Ekonomik kriz, vatandaşın et alma oranını yüzde 100 düşürdü. Esnaf, et fiyatlarının uzun süredir aynı olduğunu fakat ceplerinde para olmadığı için vatandaşın et alamadıklarını belirtti
DİYARBAKIR YENİGÜN - Yaklaşık bir senedir et fiyatlarında bir artış olmamasına rağmen vatandaş et tüketemiyor. Konu ile ilgili İLKHA'ya konuşan kasaplar, sorunun et fiyatları ile değil, ekonomik kriz ve alım gücü ile ilgili olduğunu belirttiler. Alım gücü kalmadığı için vatandaşın ete para yetiştiremediğini belirten 30 yıllık kasap Mehmet Ali Rüzgâr, kuzu etinin 42 TL olduğunu, vatandaşın bu ekonomik kriz, enflasyonun içinde aybaşını zar zor tamamladığını aktardı.
“Et fiyatı ekonomik krizden etkilenmeyen tek ürün”
Fiyat olarak ekonomik krizden etkilenmeyen tek ürünün et olduğunu belirten Rüzgâr, "Bu ekonomik krizden etkilenmeyen ürünün et olduğunu söyleyebiliriz aslında. Çünkü bu ekonomik kriz içerisinde et fiyatlarında herhangi bir değişiklik yaşanmadı. Bir senedir olduğu gibi yerinde sayıyor, ama maalesef buna rağmen ekonomik kriz insanların cebine yansıdığı için satışlarımızda fazlasıyla bir düşüş yaşandı. Et fiyatları konusunda herhangi bir yükselme veya düşüş yaşanmadı, fakat alım gücü azaldığı için insanlar et alamıyor. Et fiyatlarını geçen sene ile karşılaştıracak olursak o zaman da kuzu etinin kilosu 42, kemiksiz dananın 42 liraydı, şimdide fiyatı aynıdır” ifadelerini kulandı.
“Hayvancılık neredeyse kalmadı”
Et satışlarının günlük 120 kilogramdan 20 kilograma düştüğünü vurgulayan Rüzgar, et fiyatlarının düşürülmesi için yetkililerin ithal etten çok besicilere destek vermeleri gerektiğini kaydetti. Et fiyatlarının sadece vatandaşları değil esnafı da oldukça kötü etkilediğini aktaran Rüzgar, "Dişi hayvanların en az 1-2 sene kesinlikle kesilmesine izin verilmemesi gerekiyor ki, bu hayvanlar üreme yapsınlar. Hayvanlar çoğalırsa en azından et fiyatları da biraz düşer. Ama şu anda hayvancılık neredeyse kalmadı, köyler boşaltıldı diyebiliriz. Şu an da et sıkıntısı çekiyoruz. Türkiye mecburen eti ithal etmek zorunda kalıyor ve bu sefer besiciler mağdur oluyor” diye konuştu.
“Kimse et alamıyor”
Halkın et alım gücünün kalmadığını kaydeden İslam Rüzgar, “Bu ekonomi krizde et fiyatında hiçbir artış olmadı, aksine et fiyatı düştü. Bundan bir sene önce 42 TL’ye sattığımız eti düşük fiyatına satmamıza rağmen milletin alım gücü kalmadığı için kimse alamıyor. Hem kasaplar hem de üreticiler bu durumda zarar görüyorlar. Üretici 2 sene önce yemin çuvalını 40 TL’ye alırken, şu anda 80 TL’ye alıyor.” ifadelerini kullandı.
“Üretici kazanırsa esnaf da halk da kazanacaktır”
Üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Rüzgar, şunları söyledi:
“Bu sıkıntılar devletin dışardan et getirmesinden kaynaklanıyor. Bir taraftan üretici zarar ederken diğer taraftan devlet kurumları kâr ediyor. Yüksek fiyata dışardan getirdiği eti düşük fiyata kendi kurumlarına dağıtıyor. Halk bundan faydalanmıyor. Halkın faydalanması için üreticiye destekte bulunulması gerekir. Üretici kazanırsa esnaf da kazanacak, esnaf kazanırsa halk da hesaplı bir şekilde et yiyecek. Devlet başka ülkelere bu halkı yem etmemesi lazım.” (İLKHA)