Gülistan Doku’nun kaybolmasında baş şüpheli olarak görülen Zainal Abarakov’un annesi Cemile Yücer’in, CİMER’e dilekçe yazdığı öğrenildi.
Dersim’de kaybolduğu 5 Ocak 2020’den bu yana kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku dosyasında yeni bir gelişme sağlandı. Özgür Dersim Gazetesi’nde yer alan habere göre; Doku’nun kaybolmasında baş şüpheli olarak görülen Zainal Abarakov’un annesi Cemile Yücer’in, yakın tarihte Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) bir dilekçe yazdığı ve yurt dışına çıkmak isteyerek, haklarında konulan adli kontrol şartlarının kaldırılmasını talep ettiği belirtildi. Söz konusu dilekçede Yücer, “Ben oğlumu olaydan yani sosyal medyada yayılmadan önce vali ve yetkililerin bilgisi dahilinde Rusya’ya gönderdim. Olay biraz medyaya çıkmaya başlayınca sayın İçişleri Bakanımız bize rica etti ‘Gelsin oğlunuz buraya yoksa olayları başlatacaklar, getirin Türkiye’ye’ dedi. Biz de onu kırmadık getirdik. Lütfen sayın Cumhurbaşkanım, bizim yurtdışı yasağımızı kaldırın biz bu ülkeden gitmek istiyoruz.” İfadelerine yer verdi.
İdari sınırlandırma
Cemile Yücer’in CİMER’e yazdığı dilekçeye ilişkin Dersim Barosu Başkanı ve davaya müdahil avukat Kenan Çetin, “Özellikle Zainal’ın annesi Cemile’nin CİMER’e vermiş olduğu bir ‘adli kontrolümüzü kaldırın’ özetinde bir dilekçesi var. Dosya incelendiğinde dosyada adli kontrol kararının olmadığını görüyoruz. Demek ki aile ile ilgili idari anlamda bir sınırlandırma kararı konulmuş. Yani pasaportla yurtdışına gidilmesi engellenmiş. Bu yazının içerisinde başta Zainal’ın ailesinin vermiş olduğu bilgide; ilk medyaya yansımadan Zainal’ın vermiş olduğu o tarihlerde Rusya’ya gittiğini CİMER’e yapılan başvurudan biliyoruz. Aile ‘biz o dönem yetkililer ve valiyle görüştük bize müsaade edildi biz gittik. Sonrasında da İçişleri Bakanlığı ‘bu olay ortalığı karıştırır çocuğu getirin’ dedi. Biz de çocuğu getirdik ama şu anda mağduruz’ diyorlar” dedi.
AİHM’e başvuru hazırlığı
Zainal Abakarov’un telefonuna el konulmadığını ve evinde kriminal inceleme yapılmadığını belirten Çetin, “Baştan beri şunu söylüyorduk; Zainal şüpheli, neden telefonuna ve bilgisayarına el konulmadı? Niye evinde kriminal anlamda inceleme yapılmadı? Saçtan tutun, arabası çamurluydu, arabayla ilgili işlemlerin yapılması gerekiyordu. Bu dosyanın yeniden ele alınması gerekiyor. İçinde başka bir şüpheli var, şüphelinin babası emniyette çalışıyor. Soruşturma makamı soruşturmayı yürütecek kolluğun jandarmaya verilmesi talebimiz vardı. Şimdi ailenin avukatı etkin soruşturma yürütülmediği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru hazırlığı var. Anayasa Mahkemesi’ne dosyanın gitmesi mümkün. Yeni dediğimiz belgeler su yüzüne çıkıyor ama savcılık makamından etkin bir soruşturmanın yapılması talebimiz var” diye konuştu. (MA)