“İnsan Hakları Mücadelesinde Yeni Yol Arayışları ve Yöntemler Çalıştayı’nda” konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Toplumsal ve siyasi muhalefetle birlikte barış, özgürlük, eşitlik, adalet ve elbette ki demokrasi mücadelesini birlikte yürüteceğiz” dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, "İnsan Hakları Mücadelesinde Yeni Yol Arayışları ve Yöntemler Çalıştayı”nı gerçekleştirdi. Diyarbakır Yenişehir'de bulunan bir otelde gerçekleşen çalıştaya, Diyarbakır Barosu, şehirde faaliyet gösteren Sivil Toplum Örgütleri (STÖ), meslek odaları ve insan hakları alanında çalışan çok sayıda örgüt katıldı. İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’ın da katıldığı çalıştayın açılış konuşmasını İHD Diyarbakır Şubesi Eş başkanı Abdullah Zeytun yaptı.
İnsan hakları mücadelesi ve hak hareketlerinin ağır bir baskı ve krizinde olduğunu dile getiren Zeytun, “Bizler de özellikle güvenlikleştirme politikası ve siyasal şiddetin de etkisiyle daralan bu sivil siyaset ve sivil hak alanını bir muhasebe edelim, hem eleştirel bir yüzleşme hem de bu daralan bu alana ilişkin yeni yol ve yöntemi birlikte tartışalım istedik. Bu sebeple böyle bir çalıştayı organize ettik” ifadelerini kullandı.
‘Tartışma yapmak elzemdir’
Sivil alanın daraltılmasına karşı, bu alanı genişletme mücadelesini verdiklerini ifade eden Zeytun, bu açıdan kazanımların korunarak konunun derinleştirilmesine dönük bir tartışmanın elzem olduğunu söyleyerek Zeytun, “Bu konuda bugünkü yapacağımız tartışmalarla ortak fikirle eminim ki bu yeni yol ve yönteme dair güçlü ve verimli bir tartışmanın olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
İHD’nin kuruluşundan bu yana Türkiye'nin temel sorunlarının insan hakları ve demokrasi zemininde çözülmesi gerektiğine anlattıklarını ifade eden İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise “Çok uzun zamandan beri Türkiye’de Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini anlattık. Bu insan hakları mücadelesinde İHD çok büyük bedeller ödedi ve maalesef ödemeye de devam ediyor” şeklinde konuştu.
‘Hem içeride hem de dışarıda barışı savunuyoruz’
Dünyanın bugün Ukrayna-Rusya arasındaki savaşı ve orada yaşanan savaş suçlarını konuştuğunu söyleyen Türkdoğan şunları söyledi: “Bizler elbette Ukrayna halkının yanındayız ve Rusya’nın işgaline karşıyız. Dünyada barışı sonuna kadar savunan insanlarız. Ama aynı şeyi ülkemiz için de hissediyoruz. Türkiye’nin de sorunlarını barışçıl yollarla çözmesi gerektiğini anlatıyoruz. Türkiye’nin de Kürtlerle sorunları diyalog ve müzakere yöntemiyle çözmesi gerektiğini anlatıyoruz. Dolayısıyla biz barışı savunurken hem ülkemiz de ve bölgemizde hem de dünyada barışı tutarlı ve içtenlikli bir şekilde savunuyoruz. Dışarıda barışı savunup içeride hiçbir şey yokmuş gibi davranan insanlardan değiliz. Siyasal iktidara da bölgede de barışı savunması gerektiğini ve barışa dair adımlar atması gerektiğini ısrarla tavsiye ediyoruz.”
‘Bir hakkın öznesi olmaktan çıktık’
Devamında Türkiye'de yaşanan ekonomik sıkıntılar ve işsizliğe değinen Türkdoğan, ekonomik ve sosyal hakların çok ciddi bir tehdit altında olduğunu ve yoksulluğun bir insan hakları sorunu olduğunu vurguladı. Çalıştayda, “toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadın hakları”, “ekoloji”, “kent ve çevre hakları”, “mülteci göçmen sığınmacıların karşı karşıya kaldığı sorunlar ve bu noktada neler yapılması gerektiği” ve son olarak “vatandaş haklarını” konuşacaklarını kaydeden Türkdoğan son olarak şunları söyledi: “Şuan ülkemizde bizler bir hakkın öznesi olmaktan çıktık. O kadar çok keyfi muamele ile karşı karşıya kalıyoruz ki vatandaşlık haklarımız hem Türkiye’de hem de dünyada elde etmek için inanılmaz bir mücadele içerisinde olmamız gerektiğini anlatacağız. İnsanlık aleminin çok uzun mücadelelerinden sonra BM’nin, Avrupa Konseyi’nin temel sözleşmeleri kabul edildi. Şimdi o sözleşmelere uyulmuyorsa bizler yeniden yurttaş olmanın bilinci ile vatandaşlık hakkı kapsamında mücadele edeceğiz. Bu mücadeleyi yaparken de hak siyaseti güdeceğiz. Toplumsal ve siyasi muhalefet ile birlikte barış, özgürlük, eşitlik, adalet ve elbette ki demokrasi mücadelesini birlikte yürüteceğiz.”
Bu konuşmaların ardından çalıştay basına kapalı olarak devam etti. (MA)