Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri 4 Aralık Cuma günü başlıyor. Toplantıların ardından 2021 yılında asgari ücretle çalışanların eline geçecek net miktar belirlenecek. Peki vatandaşın beklentisi ne? Yenigün Haber olarak Diyarbakırlılara yeni asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini sorduk. Vatandaşların asgari ücretle ilgili beklentileri farklılık gösterse de ortak talepleri, yeni asgari ücretin 3 bin TL’nin altında olmaması
Süleyman Özdemir/Ahmet Baran
YENİGÜN HABER - İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını 4 Aralık cuma günü yapacak. Asgari ücretle çalışan milyonlarca çalışanın gözü kulağı, toplantıların ardından açıklanacak olan yeni rakamda. Peki, 2021’de asgari ücret zammı ne kadar olacak, vatandaşlar asgari ücretin ne kadar olmasını istiyor? Yenigün Haber olarak Diyarbakırlı vatandaşlara bu soruları sorduk.
‘2 bin 300 lirayla günümüzde geçim olmaz’
Bir evin aylık sadece kuru ekmek giderinin 600 TL olduğunu belirten Nahit Güçlü, isimli vatandaş, “Asgari ücretin 3 bin TL’nin altında olmaması gerekiyor. Günlük olarak düşünürsek, 4-5 tane çocuğu olan bir insan ki bizim bu bölgenin geneli öyle. Bugün 5 tane çocuk günlük olarak kaç tane ekmek tüketir. En az 3 adet ekmek tükettiğini düşünelim. Bu da günlük 9 ila 10 ekmek demektir. Diyarbakır’da ekmek fiyatları ise 2 TL. Ne eder bu günlük sadece ekmek gideri 20 TL aylık da 600 TL. Bunun yanında bir çorba yapması için insanlar mercimek almaya kalksa onun kilosu 12 TL. İsterse insanlar her gün mercimek çorbası yapsın aldığı mercimeğin yarısını kullansa aylık 180 TL eder. Yani bu insanlar hiç mi başka bir şey almayacak. Bir soğan almayacak. Çocuklar okula gidiyor. Onun masrafı da ayrı bir konu. 2 bin 300 lirayla günümüzde geçim olmaz. Bu nedenle asgari ücretin en az 3 bin normal olması gerek ise 4 TL’dir” dedi. Asgari ücretin en azından 3 bin 500 TL olması gerektiğinin altını çizen Recep Oray ise, “ Bir ailenin geliri 3 bin 500 TL’nin altında olurda kurtarmıyor. Geçim olmuyor. Bugün 2 bin 300 TL ile kim bir evi geçindirebilir. Birde bu insanın kirada olduğunu düşünün. Bu parayla geçinmek hiçbir şekilde mümkün değil” diye konuştu.
‘Her şeye yüzde yüz zam geldi’
2020 yılında her şeye yüzde yüz zam geldiğinin altını çizen Hüseyin Gündem de şunları söyledi;
“Bugün Diyarbakır’da ev kiraları bin ile bin 200 TL arasında. Doğal gaz nerden bakarsanız 400 TL, su parası 100-150 TL arası, elektrik parasını da eklersen sadece 2 bin TL kuru barınma parası. Faturaları ödemediğin zaman hemen gelip kesiyorlar. Kesildiği zamanda senden ayrıca onun için para alıyor. Zaten param olsa faturamı öderim kesilmesine gerek kalmaz. Ama bunu kime anlatabiliriz ki. Bugün bir ailenin kuru ekmek gideri aylık sadece 600 TL. Bunun için Asgari ücretin 3 bin 600 TL’nin üzerinde olması lazım. Bu kritik zamanda her kes evinde, insan sıkılıyor. Bugün sadece bir kilo çekirdek alsan, 3 çoğuna ve sana yetmez. Bugün bir evde bir yemek tenceresi en az 200 TL’ye kaynıyor. Zengin iş insanları hepsi yemeğini etiyle yer. Fakirde et yok. Fakirde ya meyhane pilavıdır. Ya da düz pilavdır. “ İşsizlikten ve hayat pahılılığından dem vuran Vedat Aslan, “Asgari ücret günümüzde 5 bin TL olsa dahi kurtarmıyor. İş yok çalışamıyoruz. Evin kirası, doğalgazı, elektriği ve suyu. 10 tane nüfus var evde. Normale bakarsan aylık 5 bin lirada yetmiyor” şeklinde konuştu.
2020 Asgari ücret tablosu
Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti bir işçi için 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirasını brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.