YENİGÜN HABER – Amedspor Başkanı Nahit Eren Kürt siyasetçi Leyla Zana'yı arayarak Iğdırspor maçına davet etti.
Rûdaw'da yer alan habere göre, davet ile ilgili memnuniyetini dile getiren Leyla Zana "Beraber düşünelim, beraber karar verelim" şeklinde yanıt verdiği öğrenildi.
Leyla Zana'nın 28 Aralık Pazar günü Diyarbakır'da oynanacak Amedspor-Iğdırspor maçına katılıp katılmayacağı istişare sonrası netleşecek.
Ne olmuştu?
TFF 2. Lig’de geçtiğimiz hafta oynanan Somaspor – Bursaspor karşılaşmasında, konuk ekip Bursaspor tribünlerinden Kürt siyasetçi Leyla Zana’yı hedef alan cinsiyetçi ve küfürlü tezahüratlar yükselmişti.[1] Stadyumda toplu halde yapılan bu tezahüratlar, sosyal medyada paylaşılan görüntülerle birlikte kamuoyunda büyük tepki topladı.
Başta Amedspor Kulüp Başkanı Nahit Eren olmak üzere, siyaset ve sivil toplum dünyasından pek çok isim olayı sert bir dille kınadı. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Utanarak izledim, en üst perdeden lanetliyorum" diyerek savcıları göreve çağırırken; MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da Alparslan Türkeş’in Zana’ya yönelik "kızım" hitabını hatırlatarak yapılan saygısızlığa tepki gösterdi. Ayrıca bölgedeki 16 Baro ve çeşitli hukuk örgütleri de ortak açıklamalarla nefret diline karşı hukuki süreç başlatılmasını talep etti.
Tepkilerin ardından Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Bursaspor’u "çirkin ve kötü tezahürat" nedeniyle disipline sevk etti. Kurul, eylemin aynı sezon içinde misafir kulüp olduğu maçlarda ikinci kez tekrarlanması ve diğer saha olayları gerekçesiyle kulübe para cezası verdi. Amedspor Başkanı Nahit Eren’in Leyla Zana’ya yaptığı bu davet, hem Bursaspor maçındaki cinsiyetçi saldırılara bir cevap hem de Zana’ya yönelik bir dayanışma jesti olarak yorumlandı.
DEM Parti suç duyurusunda bulundu
DEM Parti, Kürt siyasetinin sembol isimlerinden Leyla Zana’ya yönelik futbol müsabakaları sırasında tribünlerden yükselen hakaret içerikli tezahüratlar hakkında kapsamlı bir hukuki süreç başlattı. DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, Eş Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan adına Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak, olayda sorumluluğu bulunan tüm şahıslar ve ihmali olan görevliler hakkında suç duyurusunda bulundu.