Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşümde "yarısı devletten" başlıklı yeni bir seferberlik başlattıklarını açıkladı.
Kampanya kapsamında ilk aşamada İstanbul’da 1,5 milyon konut yapılacak. Kentsel dönüşümde maliyetin yarısı devlet tarafından karşılanacak.
Yardımların 750 bin ve 900 bin lira tutarında olacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, maliyetin diğer yarısını karşılayacak vatandaşlar için faiz oranları ve ödeme planlarını da sıraladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu, 'Dönüşüme giren riskli evlerin maliyetinin yarısı devletten' kampanyasının detaylarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı açıkladı.
BAŞVURULAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
'Yarısı Bizden' kampanyasına başvurular mülk sahibi tarafından 26 Nisan-29 Mayıs tarihleri arasında e-devlet üzerinden başvuru yapacak.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Başvuruların ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uzmanları tarafından başvuruda bulunulan binanın ön incelemesi yapılacak ve keşif raporu hazırlanacak.
Gönüllülük esasıyla anlaşma sağlanması halinde bina için protokol hazırlanacak, proje aşamasına geçilecek ve ruhsat alma süreci başlayacak.
Son aşamada binanın boşaltılmasıyla TOKİ eliyle başlatılacak inşaat (projelendirme dahil) en geç 2 yıl içinde tamamlanacak, bu süreçte 10.500 TL taşınma ve aylık 5.250 TL kira yardımı yapılacak.
KİMLER FAYDALANACAK?
Dönüşüme giren evlerinin maliyetinin yarısını devlet karşılayacak. Buna göre, 100 m² 2+1 daire için 750 bin TL devlet tarafından, kalan tutara yüzde 10 peşinat ve 5 bin 625 TL’den başlayan taksitle 10 yıl vade uygulanacak.
Cebinde birikmiş parası olmayan vatandaş bile katkıyla uygun şartlarda borçlanacak. Evini kendisi dönüştürmek isteyenlere de 0,74 faiz oranıyla 1 milyon 250 bin lira kredi imkanı sağlıyoruz.
ASRIN FELAKETİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ÖNE ÇIKARDI
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, detayları CNN Türk'te katıldığı yayında açıkladı. TOKİ Başkanı Ömer Bulut'un açıklamaları şöyle:
"İstanbul'da 27 ilçenin tamamında Kentsel Dönüşüm projelerimiz ve devam eden uygulamalarımız var. Deprem bölgesinde 76 binin üzerinde inşaata başladık. 106 bin rakamına da ulaşıldı. Nisan ayının sonunda bu rakam 200 binin üzerine çıkacak. Bu asrın felaketi İstanbul'daki dönüşümü öne çıkardı. Cumhurbaşkanımız Yarısı Bizden diye açıkladı.
YATAY MİMARİ OLMASI GEREKECEK
Süratle projelendirme ve inşa çalışmalarına başlayabileceğiz. TOKİ burada konutları sağlam, depreme dayanıklı yapı sistemini kullanarak inşa edecek. Zaten Cumhurbaşkanımızın olmazsa olmazından biri yatay şehirleşme. 300 bin konutu yatay şehirleşmeyle yaptık. Bu şehirler daha yaşanabilir şehirler olması için bizim kültürümüze de yakışan yatay mimari olması gerekecek. Zemin+5 katı geçmeyeceğiz. Bu kampanyayla birlikte şehrin merkezinde yapılacak konutların yapım süreci hızlanmış olacak. Yoğunluğu azaltacak konutlar için rezerv alanlar oluşturulacak.
Daha önceki depremlerde Elazığ'da 30 bin Malatya'da 10 binin üzerinde konut yaptık. Bu tür projelerde birden tamamının olması mümkün değil, kademe kademe olacaktır. Genele baktığımız zaman 1-1.5 yılda bunları tamamlıyoruz. Deprem bölgesinde hassasiyet olduğundan 1 yılda bitireceğiz. Başvurularda kimin nereden başvurduğunu göreceğiz. Ada ya da parsel bazında olacak. Bakanlık tarafından değerlendirilecek. Risk neredeyse öncelik oralardan başlanacak. Taşınma süreçleriyle ilgili bakanlığın taşınma ve kira yardımları var." (Haber Merkezi)