İbrahim Acar/ YENİGÜN HABER – Kurban bayramı öncesi, hayvan pazarlarında hareketlilik arttı. Kaçan boğalardan, tokalaşarak yapılan sıkı pazarlıklara kadar pek çok görüntü geliyor.
Ancak bu kez ortaya çıkan görüntü diğerlerinden çok farklı. Bir besicinin kurbanlık hayvana bira içirdiği görüntüler sosyal medyada yayılırken, tepkiler ardı ardına geldi.
GÖRÜNTÜLER TEPKİYE YOL AÇTI
Pek çok sosyal medya kullanıcısı “kurbanlık hayvana içki içirilir mi?”, “içki içirilen hayvan kurbanlık olur mu?” sorularıyla hem olaya tepki gösterdi hem de yeni bir tartışmanın başlamasına neden oldu.
DİNEN CAİZ Mİ?
Dini içerikli yayın yapan kimi internet sitelerinde de gündeme gelen konuyla alakalı soru ve cevaplar şöyle:
Soru: Hayvana içki içirildiğinde eti daha yumuşak olurmuş böyle bir hayvanın eti yenir mi? Bir Müslüman hayvanına eti yumuşak olsun diye içki içirebilir mi?
Cevaplar Bir Müslüman, hayvana eti yumuşak olsun diye içki içiremez. Zaten bu, ilmen sabit de değildir.
Başka dine mensup insanlar hayvana içki içirmişler ise ve bu hayvanı bir Müslüman kesmişse, hayvanın eti caizdir.
Cumhura göre; hayvanın yediği önemli değildir, çünkü içirildikten sonra içki başka bir maddeye dönüşür.
Fakat bazı alimlere göre; hayvanın yediği eğer necis ise, misal içki gibi, eti mekruhtur.
DİYANET'E SORULAR
Hanifi ve Şafi mezheplerinde, genel olarak bazı kusurların olması hayvanın kurban olmasına engel teşkil ediyor. Uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesi de dinen caiz değil.
Kullanıcılar, bu kez bu soruyla Diyanet İşleri Başkanlığı’nı açıklama yapmaya zorluyor: “Kurbanlık hayvana içki içirilir mi?”, “İçki içirilen hayvan kurbanlık olur mu?”
Şimdi gözler Diyanet’in bununla ilgili vereceği cevapta.