Adaylar beklentileri karşılayamadı

14 Mayıs seçimlerinde Diyarbakır’dan aday gösterilen isimleri inceleyen Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun, “Yeşil Sol Partisi’nin ve AK Partinin...

14 Mayıs seçimlerinde Diyarbakır’dan aday gösterilen isimleri inceleyen Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun, “Yeşil Sol Partisi’nin ve AK Partinin milletvekili adayları beklentileri karşılayamadı. İki tarafın da eski listelere nazaran fazlasıyla tanıdık isimlerden mahrum olmasının sebebi AK Parti’nin uzun süredir Diyarbakır’da yerel aktör üretememesidir” dedi.

Recep ÇALIŞKAN/YENİGÜN ÖZEL - 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne 27 gün kala Diyarbakır’da siyasi partilerin seçim çalışmaları yoğunlaştı. Yüksek Seçim Kurulu, siyasi partilerin verdiği geçici milletvekili aday listeleri ile bağımsız adayların başvurularına ilişkin kararları duyurdu. Buna göre, Diyarbakır’da açıklanan tüm isimler seçimlerde yarışacak.

ADAY LİSTELERİNE BAKMADAN OY VERİYORLAR

Siyasi partilerin Diyarbakır listesini Yenigün’e değerlendiren Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun, Yeşil Sol Parti ile AK Parti’nin adayları Diyarbakır’ın beklentilerini karşılayamadığını söyledi. Girasun, “Milletvekili listelerinin başında tanıdık isimler var. AK Parti ve Yeşil Sol Parti’nin seçmen nezdinde çok beklentileri karşılamış gibi görünmüyor. Aynı zamanda özellikle bu iki siyasi partinin bir kemik seçmeni olduğunu ve bunların aday listelerine çok bakmadan oy verdiklerini görüyoruz. Öte taraftan Millet İttifakı biraz daha iddialı isimlerle geliyor. Cumhuriyet Halk Partisi daha önce ismi bilinen tanınan isimlerle seçimlere girmemişti Diyarbakır’da. Şimdi ise ilk defa merkez siyasetten de gelen, siyasette de yakından tanınan Sezgin Tanrıkulu listenin başında yine eski AK Parti Milletvekili Ali İhsan Merdanoğlu ikinci sıradan Millet İttifakı’nın bu seçimlerde şansı yüksek görülüyor. Adaylar da bu şansı yükseltecek isimlerden oluşuyor” dedi.

CHP TANRIKULU İLE İDDİALI

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Diyarbakır’da milletvekili çıkarabileceğini aktaran Girasun, “Yeşil Sol Partisi ve AK Parti’nin milletvekili adayları belki de beklentileri karşılayamadı. İki tarafında eski listelere nazaran fazlasıyla tanıdık isimlerden mahrum olmasının sebebi AK Parti’nin uzun süredir Diyarbakır’da yerel aktör üretememesidir. Öte taraftan da Yeşil Sol Partisi’nin (HDP) seçilmişlerinin ya da tanınan isimlerinin cezaevinde olması ya da yurt dışında yaşamak durumunda kalması ile alakalı olabilir. CHP’nin Sezgin Tanrıkulu’nun Diyarbakır’da aday olması Cumhuriyet Halk Partisi’nin iddiasına uygun bir isim. CHP Genel Başkan Yardımcılığı yapmış birinden bahsediyoruz. Bu ismin İstanbul’dan Diyarbakır’a gelmesi mevcut bir milletvekilinin Diyarbakır’da seçimlere girmesi bu ilde vekil çıkaracağına dair iddiayı ortaya koyuyor” diye konuştu.

9 YEŞİL SOL, 2 AK PARTİ VE 1 CHP OLABİLİR

Seçimlerde Diyarbakır’da siyasi partilerin çıkacağı milletvekili sayılarını da değerlendiren Girasun, şunları söyledi:

“Diyarbakır’da Yeşil Sol Parti’nin 8 milletvekili, AK Parti’nin 2 ve CHP’nin 1 milletvekili çıkarabileceğini söylemek mümkün. 12’nci milletvekili ise kampanyanın ve sürecin seyri üzerinden sonra nereye gideceği belli olacak. 9 Yeşil Sol, 2 AK Parti ve 1 CHP’de olabilir. Aynı zamanda 8 Yeşil Sol Parti, 3 AK Parti 1 CHP’de olabilir. Yeşil Sol’un 8, AK Parti’nin 2 ve CHP’nin de 1 milletvekili kesin gibi görünüyor. Son vekilin nereye gideceğini son süreçte göreceğiz.  Bugün itibarı ile Yeşil Sol bir adım önde.  Galip Ensarioğlu Diyarbakır’da AK Parti siyasetinin ağırlığı olan son aktörlerinden birisi. Listenin başında yer alması da bu özelliğinden kaynaklı. AK Parti son listesinde zaten tanınan bilinen tek isim diyebiliriz. Liste ağırlığının, ağırlık merkezinin en güçlü unsuru, en güçlü ismi. Cumhuriyet Halk Partisi ile de ismi konuşulduğu zaman benzer bir sebeple konuşulmuştu. Cumhuriyet Halk Partisi’nin böylece AK Parti’den oy almak için yaptığı hamlelerden birisiydi ama günün sonunda AK Parti’de kaldı. Ensarioğlu, Diyarbakır’da güçlü ve iddialı bir aktör. Galip Ensarioğlu’nun Diyarbakır’da adaylığı, İYİ Parti için Diyarbakır’da işini daha da zorlaştıracak.”

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri