Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde etkili olan sağanak yağış, fırtına ve hortumdan dolayı içerisinde 20 bin adet biber fidesinin bulunduğu kapalı sera çöktü.
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde hafta başında etkili olan olumsuz hava koşulları kırsal mahallelerde ekili arazilere, evlere ve seralara zarar verdi.
Yaşanan sel felaketinden dolayı birçok kırsal mahalle sel sularına teslim oldu. Vatandaşlar, mahalle içerisinde traktör ile dışarı çıkabildi. Vatandaşlar kendi imkânları ile evlerindeki ve tarım arazilerindeki suları boşaltmaya çalıştı.
Mahalle sakinleri, Devlet Su İşlerinin (DSİ) tahliye kanallarını tam olarak faaliyete geçirmemesinden dolayı sel sularının tarım arazilerine ve evlere zarar verdiğini ileri sürdü.
Özellikle sel sularından dolayı Höyükyanı (Hecek) Aşağı Oylum, Yukarı Oylum, Ziyaret, Yazıköy ve Molla Hamza kırsal Mahallelerinde pamuk ve mercimek ve buğday ekili araziler zarar gördü.
Suruç ilçe merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Aşağı Oylum kırsal Mahallesi'nde etkili olan olumsuz hava koşulları kapalı seralara zarar verdi.
Fırtına ve hortumdan dolayı 4 dönüm kapalı sera içerisinde bulunan biber fideleri zarar gördü, sera kullanılamaz hale geldi.
"Zararımız 700 bin liraya ulaşıyor"
Yaşanan hortum felaketi ile ilgili İLKHA'ya konuşan Uğur Çiftçi, "20 yıldır Antalya'da kalıyorum. Seracılığı Antalya'da öğrendim. Dostlarımla birlikte 4 yıldır Suruç'ta seracılık işi ile uğraşıyorum. Burada kendimizce çevremizdeki insanlara faydalı olabilmek adına seracılığın gelişmesi için faaliyetler de bulunuyoruz. Suruç'ta geçen hafta pazar günü yaşanan hortumdan dolayı seralar bu hale geldi. Üzücü bir durum yapacak bir şey yok; ama yetkililerimizden yardım talep ediyoruz. Seramız şu an da 20 bin adet içerisinde 'korkut' adı verilen 'f1' cinsinden yöresel olarak kabul edilen biberimiz var. Yaklaşık seramız 4 dönümlük alanda kurulmuş kapalı seradır. Şu andaki zararımız 600 bin lira artı gübre ve işçilikle birlikte 700 bin liraya ulaşıyor. Ürünlerimizin tamamı telef oldu, seramız tamamen kullanılamaz hale geldi." şeklinde konuştu.
"Tahliye kanalları yeteri kadar açılmadı"
Geçen senede benzer sel felaketini yaşadıklarını vurgulayan Çiftçi, "Suruç'ta GAP projesi yavaş ilerliyor, bundan dolayı çalışmalar da eksik kaldı. Tahliye kanalları yeteri kadar açılmadı, bundan dolayı sel suları arazilere zarar veriyor. Zaten geçen sene yaşanan sel felaketinden dolayı ürünlerimiz sular altında kaldı. Kaymakam ve İlçe Tarım Müdürümüzün haber var. Geçen sene iyi kötü hallettik. Suruç'ta tahliye kanallarının eksik olması, kanalların yapılmaması Suruç Ovası'ndaki çiftçileri mağdur etti. Bu da devletimize artı bir yük oldu. Böyle bir felaketin yaşanmasını kimse istemez. Gereken çalışmalar yapılmadığından dolayı çiftçilerimiz mağdur oldu. Devlet, Suruç Ovası'nda mağdur olan çiftçilere yardım ederse seviniriz." ifadelerini kullandı.
"Bu zararı nasıl karşılayacağız bilemiyoruz"
Zararlarının büyük olduğunu belirten serada işçi olarak çalışan Feridun Ay, "Zararımız çok var. Seramız, hortumdan dolayı zarar gördü. Bu zararı nasıl karşılayacağımızı bilemiyoruz. Yetkililerden zararımızı karşılamalarını istiyoruz. Serada ekili biberlerden bir şey kalmadı. Bu zararınız nasıl karşılayacağız bilmiyoruz." dedi.