TÜYAP 9. Ortadoğu İnşaat Fuarı, kapılarını ziyaretçilerine açtı. 82 firmanın katıldığı fuarın açılışında konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye’de suçlanan inşaat sektörünün sadece Diyarbakır'da ivme kazandığı bir dönemde böyle bir fuar yapılmasının önemli olduğunu belirtti
DİYARBAKIR YENİGÜN - TÜYAP Diyarbakır Fuar Merkezi'ndeki “9. Ortadoğu İnşaat Fuarı” düzenlenen törenle açıldı. 85 firma ve firma temsilciliğinin inşaat malzemeleri, yapı teknolojileri, iş ve inşaat makinelerine ilişkin ürün ve hizmetlerini geniş bir yelpazede sergileneceği fuar, sektörün nabzını tutacak ve ortaya çıkacak iş hacmi ile gerek inşaat sektörüne gerekse bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayarak, bölge yatırımlarının gelişmesine de katkı sağlayacak.
Fuar 17 Mart’a kadar sürecek
17 Mart'a kadar sürecek fuar, ülke ekonomisinde önemli bir paya sahip yapı sektöründeki tüm yeniliklerin, gelişmelerin ve ürünlerin sergileneceği, sektördeki gelişme ve yeniliklerden haberdar olma, sektör içinde durum analizi yapabilme, müşterilerle bir araya gelebilme, bayilik verme, mevcut bayilerle ilişkileri geliştirme gibi birçok imkanı sunarken mimar, mühendis, müteahhit, kamu kurumları ve yatırımcı kuruluşlar ile nihai tüketicileri ve yurtdışından Iran, Irak, Mısır ve Almanya'dan gelen alım heyetlerini katılımcı firmalarla buluşturuyor.
“İnşaat fuarlarında bir düşüş var”
Fuarın açılış töreninde konuşan TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, Diyarbakır'ı stratejik bir platform haline getirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Bu yıl inşaat fuarlarında bir düşüş yaşandığını dile getiren Alagöz, ancak Diyarbakır İnşaat Fuarı’nın bunun istisnası olduğunu kaydetti. Alagöz, “Tüm Türkiye'de inşaat fuarlarının düşüşte olduğu bir dönemde Diyarbakır İnşaat Fuarımız yüzde 20'lik bir büyüme kaydetti. Yüzde 20'lik bir inşaat fuarı büyümesi, inşaat sektöründe de önümüzdeki dönemde inşallah işlerin rayına oturup çok daha güzel noktalara gideceğinin habercisi oldu. Diyarbakır artık fuarlar şehri haline geldi. Diyarbakır arz ve talebin buluşma şehri haline geldi. Bu yılki fuara dışından gelen ziyaretçilerde de yüzde 15'lik oranla artış söz konusu. Fuarın açılmasında emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.
"Ticaret, ekonomi ve siyaseti terbiye eden bir sektördür"
DTSO başkanı Kaya, Türkiyede suçlanan inşaat sektörünün sadece Diyarbakır'da ivme kazandığı bir dönemde böyle bir fuar yapılmasının önemli olduğunu belirtti. Gelişmiş ülke olmanın koşullarından biri de komşu ile ticareti geliştirmek olduğunu hatırlatan Kaya, "Amerika'ya baktığımız zaman Meksika ve Kanada ile olan ticaret hacimlerinin ortalaması hiçbir zaman yüzde 40'ın altına düşmez. Avrupa Birliğine baktığımızda her bir ülkesi kendi komşularıyla yaptığı ticaret hacmi de bunun altına inmez. Ama Ortadoğu'ya, Asya'ya baktığımız zaman tam tersi rakamları görüyoruz. Yani komşu ile ticaret değil, kavga var. Pakistan, Hindistan'a ticaret hacimleri yüzde 1 veya 2'lerde. Bölge ülkelerde kendi komşu ülkeleriyle yüzde 10'un altında bir ticaret hacminde. Bu sadece bizden kaynaklı bir durum değil." dedi. Bu yaklaşımların ülkeler üzerinde oynanan bir oyun olduğunu ifade eden Kaya, "Bu ülkeler üzerinde oynanan oyunları iyi okumak lazım. Batı ülkeleri sorunlara rağmen ticareti düşürmüyorlar. Yani siyasi kriz yaşansa bile bunu ticarette belli etmiyorlar. Ülkemizin komşu ülkeyle küçük de olsa bir sıkıntısı varsa hemen ya sınırları kapatıyor ya da ticaretimizi engelliyoruz. Uluslararası oyunları tarif ederken komşularımızla ne tür sorunlarımız olursa olsun bunu aşmak için çaba sarf etmeliyiz, çalışmalıyız ama hiçbir zaman ticareti düşürmemeliyiz. Ticaret ekonomi ve siyaseti terbiye eden bir sektördür. Onun için siyasetin düzelmesini istiyorsak öncelikle ekonomik ilişkileri geliştirmemiz gerekiyor. Bu anlamda komşu ülkelerle ticareti geliştirmek için Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası olarak çalışmamızı yapacağız." şeklinde konuştu. (Haber merkezi)