Vatandaş, DİSKİ’nin kanal açma ücretlerine isyan etti

Diyarbakır’ın Bismil ve Çınar’ın da içinde bulunduğu ilçelerinde  yaşayan vatandaşlar, daha önce kanal açma işlemi için herhangi bir ücret alınmadığını...
Diyarbakır’ın Bismil ve Çınar’ın da içinde bulunduğu ilçelerinde  yaşayan vatandaşlar, daha önce kanal açma işlemi için herhangi bir ücret alınmadığını ancak 8 aydan beri kanal açma ve vidanjör çalışmaları için fahiş tarife uygulandığını söyleyerek tepki gösterdi. Bismil’in merkez 13 mahalle muhtarı, “Daha önce 1 lira bile para almıyorlardı şimdi ise 260 TL civarında ücret alıyorlar. Alınan ücretler belimizi büküyor, hizmetkâr yöneticiler istiyoruz” dedi.

Ufuk Çimen /YENİGÜN ÖZEL – Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) tarafından verilen hizmetler kapsamında olan kanal açma ve vidanjör çalışmalarından alınan ücretlere Bismil ve Çınar ilçelerinin de bulunduğu ilçe muhtarlarından tepki geldi. Daha önce verilen hizmetlerden hiçbir ücret talep edilmediğini belirten muhtarlar, şimdi tüm çalışmalar için 260 TL civarında bir ödeme yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. İlçede yaşanan altyapı sorunu nedeniyle sıklıkla kanal açma işlemi yapılması gerektiğini söyleyen mahalle muhtarları, ortalama aylık 600 TL ödeme yapma mecburiyetinde kaldıklarını belirterek eski sisteme geri dönülmesini talep etti.

‘5 dakikalık çalışma için 226 TL kabul edilemez’

Çalışmalardan geçmişte para alınmayıp şuan alınmasını eleştiren mahalle muhtarları, şöyle konuştu: “İlçemizde altyapı sorunu yaşandığı için sıklıkla kanal açma işlemi uygulanması gerekiyor. Geçmiş dönemlerde ister 5 dakika ister 1 saat çalışılmasının önemi olmadan hiçbir ücret talep edilmiyordu. Son zamanlarda ise tüm çalışmalar için uçuk ücretler talep ediliyor. Mahallelilerin bu parayı verecek gücü yok. Yapılan çalışmalarda parsel kapaklarının ücretleri bize bizlere yansıtılıyor. Ödemelerin aniden başlaması ve fiyatların neden yüksek olduğuna dair bilgi almak istediğimizde ise şoför ücreti dâhil birçok giderin bizden tahsil edilmek istendiğini öğrendik. 5 dakika süren bir çalışma için 226 TL ödeme yapılması kabul edilemez.”

‘Fahiş rakamların resmiyette karşılığı yok’

Alınan ücretlerin resmiyette karşılığı olmadığını vurgulayan muhtarlar, “Günlük ortalama 7-8 vidanjör çalışması yapılıyor. Hesaplandığı zaman uçuk rakamların ortaya çıktığını görüyoruz. Aboneliği olanların abonelerine bu ücretler yansıtılırken abone olmayanların TC. Kimlik Numaraları üzerine ücret yansıtılıyor. Çıkarılan fahiş ücretlerin resmiyette bir karşılığı olmadığı için de diğer muhtelif harcamalar diye bizlere yansıtılıyor” diye konuştu.

‘Bayrama kadar ücret yok dediler ama yine fatura kestiler’

DİSKİ yetkilileri tarafından bayrama kadar yapılan çalışmalardan ücret alınmayacağı yönünde söz almalarına rağmen ödeme yaptıklarını belirten 13 mahalle muhtarı, “Ücret alınmaya başlanınca yetkililerle görüştük ve bize bayrama kadar ücretsiz yapılmaya devam edeceklerini söylediler ancak bayram süreci, öncesi ve sonrasında da ücretleri yansıtmaya devam ettiler. Pandemi sürecin gibi bir zorlukla uğraşırken, evlerine ekmek götüremeyenler varken bu uygulamanın hayata geçirilmesini doğru ve insancıl bulmuyoruz. Yanlıştan geri dönülmesini talep ediyoruz” diye kaydetti.

‘DİSKİ, hizmet yerine düşmanlık yapıyor’

DİSKİ’nin Bismil ilçesi için herhangi bir çalışma yapmadığını vurgulayarak tepki gösteren muhtarlar, “Vatandaşlar gariban olduğu için çalışmaların parasını ödeyemiyor. Alınan ücretin resmiyette hiçbir yeri yok. Vatandaşa hizmet vermek yerine resmen düşmanlık yapıyorlar. DİSKİ, kendi sorumluluğunda olan işler için bile bizleri belediyeye yönlendirerek çıkmaza koyuyor. Bismil’de DİSKİ’nin hiçbir hizmeti, çalışması yok. Daha önce para vermediğimiz çalışmalar için şimdi 200 küsur lira fatura çıkarıyorlar. Diğer ilçelere sorduğumuz zaman merkezde yapılan çalışmalardan 50 TL, köylerde yapılan çalışmalardan ise 70 TL ücret alındığını söylediler. Ücret almasınlar demiyoruz, alınana ücretler 50-70 TL arası olsa vermeye hazırız ama çok yüklü oluyor” ifadelerini kullandı.

‘Parsel taşlarını bize aldırıyorlar’

Parsel taşlarının normal şartlarda DİSKİ tarafından temin edilmesi gerektiğini dile getiren muhtarlar, şu ifadeleri kullandı: “Kırılan parsel taşlarımızı onların alması gerekirken kendimiz temin ediyoruz. bulunduğumuz yerden parsel taşı almaya gitmek için  taksi parası ve taşın parasını verdiğimiz zaman bizlere maliyet 100 lira olarak çıkıyor. Parsel taşları ücretli olduğu için de hırsızlıklar başladı. Bunun tüm sebebi DİSKİ’nin çalışma yapmamasıdır.”

‘Sorun çözülmezse mühürleri bırakırız’

Muhtarlar, sorunların çözülmemesi durumunda görevlerini bırakacaklarını şu cümlelerle anlattı : “Bu ücretleri kabul etmediğimizi kaymakamla yaptığımız görüşmede dile getirdik. Mahallelerimizin sorunlarına çözüm bulamayıp, hizmet edemeyeceksek 13 mahalle muhtarı olarak mühürleri bırakıp istifa etmeye hazırız. “

‘Fahiş fiyat ve zam söz konusu değil’

Şikayetler üzerine görüştüğümüz DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, , vidanjör ücreti yönetmeliğine göre saatlik 260 liralık bir ücret belirlendiğini iade ederek, “2 yıldan bu yana herhangi bir zam uygulaması söz konusu değil.  Mesafe ve çalışma süreci fark etmeksizin mevzuat gereği ücretler gidilen seferler başına alınıyor. İlçelere göre bir ayrım da söz konusu değil. Tüm ilçe, mahalle ve köylerde aynı ücret üzerinden çalışmalar yapılıyor. Geçmiş dönemde alınması gereken 260 liralık ücretin tamamı tahsil edilmemiş olsa bile yönetmelik bu ücretin alınması gerektiği yönünde olduğu için şuan mevzuatta yazanı uyguluyoruz. Vatandaşları mağdur etmeye yönelik gibi bir durum söz konusu değil” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri