda beş tane şahin var, diğer odalarımızda bir atmaca bir güvercin ve iki tane daha şahinimiz var. Toplam 7 - 8 tane kanatlı olarak şu anda yaban kuşumuz bulunmakta.
Tedavisi yapılan hayvanlar doğal ortamına bırakılıyor
İleriki aşamalarda bunu biraz daha çevremize duyurarak devam edeceğiz. Şu anda İzmit'te Doğa Koruma ve Milli Parklar aracılığıyla yapılıyor. doğada bulunan bir kuş olduğu zaman Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne haber veriliyor, vatandaşımızın normal şartlarda yapması gereken bu, onlarda gidip yaban hayvanlar neredeyse getiriyorlar eğer tedavi edilecek bir şey varsa biz tedavi edip sonrasında onları doğal ortamına bırakıyoruz.”