Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) çalışma alanı olan 6 kentte işçilerin kötü çalışma koşullarına karşı 21 Temmuz'da 2 saatlik iş bırakma eylemi başlattı. Şanlıurfa’da bugün iş başı yapmak isteyen en az 50 işçinin işine son verildiği öğrenildi. Sabah saatlerinde Eyyübiye ilçesinde bulunan kurumun İl Müdürlüğü’ne giden işçiler, işten çıkarıldıkları gerekçesi ile kurum binasına alınmadı. İşten çıkarıldıkları SMS ile iletilen işçilerin, kurumun girişinde bekleyişleri sürüyor.
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, işten çıkarılan DEDAŞ Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) saha operasyonları ekibinde 6 yıldır çalışan Ali Rıza Karakuş, evli ve 1 alık bebeği var. Yüksek gerilim tehlikesi altında çalıştıklarını belirten Karakuş, “Sendikal haklarımızı talep ettik. Bize sadece devletin verdiği yüzde 35’lik zammı vereceklerini söylediler. Biz emeğimizin karşılığını istedik. Her hangi bir argo-küfür kullanmadan sadece alkışlı oturma eylemi yaptık. Bize işten çıkarma gerekçesi olarak; desteğe gelen milletvekilini alkışlamamız söylendi. Sözlü olarak söylendi. İş akdimiz feshedildi. Birçok arkadaşın çıkışının verildiğini öğrendik. Biz sadece sendikal haklar istiyoruz. Bu bizim doğal hakkımız” diye konuştu.
‘HEPİMİZİN ELLERİ NASIRLI’
DEDAŞ’ta iş kazalarının oranının yüksek olduğuna dikkat çeken Karakuş, devamında şunları söyledi: “Maden işçilerinden sonra elektrik işçileri en zor ve tehlikeli iş grubu olarak geçiyor. Geçen hafta iki arkadaşımız trafo panosu patlaması sonucu iş kazası geçirdiler ve birçok yerlerinde yanıklar var. Bir hafta önce bir arkadaşımız elektrik çarpması sonucu vefat etti. Vefat eden arkadaşımızın bir yaşında çocuğu var. Birçok nedenden kaynaklı biz çalışma koşullarımızda düzenleme yapılmasını istedik. Rızkı veren Allah’tır, limon satarak geçimimizi sağlayabiliriz, fakat bunca sene emek verdik, emeğimizin karşılığını istiyoruz. Hakkımızı savunan herkes başımızın tacıdır. Ekmeğimizin peşinde olan insanlarız. Hepimizin elleri nasırlı.”
‘EYLEM GÜNÜ ŞEHİR DIŞINDAYDIM’
DEDAŞ’ta iki yıldır çalıştığını belirten Mehmet Yardımcı ise, elektrik teknikeri olarak girdiği işte mobinge maruz kalması sonucu depo görevlisi olarak çalışmaya devam ettiğini söyledi. İşçilerin iş bıraktığı 21 Temmuz tarihinde il dışında olduğunu belirten Yardımcı, “Cuma günü eylemin yapıldığı gün ben hastalığımdan dolayı şehir dışındaydım, doktora gitmiştim. İş koşullarından kaynaklı zatürre geçirdim. Demir saçtan yapılma yerlerde kalıyoruz. Dinlenme alanlarımız paletler. Temizlik doğru düzgün yapılmıyor. Birçok alanda temizlik görevlisi yok. Cuma günü burada olmama rağmen benim eyleme katıldığımdan kaynaklı çıkışımı verdiler. Bana gerekçeyi sözlü olarak ilettiler. Ben mağdurum. Sendikaya sosyal haklarımızı almak için başvurduk. Hukuki olarak girişimlerimiz olacak” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)