DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, Sur ilçesinde yapılan yapılara ilişkin Yenigün Haber’e değerlendirmelerde bulundu. Ülsen, “Diyarbakır Sur artık bir yarı açık cezaevi görünümündedir. Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki kentsel dönüşümün sonlarına doğru gelirken ortaya çıkan tablo hayret verici olmakla beraber korkunçtur” dedi
Yağmur Ensari / YENİGÜN ÖZEL- Sur ilçesinde başlayan kentsel dönüşüm kapsamında yapılan evler eleştirilerin hedefi olmaya devam ediyor. Evlerin tarihi Diyarbakır evleriyle yapısal olarak benzerlik göstermediği gerekçesiyle yapılan eleştirilere DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen de destek verdi. Ülsen, “Özellikle bu kamulaştırmalar sırasında halkın yaşamış olduğu sorunların çözülememesi, görmezden gelinmesi ve idarenin kulaklarını tıkaması bir tarafa bu konutların imarı ve yapımı sonucu ortaya çıkan eserler adeta F Tipi cezaevi görünümündedir” dedi.
[caption id="attachment_53166" align="alignnone" width="940"]
‘Kent hafızası tarumar edilmiştir’
Ülsen yapıların toplumsal dokuyla alakasız olduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullandı:
“Diyarbakır Sur ilçesi geçmişten günümüze tarihi ile toplumsal dokusuyla adeta bir hafıza bankası konumundayken bu hafıza iktidar eliyle ve ortaya konulan çalışmalar yoluyla kimliksizleştirilmiş hafızası tarumar edilmiştir. Tarihin taşlara yazıldığı bir şehirden taşların parayla inşa edildiği bir şehre geçişi anlatan bu yapılar aslında bir bütün olarak sistemin Diyarbakır’daki yansımalarını bir şekilde ortaya koyuyor. İnsan ilişkilerinde komşuluk ilişkilerini oradan toplumsal alışverişin kalbi durumundaki Sur ilçesinin bu hale Getirilmesi sadece şehircilik ve imar anlayışının bir sonucu olarak değerlendirilemez. Burada bilinçli bir şekilde şehrin hafızasını yok etmeye dayalı bir uygulamadan açıkça söz etmek gerekir.”
‘Tarihe kara bir leke düşmüşlerdir’
Maddi kazançların toplumsal belleğe tercih edilmemesi gerektiğini vurgulayan Ülsen, “Bu iktidar parayla, maddi ölçülerle toplumsal bir bellek kazandırılamayacağını artık görmelidir. Şehirler yeniden imar edilirken özellikle Kentsel dönüşümde şehirlerin kendine özgü Dinamikleri ve tarihi birlikte değerlendirilmelidir. Bu anlamda sadece maddi kazanç ve beklentiler tarihi ve toplumsal belleğe tercih edilmemelidir. Çünkü tarihin ancak bireyler ve toplum içinde yaşadıkları Çağ’da biriktirdikleri ile ve ortaya koyduklarıyla bunları oluştururlar. Paranın bir hafızası yoktur bundan dolayı da gelecek hiçbir şey bırakmazlar. Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğinde Sur ilçesini adeta açık Cezaevi Şeklinde imal edenler tarihe de adeta kara bir leke düşmüşlerdir” diye kaydetti. (Haber Merkezi)