Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 2021 Yılı Kasım Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu'nu açıkladı. Raporda, Kasım ayında 6 gazetecinin gözaltına alındığını, 136'sının ise yargılandığı belirtildi.
YENİGÜN HABER - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 2021 Yılı Kasım Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu'nu açıkladı. Raporda, Kasım ayında en fazla yaşanan hukuksuz uygulamalardan birinin, gazetecilerin haber takibi yaptığı sırada engellenmesi, gözaltına alınması ve şiddete maruz kalması olduğu kaydedildi.
18 Kasım’da JinNews Van muhabiri Hikmet Tunç’un evinin “bomba ihbarı var” denilerek basıldığı hatırlatılan raporda, “Yapılan aramada elbette herhangi bir suç unsuruna rastlayamadılar. Yani açıkça gazeteci Tunç’u yıldırmaya dönük bir çabaydı bu” denildi. 19 Kasım’da ise Urfa’da evine baskın yapılan Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Emrullah Acar’ın gözaltına alındığı, bilgisayar ile fotoğraf makinası hafıza kartına el konulduğu vurgulanan raporda, Malatya’ya götürülen Acar’ın 6 gün boyunca gözaltında kaldığı ve daha sonra serbest bırakıldığı belirtildi.
Haber takibi sırasında gazetecilerin gözaltına alındığı ve şiddete maruz bırakıldığı vurgulanan raporda, “23 Kasım’da Evrensel Gazetesi Kocaeli Temsilcisi Gözde Meydan toplumsal bir gösteriyi takip ettiği sırada gözaltına alınırken, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle İstanbul’da gösteri yapan kadınları takip eden Artı TV kameramanı Bilal Meyveci yakın mesafeden plastik mermiyle vuruldu. Yine Ankara’da Emek ve Demokrasi Güçlerinin düzenlemek istediği ‘Geçinemiyoruz’ eylemine müdahale eden polisler JinNews muhabiri Öznur Değer’i, ters kelepçeyle gözaltına aldı, kamerasına el koydu. 23 Kasım’da Evrensel Gazetesi Kocaeli Temsilcisi Gözde Meydan toplumsal bir gösteriyi takip ettiği sırada gözaltına alınırken, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü vesilesiyle İstanbul’da gösteri yapan kadınları takip eden Artı TV kameramanı Bilal Meyveci yakın mesafeden plastik mermiyle vuruldu” diye belirtildi.
Gazeteciye şiddet uygulayan kamu görevlilerinin suç işlediği kaydedilen raporda, “Bu hukuksuz uygulamalarla gazeteciyi sahadan koparmak istemektedirler. Ancak şu bilinmeli ki, gazeteci iktidarların dilediği biçimde hırpalayacağı, itip kakacağı kişiler değildir. Gazeteci halkın haber alma hakkının sorumluluğunu üstlenmiştir ve kamuoyunun bilgilenmesi için haber takip etmektedir” denildi.
Özgür Ülke gazetesinin 3 Aralık 1994’te İstanbul Kadırga'daki merkez binasının bombalanmasının hatırlatıldığı raporda, “Vahşice gerçekleştirilen bombalı saldırıda, gazete çalışanı Ersin Yıldız katledilirken, gazetenin 23 çalışanı da yaralanmıştı. Saldırının üzerinden 27 yıl geçti ancak olay halen tam anlamıyla aydınlatılmadı ve faillerden hesap sorulmadı. Ne yazık ki bu yaklaşım adeta devletin resmi politikası haline geldi ve buna benzer birçok olayda tekrarlandı. Bu vesileyle bombalı saldırıyı bir kez daha kınıyor, tüm basın şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz. Bilinmeli ki onların açtığı yol ve yarattığı değerler bugün özgür gazeteciliği sürdürmemize olanak sağlıyor. Bedenen aramızda olmasalar da cesur habercilik devam ettiği sürece yaşamaya devam edecekler” ifadelerine yer verildi.
Türkiye’de 2 Kasım itibariyle cezaevlerinde 62 gazetecinin bulunduğu hatırlatılan raporda, Kasım ayında 6 gazetecinin gözaltına alındığı, 3 gazetecinin evine baskın düzenlendiği, 4 gazetecinin saldırıya uğradığı, 2 gazetecinin tehdit edildiği, 19 ayrı olayda haber takibi yaparken gazetecilerin engellendiği, 4 gazeteci hakkında dava açıldığı, 6 gazeteciye 7 yıl 9 ay 12 gün hapis cezası ve 41 bin 526 TL para cezası verildiği, 136 gazetecinin yargılandığı, 2 gazetecinin cezaevinde hak ihlaline uğradığı, 1 haber sitesi ve 124 habere erişim engeli getirildiği, 10 gazetecinin işine son verildiği ve bir yayına yasak getirildiği kaydedildi.