Seçim sonrası döviz kurlarında hızlı dalgalanma sürüyor. Güne yüzde 2 değer artışıyla başlayan dolar, 5,58-5,61 aralığında işlem görüyor. Çok uluslu ABD yatırım bankası Goldman Sachs ise Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentisini dördüncü çeyreğe öteledi.
DİYARBAKIR YENİGÜN - Seçim sonuçlarına yapılan itirazların yarattığı belirsizliğin yanısıra Moody’s raporuyla dün 5.70’i gören dolar, öğleden sonra yurtiçi yerleşiklerin uzun zaman sonra satıcı pozisyonuna geçmesiyle 5.45’lere kadar indi. Ancak akşam saatlerinde ABD’den gelen F-35 uçaklarının tesliminin askıya alınacağı açıklamasıyla dolar kuru yeniden 5,55 seviyelerine yükseldi. Dolar bu sabah ise 5,58-5,61 aralığında işlem görüyor.
Euro 6,26-6,29, sterlin ise 7,27-7,30 TL aralığında işlem görüyor.
Gram altın 232, çeyrek altın 378 liradan satılıyor.
Borsa İstanbul ise güne yüzde 0,26’lık düşüşle 93 bin 894 puandan başladı.
‘Belirleyici finansal istikrar olacak’
Öte yandan enflasyondan ziyade temel sürükleyicinin finansal istikrar konusu olacağını belirten Goldman Sachs, Merkez Bankası’ndan faiz indirim beklentisini 4’üncü çeyreğe öteledi.
Goldman Sachs analistleri Murat Unur ve Clemens Grafe hazırladıkları notta, Merkez Bankası’nın faizleri TL’ye güven oluştuğunda indireceği analizini yaptı.
2019 yılı büyümesine yönelik aşağı yönlü riskler olduğunu belirten uzmanlar, bu yıl büyümenin eksi yüzde 2.5 olmasını bekliyor.
Analistler notlarında, “Swap piyasasının zamanla normalleşmesi olası ancak, son oynaklığın likidite priminin yüksek kalmasıyla sonuçlanacağını düşünüyoruz. Bu da iç finansal koşullarda sıkılaşmaya neden olacak” yorumuna yer verdi.
Daha önce piyasanın genel beklentisi haziran ayında ilk faiz indiriminin geleceği yönündeydi.
Moody’s’den türkiye raporu
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ise seçimin ardından dün not derecelendirme niteliği olmayan bir rapor yayımladı. Raporda, “Türkiye’nin döviz rezervlerindeki erozyon kredi notu açısından negatif ve Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nı desteklemek için rezervleri kullanması Merkez Bankası’nın şeffaflığı ve bağımsızlığı üzerindeki soru işaretlerini yeniliyor” denildi.
Moody’s notundaki bir başka bölümde “Lirayı desteklemek için yapılan müdahale Merkez Bankası’nın uzun zamandır uyguladığı serbest kur rejimine aykırı, şeffaflık ve bağımsızlık konusunda yeni soru işaretleri doğuruyor” görüşünü yer verildi.
“Türkiye’deki finansal piyasalarda yaşanan düşüş ve resesyona yönelik belirsiz politika reaksiyonu sermaye çıkışını riskini artırıyor” diyen Moody’s, seçim sonuçlarının Türkiye’deki makroekonomi politikaları büyük oranda belirleyeceği öngörüsünde bulundu. (Kaynak: Duvar)