Diyarbakır-Mardin yangını için Meclis Araştırması talebi

Diyarbakır-Mardin il sınırında çıkan yangınlarla ilgili Meclis’e araştırma önergesi veren DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça, Meclis Araştırması açılmasını istedi.

YENİGÜN HABER – DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça, 15 kişinin yaşamını yitirmesine, 78 kişinin yaralanmasına neden olan yangın ile ilgili Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi ve kanun teklifi sundu.

Akça, yangında 55 bin dekarlık mera, orman ve tarım arazisinin yandığını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

“20 Haziran 2024’te saat 22.15’te Diyarbakır Çınar ilçesine bağlı Köksalan Mahallesi'nde başlayan ve Ağaçsever, Yazçiçeği, Bağrık Mahalleleri ile Mardin Mazıdağı ilçesine bağlı Yücebağ, Şenyuva, Yetkinler Mahallelerine ilerleyen yangın; 17 köyde/mahallede, 55 bin dekarlık mera, orman ve tarım arazisini de kapsayan bir alanda 15 kişinin yaşamını yitirmesine, bir kısmı ağır olmak üzere 78 kişinin yaralanmasına sebep olmuştur. Yangın; büyük kısmında tahıl yetiştirilen tarım alanlarını üzerindeki ürünlerle yok etmiş; hayvancılıkla geçinenlerin sürülerini ve yaban yaşamını ortadan kaldırmıştır. Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’nun uzmanlardan oluşan bir heyetle yerinde yaptığı incelemeler sonucu hazırladığı rapora göre yangında “504 hayvanın can verdiği, 214'ünün kesime yönlendirildiği, 100’ün üzerinde tedavisi devam eden hayvanın bulunduğu” tespit edilmiştir.

Yangından etkilenen bölgenin Afet Bölgesi ilan edilmesi şu an elzemdir. Buna ek olarak yangından etkilenen yurttaşların can ve mal kayıplarına ilişkin hasar tespiti ile birlikte zararların karşılanmasına yönelik yetkililerin gerekli çalışmaları yapılmalıdır. Bölgede yaşanan gerek can ve mal kayıplarının, ekosistem tahribatının giderilmesi amacıyla kanun teklifimiz ile Diyarbakır ve Mardin illeri ile çevresi afet bölgesi ilan edilmektedir.”

Akça, gerekçeleriyle anlattığı yangın ile ilgili Meclis Araştırması açılması talebinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri