Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde keşfedilen Sefertepe'de arkeolojik kazı çalışmalarının başlatılması için kaymakamlık ve belediye tarafından yapılan başvuru, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından değerlendirmeye alındı.
YENİGÜN HABER - T şeklindeki sütunlarıyla Göbeklitepe'ye benzerliği dikkat çeken Sefertepe'de elde edilecek bulgular, binlerce yıl öncesine ait yeni bilgileri sunması beklenirken, Sefertepe'nin Göbeklitepe ile eş zamanlı olarak inşa edilmiş olabileceği tahmin ediliyor.
Yapılan ilk incelemelerde, yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olabileceği düşünülen kalıntılar tespit edildi. Göbeklitepe ile eş zamanlı inşa edildiği tahmin edilen tarihi alan, keşfedildiği Viranşehir'de heyecana yol açarken, Sefertepe gün yüzüne çıkarılması için onay bekliyor.
"Arkeolojik kazı için yapılan başvuru değerlendirmeye alındı"
Arkeolojik kazı yapılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılan başvuru değerlendirmeye alındı.
Viranşehir Kaymakamlığı ile ilçe belediyesi, değerlendirmenin hızlanması için devreye girerek bakanlıkla görüşmeler yaptı. Bakanlık, başvuruya olumlu bakıyor ancak beklenen izin henüz çıkmadı.
Sefertepe'deki kazılardan elde edilecek bulguların, Kuzey Mezopotamya'daki kültürlerin, sosyal yaşamın ve geleneklerin aydınlatılmasına ışık tutması bekleniyor.
Seramiksiz Neolitik Döneme (M.Ö 10 bin-7 bin yılları) tarihlenen Sefertepe yerleşiminin, "T'' şeklindeki stiller nedeniyle Göbeklitepe ile eş değer bir zamanda yapıldığı düşünülüyor.
Bakanlığın onay vermesiyle Sefertepe'deki arkeolojik kazılar, bölgenin tarihsel, kültürel ve inanç bağlamında ne kadar geçmişe dayandığı da ortaya çıkacak. (İLKHA)