Siirt’te İpek Er’i intihara sürüklediği iddiasıyla yargılanan Musa Orhan’ın yargılandığı davanın duruşması görülmeye başlandı. İddia makamı, failin tutuklanmasını talep etti.
YENİGÜN HABER – Siirt’te İpek Er’i intihara sürükleyerek yaşamını yitirmesine neden olduğu iddiasıyla uzman çavuş Musa Orhan hakkında, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan açılan davanın 5’inci duruşması, Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Er’in ailesi ve avukatlarının katıldığı duruşmada Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Semra Güzel ve Nuran İmir, çok sayıda baro başkanı, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Rosa Kadın Derneği üyeleri de hazır bulundu.
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyeleri ve gazeteciler ise duruşma salonuna alınmadı.
Telefonlar kapatıldı
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, fail Musa Orhan Ankara 35’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlandı. Mahkeme başkanı, duruşma salonunda güvenlik gerekçesiyle telefonların kullanılmasının yasak olduğunu belirterek, kapatılmasını istedi.
Böyle bir yasağın olamayacağını dile getiren avukatlar, “Hiç bir duruşmada telefon kullanımı yasaklanmaz. Bu yasak hak kaybına neden olur. Biz çok sayıda avukat buradayız ve birbirimizle haberleşmemiz gerekiyor. Bununla beraber basının topluma haber verme sorumluluğu var. Bu durumda haber alma özgürlüğü de kısıtlanmış durumda. Gerekli koşulların sağlanmasını ve telefon kullanımını talep ediyoruz” dedi.
Mahkeme, avukatların talebini reddetti.
Katılma taleplerine ret
Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) duruşmaya katılma talebiyle ilgili “Olaydan doğrudan zarar görmediğinden oy birliğiyle reddine” kararı verildi. Talebin reddine karşı çıkan avukatlar, “Katılma talebinde bulunan her iki kurumda kadın haklarını savunduğundan olaydan doğrudan etkilenmiş oluyor, katılma talebimizin kabul edilmesini istiyoruz” diye belirtti. Mahkeme, karara dilekçeyle itirazda bulunulmasını istedi.
Katılma taleplerinin ardından dosyaya gelen evrakları okuyan mahkeme, Facebook şirketine yazılan yazıya cevap verilmediğini söyledi.
Tutuklanma talebi
Söz verilen iddia makamı, mütalaasını tekrar ettiğini belirterek, sanığın tutuklanmasını talep etti. Ardından söz alan avukatlar da sanığın cezalandırılmasını ve tutuklanmasını talep etti.