Kayyım giderken personeli de beraberinde götürdü

106 milyon TL borç altına sokulan Kızıltepe Belediyesi'nde, kayyım giderken İŞKUR personellerini ve kiralık araçları da beraberinde götürdü.

Mardin'de, 2016 yılında kayyım atanmasının ardından 31 Mart 2019’da gerçekleştirilen yerel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından kazanılan ancak İçişleri Bakanlığı tarafından 4 Kasım 2019’da ikinci defa kayyım atanan Kızıltepe Belediyesi, 5 yıl sonra yine bir 31 Mart yerel seçimlerinde DEM Parti tarafından yüzde 70 destekle kazanıldı. DEM Parti Belediye Eşbaşkanları Zeyni İpek ve Hamdiye Bilek Turgay, mazbatalarının almalarının ardından 3 Nisan’da halkla beraber belediye binasına geçerek, görevlerine başladı.

106 MİLYON BORÇ BIRAKTI

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, göreve başlar başlamaz kayyım döneminin faaliyetlerini incelemeye başlayan DEM Parti yönetimince yapılan tespitlere göre; kayyım döneminde belediye 106 milyon 483 bin 852 TL borcun altına sokuldu. Yapılan tespite göre Kızıltepe Belediyesi; İller Bankası’na, 46 milyon 676 bin 362 TL, Vakıflar Bankası’na, 43 milyon 404 bin 236 TL, Finans Bankası’na, 1 milyon 532 bin 917 TL, Emekli Sandığına, 2 milyon 275 bin 20 TL, Personel AŞ.’ye, 3 milyon 467 bin 886 TL, Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne, 3 milyon 6 TL, Vergi Dairesine ise, 6 milyon 121 bin 160 TL borçlandırıldı.

İŞÇİLER BAŞKA KURUMLARA ÇEKİLDİ

Belediyeyi teslim almalarının ardından kayyım döneminde İŞKUR üzerinden alınarak, belediyede görevlendirilen geçici işçiler farklı kurumlara görevlendirilirken, yaklaşık 300 bin nüfuslu ilçenin temizlik biriminde sadece 14 personel kaldı. Kayyım yönetimi belediyenin kiraladığı araçların kira sözleşmelerinin son gününü de 31 Mart 2024 tarihi olarak belirlediği için firmalar araçlarını geri çekince belediyede personelinin kullanacağı araç kalmadı. Belediye hizmetlerinin yürütüleceği iş makinelerinin bakımları yapılmadığı için kullanılamaz halde olduğunu tespit eden DEM Parti yönetimi, ilk iş olarak araç kiralamaları için talimat vererek, bakımları yapılmayan iş makinelerinin bakımlarının yapılmasına karar verdi.

‘KAYYIM DÖNEMİNİ İNCELİYORUZ’

Belediyenin kayyımdan sonraki durumunu anlatan Belediye Eşbaşkanı Zeyni İpek, 2019 yılında kayyımdan sonra belediyeye geldiklerinde benzer durumlarla karşılaştıklarını belirterek, “O dönemde de borç bırakmış, belediyenin malzemelerini götürmüşlerdi. Yani bir devlet kurumu değil de şahıs kurumu gibi yaklaşılmıştı. Giden kayyım her şeyi kendisiyle götürmüş, belediyeyi boşaltmıştı. Ancak personel maaşını verebilecek durumdaydık, hizmet yapabilecek durumda değildi belediye. Hangi bankaya kredi çekmeye gittik ise, bize teminatımızın ne olacağını sordular ve kredi vermediler. Ama 2019’da kayyım geldikten sonrasına bakıyoruz, dönemin kayyımı Hüseyin Çam büyük rakamlarda kredi çekmiş. Bize kredi vermeyen bankalar kayyıma vermişler. Biz bu nedenle gelir gelmez Sayıştay’dan müfettiş istemiştik, şimdi yine aynı şekilde müfettiş istedik” dedi.

‘PARADİGMAMIZA İNANIYORUZ’

“Bizler yine de halkımıza ve kendimize inanıyoruz” diyen İpek, “Kendi belediyecilik paradigmamıza inanıyoruz. Biz kendimizi, şehrimizi yöneteceğiz. Belediyeyi boşaltmış olabilirler ama bizler elimizden geleni yapacağız. Bu süreçlerde kayyımların usulsüz uygulamalarına destek olan personelleri de belirleyeceğiz ve hesabını hukuki yollardan soracağız. Bu süreçleri tamamlayacak ve halkımızla birlikte belediyemizi yöneteceğiz. En iyi şekilde halkımıza hizmet edecek, halkımızla birlikte mücadelemizi vereceğiz” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri