Havalimanlarında yeni güvenlik düzenlemeleri geliyor

Meclis'te komisyonda kabul edilen yeni düzenleme teklifi, havalimanı girişlerinde güvenlik uygulamalarında önemli değişiklikler getiriyor.

Meclis'te komisyonda kabul edilen yeni düzenleme teklifi, havalimanı girişlerinde güvenlik uygulamalarında önemli değişiklikler getiriyor. Yeni düzenlemeye göre, havalimanı girişlerinde tüm yolcular cihazla aranacak ve cihazla yapılan aramanın yetersiz kaldığı durumlarda elle arama yapılacak.

Elle aramayı kabul etmeyen uçağa binemez

Yeni düzenleme ile birlikte, yolcuların kendisi veya eşyası elle arandığında bu aramayı kabul etmemeleri durumunda uçağa binmeleri mümkün olmayacak. Ayrıca, elle arama sırasında şüpheli görülen eşyalar açılabilecek ve taşınması yasaklı nesneler 'emanet'e alınabilecek.

Uluslararası sivil havacılık standartlarına uyum

Bu yeni düzenlemeler, Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması olan Chicago Sözleşmesi’ndeki şartlara uygun olarak havalimanlarındaki güvenlik uygulamalarını yeniden düzenlemeyi hedefliyor. Meclis gündemindeki teklifle, güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarılacak.

Özel güvenlik görevlileri devrede

Havalimanı girişlerinde güvenlik önlemleri, polisin gözetiminde özel güvenlik görevlilerince yerine getirilebilecek. Özel güvenlik görevlileri, polis gözetiminde kişilerin üstünü, eşyasını, bagajını ve kargolarını teknik cihazlarla ve gerektiğinde elle arayabilecek.

Uçakta işlenen suçlar ve drone uçurma ihlalleri

Teklif, uçakta işlenen suçlarla ilgili de yeni cezalar getiriyor. Pilotun yetkili makamlara bilgi vermemesi durumunda 20 bin liradan 500 bin liraya kadar para cezası uygulanacak. Ayrıca, uçuş izni almadan veya sivil havacılık ya da mülki idare amirlerince belirlenen alanlar dışında İHA-dron uçuran kişilere 60 bin lira ceza verilecek.

Meclis Genel Kurulunda Görüşülecek

Bu önemli düzenleme teklifinin bayram sonrasında Meclis Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor. Yeni düzenlemelerle birlikte, havalimanlarındaki güvenlik önlemlerinin daha da sıkılaştırılması ve uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi amaçlanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri