Şırnak'ta düzenlenen ekonomi konferansında konuşan Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Hüseyni, Şırnak'ta kişi başına düşen gelirin Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu söyledi.
Şırnak Üniversitesi Ekonomi Kulübü tarafından "Şırnak Ekonomisi" temalı konferans düzenlendi.
15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Hüseyni katıldı.
Şırnak'ta kişi başına düşen gelirin Türkiye ortalamasının çok altında olduğuna dikkat çeken Hüseyni, kentin ekonomik açıdan kalkınması için eğitim, tarım, Habur Sınır Kapısı ve turizmin önemli faktörler olduğuna vurgu yaptı.
Şırnak'ta sanayinin yok denecek kadar az olduğunu dile getiren Hüseyni, "Şırnak'ın tarih öncesi dönemlere uzanan bir geçmişi bulunmaktadır. İnsanlığın ikinci babası olarak bilinen Hazreti Nuh'un gemisinin indiği Cudi Dağı, Şırnak ilinin sınırları içerisindedir. Ancak, bölgede arkeolojik kazıların çok sınırlı olması tarihsel süreç hakkında bilgi sahibi olmayı güçleştirmektedir. Günümüzde ise Şırnak, Türkiye'nin Güneydoğu bölgesinde yer alan, Irak ve Suriye'ye sınırı olan bir ildir. Kişi başına düşen geliri, Türkiye ortalamasının çok altında olan Şırnak ilinde, sanayi yok denecek kadar az, hizmet sektörü az gelişmiştir. Ancak bu olumsuzlukların yanında, Türkiye'nin en büyük kara sınır kapısı olan Habur Sınır Kapısı, Şırnak'ın Silopi ilçesinin sınırları içinde bulunmaktadır. Yılda ortalama 10 milyar dolar ihracatın yapıldığı Habur Sınır Kapısı, Türkiye'den Ortadoğu'ya bir geçiş konumundadır." dedi.
"Bölgede tarım arazileri katma değeri düşük ürünlerde kullanılıyor"
Bölgede tarım arazilerinin katma değeri düşük ürünlerde kullanıldığına dikkat çeken Huseyni, işsizliğin azalması ve ekonominin canlanması için katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerektiğini ifade etti.
Hüseyni, "Şırnak yaklaşık 980 bin dekar tarım alanı ile yüksek bir tarım potansiyeline sahiptir. Ancak bu alanların yaklaşık yüzde 92'si buğday, arpa, mısır gibi katma değeri düşük ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır. Bölgede tarımsal katma değerin yükseltilmesi için yaş sebze, meyve ve süs bitkileri gibi katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerekmektedir. Bunun yanında iklim şartları uygun ve bölgenin arazileri oldukça verimli olmasına rağmen çiftçilerin eğitim düzeyi düşük olduğu ve geleneksel tarım yöntemlerini kullandıkları için dekar başına üretim miktarı düşüktür. Bölgede tarımsal gelirleri arttırmak için modern tarım yöntemlerinin kullanılması ve tarımsal verimliliğin yükseltilmesi gerekir. Bölgenin çok eski tarihlere dayanan geçmişi ve sahip olduğu doğal güzellikleri bölgeye doğa ve kültür turizmi anlamında büyük potansiyel sağlamaktadır. Bu potansiyelin harekete geçirilmesi bölgenin ekonomisine ve işsizlik oranına büyük katkılar sunacaktır." diye konuştu.
Şırnak kömürünün daha etkin değerlendirilmesinin Türkiye ile Şırnak ekonomisi için çok önemli olduğunu dile getiren Hüseyni, son olarak şunları söyledi:
''Bölgenin sahip olduğu kömür rezervlerinin daha etkin kullanılarak, ekonomiye kazandırılması hem bölgenin ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine büyük katkılar sunacaktır. Türkiye'de yıllık ortalama 50 milyar dolarlık enerji ithal edilmektedir. Türkiye'nin toplam enerji üretiminde yeraltı zenginliklerinin payını arttırması, yatırım araçları ithalatı için Türkiye'ye büyük imkânlar sağlayacaktır. Bu anlamda Şırnak kömürünün daha etkin değerlendirilmesi hem Türkiye hem de Şırnak ekonomisi için oldukça önemlidir." (İLKHA)