YENİGÜN HABER – 2011 yılında Van’da yaşanan deprem felaketinin yıldönümü nedeniyle Büyükşehir Belediyesi deprem duyarlılığını arttırmak ve deprem farkındalığı oluşturmak için anma programı düzenledi. Anma töreni Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu tarafından Akköprü Parkında bulunan Deprem Anıtı’na, depremde hayatını kaybedenler için çelenk koyulmasıyla başladı.
23 Ekim 2011 Van Depremini unutmayıp unutturmayacaklarını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Engin Işık, topluluk adına basın açıklamasını okudu. 13 yıl önce Van’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin herkesi derin acılara sürüklediğini söyleyen Işık, “Yaşanan her deprem ülkemizin deprem gerçeğiyle karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Bu deprem, yalnızca bir doğa olayı değil, aynı zamanda mühendislik hizmetlerindeki eksikliklerin ve yetersiz denetim mekanizmalarının nelere mal olabileceğini tüm açıklığıyla gözler önüne sermiştir. Van Büyükşehir Belediyesi, Afet İşleri Dairesi Başkanlığı ve TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu olarak, 13 yıl önce yaşanan bu felaketi hatırlatarak, hem kaybettiğimiz vatandaşlarımızı anıyor hem de depremlere karşı alınması gereken önlemler konusunda bir kez daha uyarıda bulunuyoruz” dedi.
‘Kentsel dönüşüm bilimsel ilkelerle yürütülmelidir’
Deprem sonrası Van’da kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersiz kaldığını da ifade eden Başkan Işık, şöyle devam etti: “Van depremi sonrasında başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları, riskli yapıların yıkılması ve yenilenmesi açısından önemli adımlar içerse de, ne yazık ki bu süreçte bilimsel veriler ve mühendislik disiplinlerinin yeterince dikkate alınmadığı pek çok örnek görülmüştür. Kentsel dönüşüm projeleri, yerel topoğrafya, zemin etütleri, mikrobölgeleme çalışmaları gibi bilimsel verilere dayalı olarak yürütülmelidir. Rant odaklı projeler değil, insan güvenliği ve toplum yararını esas alan planlamalar yapılmalıdır. 23 Ekim 2011 Van Depremi’nin yıldönümünde, kaybettiğimiz vatandaşlarımızı saygıyla anarken, bu felaketin bizlere gösterdiği eksikliklerin giderilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Deprem gerçeği ile yaşamak zorunda olduğumuz bu coğrafyada, daha güvenli, dayanıklı ve bilimsel temellere dayalı şehirler inşa etmek için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz.”
‘Yerel yönetimlere destek olunmalı’
Daha sonra konuşan DEM Parti Van İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, Van’ın ve bölgenin her zaman bir deprem gerçeğiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Van Depremi’nin 13’üncü yıldönümünde, kaybettiğimiz vatandaşlarımızı saygı ve minnetle anıyorum. Coğrafyamız bir deprem gerçeğiyle karşı karşıya. Fakat biz bu gerçeğin önüne geçmek için daha sağlam binalar ve yapılar oluşturabiliriz. Bunun örneklerini de başka ülkelerde görebiliyoruz. Bizler de yeniden acı bir deprem tecrübesi yaşamamak için sağlam binalar yapıp ilimizin kentsel dönüşüm çalışmalarına hız vermeliyiz. Buradan merkezi hükümete çağrımız da yerel yönetimlere ekonomik anlamda katkı sağlanmalı ve yerel yönetimlerin güçlendirilerek sağlam yapıların oluşturulmasına destek olmasıdır” diye konuştu.
Yapılan açıklamanın ardından Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Vekili Adil Salazer ile beraberindekiler, Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından Kent Meydanı’nda kurulan Van Depremi konulu fotoğraf sergisi ile İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın arama kurtarma ekiplerinin ekipman ve teçhizat stantlarını gezdi. Başkan Vekili ve katılımcılara teçhizat ve fotoğraflar konusunda bilgi verildi.
2011 Van Depremi Bilançosu
Kentte 23 Ekim 2011'de saat 13.41'de merkez üssü Tabanlı köyü olan 7,2 büyüklüğündeki deprem, 26 saniyede kent merkezi ile Erciş ilçesi başta olmak üzere birçok köyde büyük hasara ve 604 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı