Kabine Toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Ramazan Bayramı'nda 81 ilde sokağa çıkma yasağı açıklaması, bayram öncesi salgın krizini telafi etmeye hazırlanan esnafı olumsuz etkiledi. Bayram öncesi yoğun iş yapan Diyarbakır esnafı, önceki yıllara oranla bu yıl hem Covid-19 salgınından dolayı hem de açıklanan 4 günlük bayram yasağından dolayı çalışamaz duruma geldiklerini söyledi
DİYARBAKIR YENİGÜN - Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan liderliğinde videokonferans yoluyla 8'incisi gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında, 23-26 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Ramazan Bayramı için 81 ilimizde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Hal böyle olunca bayram öncesi yoğun iş yapan birçok sektör alınan bu karardan olumsuz etkilendi. Bayram öncesi yoğun bir mesai içine giren birçok sektör bulunuyor. Bu sektörlerin başında giyim, ayakkabı, tatlıcı ve bayram şekeri-lokum satan işletmeler geliyor. Bayram öncesi yoğunluk yaşanan bu işletmelerde uzun bir süredir Coronavirus (Covid-19) salgınından dolayı hareketsizlik günler yaşanıyordu. Alınan son karar, "Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı kararı" ile birlikte esnaf neredeyse iş yapamaz hale geldi. Bayram öncesi yoğun iş yapan Diyarbakırlı esnaf, önceki yıllara oranla bu yıl hem Covid-19 salgınından dolayı hem de açıklanan 4 günlük bayram yasağından dolayı çalışamaz duruma geldiklerini söyledi. Her bayram öncesi yaşadıkları yoğunluktan dolayı önemli hazırlıklar yaptıklarını belirten Diyarbakırlı esnaf, alınan yasak kararı ile birlikte yaptıkları hazırlıkların çoğu ellerinde kalacağını bundan dolayı mağduriyet yaşayacaklarına dikkat çekti. Maddi açıdan olumsuz etkileneceklerini söyleyen Diyarbakırlı esnaf, buna rağmen en önemli temennileri, bir an önce dünyanın Covid-19 salgınından kurtulması oldu.
‘Yaptığımız bayram hazırlığı elimizde kalacak’
Bayram öncesi yaşanan yoğunluktan dolayı ciddi hazırlık yaptıklarını belirten Reşit Avcı, "Geçen bayramlarda tatlı satışımız neredeyse 3 bin tepsiydi. 'Bu bayram öncesi bu rakam bin 500 civarına düştü' diyebiliriz. Tabi dün Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı bayram yasağı kararıyla bu rakam çok daha düşecek. Zaten hareketsizlik vardı. Yasak da bizleri bayağı bir etkiledi. İstediğimiz satışı yapamıyoruz. Elimizde baklava diğer tatlılarımız yeterli sayıda var. Hatta bu tatlılar günlük taze bir şekilde geliyor. Ancak yasak olacağı için vatandaşlar talep etmiyor. Bizler de geçen bayramlarda yaşadığımız yoğunluktan dolayı bayağı da bir hazırlık yapmıştık. Ama yasaktan sonra öyle görünüyor ki hepsi elimizde kalacak. İnşallah bu virüs atlatılır da yaşadığımız sıkıntı önemli değil. Rabbimizden tek dileğimiz bu virüsün bir an önce bitmesidir." ifadelerini kullandı.
‘Vatandaşlar kıyafet almaktan vazgeçecek’
Açıklanan bayram yasağından sonra vatandaşların kıyafet almaya çıkmayacaklarını belirten Kemal Budak, "Virüsten dolayı zaten bayram öncesi iş konusunda sıkıntılarımız vardı. Bayram yasağı da gelince bu sıkıntılar daha fazla oluştu. Bayram yasağından dolayı elbise almaya çıkan vatandaşlar, bu durumdan dolayı vazgeçecekler. Tabi sadece elbise konusunda bu durum yaşanmayacak. Bayram öncesi yoğun geçen alışveriş sektörlerin tümünde geçerli olacak. Karardan önce azda olsa iş yaparken bugün saat 11.00 olmuş henüz siftah bile yapamadım." diye belirtti. Covid-19 salgınından dolayı işlerin, gelen bayram yasağı ile birlikte daha fazla düşeceğini belirten Budak, "Geçen bayram biz yüzde 80 ile yüzde 90 oranlarında iş yaparken şu an yüzde 30 ile 20'lere düşmüş durumdayız. Hatta bu süreç ve yasak ile bu oran yüzde 5'lere kadar düşmesi bekleniyor. Örneğin; daha önce bir müşteriye 4-5 parça ürün satabiliyorken, şu an belki akşama kadar 6-7 parça ürün satamayacağım. Tabi maddi yönden her ne kadar bir sıkıntı çektiysek aynı şekilde manevi yönden de bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Bundan dolayı şu an tek dileğimiz ve isteğimiz bu hastalığın bir an önce bitmesidir." şeklinde konuştu.
‘Geçen bayramlara nazaran bu yıl bayram havası maalesef yok’
Geçen bayramlarda yaşanan yoğunluğun bu yıl yaşanması durumunda röportaj verecek zamanının olmayacağını belirten Bünyamin Yılmaz, "Geçen bayramlara nazaran bu yıl bayram havası maalesef yok. Eğer geçen yıllar gibi olsaydı şu an buralar çok yoğun olurdu. Sizinle kalabalıktan dolayı bu röportajı yapma zamanımız bile belki olmayabilirdi. Ancak maalesef bu yıl bayram havası hiç yok. 'Bizler de bayram var önümüzde' diye bir hazırlık yaptık. Tezgâhta gördüğünüz gibi kilolarca bayram şekeri hazırlığı yaptık. Fakat bayramda yasak olacak haberi ile beklediğimiz neticeyi alamadık. Önceleri buraların ve çarşının atmosferi çok yoğun olurdu. İğne atsan yere düşmeyecek hale gelirdi. Ancak şu an gördüğünüz gibi çok sakin." ifadelerini kullandı. Açıklanan bayram yasağından sonra vatandaşların bayram alışverişine çıkmayacağını belirten Kadri Kaşıkçı, "Coronavirus (Covid-19) virüsünden dolayı ister istemez genel olarak bir durgunluk vardı. Şehir giriş-çıkışları olduğu vakitler de bizdeki durgunluğu etkiledi. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın açıkladığı bayram yasağından sonra vatandaşlar ne alışverişe çıkar ne de tatlı alışverişine çıkar. Bu durumdan dolayı işlerimiz çok durgunlaştı. Tabi önümüz İnşallah bu saatten sonra aydınlık olur. Birçok sektörde olduğu gibi bizim işimizde de işler iyi gitmiyor." dedi. Normal şartlarda tatlı sektöründe bayrama bir ay kala yoğunluk başladığını belirten Kaşıkçı, ancak bu yıl bu yoğunluğu yaşamadıklarını söyledi. Kaşıkçı, sözlerine şöyle devam etti:
"Normal standartlarda tatlıcıların işleri ve yoğunlukları bayrama bir aya kala başlar. Arafe gününün gecesine kadar yoğunluğa tatlı yetiştirmede zorluk çekilir. Ama bu bayrama bakınca 5-6 altı gün kalmasına rağmen herhangi bir hareketlilik yok. İlk defa hayatımızda bayramı yaşamayacağız. İnşallah bu hastalık en kısa sürede biter de varsın bir bayram daha yaşamayalım." temennisinde bulundu.
‘Bu yıl bayram havası hiç yok’
Önceki bayramlara oranla bu yıl işlerinin 3'te bir oranında düştüğünü belirten Mustafa Erdoğan, "Geçen yıllarda 3 bin tepsi tatlı satarken bu yıl Coronavirus'ten dolayı bin tepsiye neredeyse düştük. Son açıklanan 4 günlük bayram yasağından dolayı daha fazla düşüşü bekliyoruz. Baktığımızda bu yıl bayram havası hiç yok. Kimseyi dışarda göremiyorsunuz. Tatlı sektörü olarak açıklanan bayram yasağı kararı ile durma noktasına geldik. Çünkü ne tatlıya talep eden ne de dışarıya çıkan insanlar var." ifadelerini kullandı. (İLKHA)