Tanrıkulu: Cezaevleri alarm veriyor

CHP Diyarbakır Milletvekili, Sezgin Tanrıkulu, bazı cezaevlerinde 20 kişilik koğuşlarda 60 kişinin kaldığını, mahkumların yer olmadığı için nöbetleşe uyumak zorunda bırakıldığını belirterek, “acil yasal düzenleme” çağrısında bulundu.

AHMET SÜNBÜL

YENİGÜN HABER – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, cezaevlerinin durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tanrıkulu’na göre, Türkiye’de toplam 402 cezaevi bulunuyor ve bu cezaevlerinin toplam kapasitesi 304 bin kişi. Ancak bugün cezaevlerinde 428 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bu da kapasitenin 124 bin kişi aşıldığı anlamına geliyor.

“Mahkumlar nöbetleşe yatıyor”

Tanrıkulu, bazı cezaevlerinde 20 kişilik koğuşlarda 60 kişinin kaldığını, mahkumların yer olmadığı için nöbetleşe uyumak zorunda bırakıldığını söyledi. Bazı tutuklu ve hükümlülerin telefon kabinlerinde saatlerce beklediğini, hatta zeminde yatmak zorunda kalanlar bulunduğunu belirterek koşulları “olağanüstü kötü” olarak tanımladı.

“Kovid yasası mağdurları var”

Tanrıkulu, infaz yasasında adil olmayan düzenlemeler nedeniyle çok sayıda kişinin cezaevinde tutulduğunu belirterek, Kovid döneminde çıkarılan düzenlemenin yarattığı anayasal eşitsizliğin giderilmediğini söyledi:

“Kovid yasasının mağdurları var. Eşit ve adil bir infaz yasası beklentisi yaratıldı, ama 6–7 ay geçti, düzenleme hâlâ yapılmadı.”

Hükümete çağrı: Bu yasa bir günde çıkar

CHP’li Tanrıkulu, cezaevlerinde hem büyük bir yığılma hem de adil olmayan koşullarda tutulan insanlar olduğunu belirterek hükümeti bir kez daha düzenleme yapmaya çağırdı:

“Biz parlamentoya düzenlememizi sunduk. Mağdurlardan ve derneklerden görüş alarak hazırladık. Kabul edilirse bir günde, bilemediniz üç günde bu yasayı çıkarabiliriz. Böylece adil olmayan bu eşitsizlikleri gidermiş oluruz.”

Tanrıkulu, cezaevlerinde giderek ağırlaşan koşullar nedeniyle hükümetin ivedilikle adım atması gerektiğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri