İstanbul'da 13 yıl önce vahşice katledilen Münevver Karabulut'un ailesinin 'Fethi Kabir İşlemi' talebinin kabul edilmesi üzerine katil Cem Garipoğlu'nun mezarı bugün açıldı. Garipoğlu'nun cesedi tabuta konularak incelemeler için Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. İncelemenin 1 gün sürmesi, raporun ise 7-10 gün içinde çıkması bekleniyor.
Karabulut ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, mezardan kefen bezi çıkmadığını, ceset bütünlüğü olmadığını açıkladı.
Sabah saatlerinde, mezarı kazacak olan görevliler, olay yeri inceleme ekipleri ve savcı Karacaahmet Mezarlığı'na geldi. Ekipler, görüntü alınmaması için mezarın etrafını perde iskeleti ile çevirdi.
Mezarı kazma işlemi yaklaşık 1 saat sürdü. Kazma işleminin sona ermesinin ardından Garipoğlu'nun cesedi tabuta konularak Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.
RAPOR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Mezardan alınan sırt kemiği, dişler ve saçlardan DNA eşleşmesi yapılacak. Adli Tıp'ta yapılacak incelemenin 1 gün sürmesi ve raporun ise 7-10 gün içinde hazırlanması bekleniyor.
Garipoğlu ailesi, fethi kabir işlemine katılmazken, işlem sırasında Garipoğlu ailesinin avukatı ve Karabulut ailesi avukatı Rezan Epözdemir hazır bulundu.
AVUKAT EPÖZDEMİR’DEN AÇIKLAMA
Mezarın açılma işleminin sona ermesinin ardından açıklama yapan Rezan Epözdemir, "Suyun mezarlığın içerisini doldurmadığı ve su nedeniyle cesedin fosilleşme işleminin başlamadığını çok net bir şekilde gördük.
İki tabaka vardı. İlk tabakada hiçbir şey yoktu, ikinci tabakada da kefen bekliyorduk, kefen ve bez yoktu. Toprağın üzerinde dağınık şekilde kemikler ve kafatası vardı. Tutanağa da geçti kefen ve bezin olmadığı. Adli Tıp uzmanları yazdılar. Toprağın üzerinde dağınık bir şekilde duran kemikler ve kafatası vardı sadece, ceset bütünlüğü ise yoktu.
KEFEN BEZİ NEDEN YOKTU?
Kefen bezi olmaması birkaç alternatifi bize verebilir. 10 sene içinde kaybolmuş ya da aşınmış olabilir mi? O bana çok rasyonel gelmiyor. Sonradan kemiklerin bırakılma ihtimali kefenin olmadığı yerde çok kuvvetli bir ihtimal olarak karşımızda duruyor. O beni ziyadesiyle rahatsız etti. 2014 yılında defin işlemi sırasında da kayıt alınmamış. Biz de otopsiye girmedik yasal hakkımız da yok.
Kimlik tespitiyle ilgili talimat yazılmıştı. Kimlik tespiti ise yapılamadı. Sadece avukatları hazır bulundu. Mutlaka kimlik tespiti için ölenin yakınlarının hazır bulunması gerekiyordu. Ceset, steril bir beze konularak Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.
Özellikle dişler incelenecek. Biz geçmişte alınan örnekler üzerinden değil Garipoğlu ailesi erkeklerinden alınacak örneklerle yapılmasını talep ettik. Güncel DNA örnekleriyle incelenmesini özellikle istedik."
Epözdemir işlem öncesi yaptığı açıklamada ise inceleme sonunda ortaya çıkabilecek 3 olasılığı gündeme getirdi. Epözdemir "Bu fethi kabir klasik bir fethi kabir olmayacak. Mezarlık açılacak, cesedin tamamı alınacak. Adli Tıp Kurumu'na götürülecek. Fethi kabirde aileden DNA alınır eşleştirilir fakat burada cesedin tamamı alınacak. Adli Tıp Kurumu biyolojik ve kimyasal inceleme yapacak. Çok kapsamlı bir inceleme yapılması gerekiyor" dedi.
'ÜÇ OLASILIK OLABİLİR’
"Burada 10 yılda geçtiği için, bir kısım delillere ulaşılamayacağı endişesi var" diyen Epözdemir, açıklamasına şöyle devam etti: "Özellikle dişler, kaldıysa saçlar ve sırt kemiği gibi uzun kemikler üzerinden DNA parçaları alınmak suretiyle biyolojik ve kimyasal inceleme yapılacak. Bu çok hassas olduğu için böyle bir yöntem benimsendi ve buna karar verildi. İncelendikten sonra tekrar buraya getirilip defnedilecek.
3 sonuç gelebilir. Birinci sonuç şu, 'Aradan geçen süre nedeniyle inceleme yapamıyoruz. Sağlıklı tetkik yapamıyoruz' denilebilir. İkinci seçenek ise 'Ölen kişi Cem Garipoğlu'dur' denilir. Üçüncüsü de 'Ölen Cem Garipoğlu değildir' denilebilir. Bu üç tespit de yapılabilir."