Ilısu Barajı’nda su tutma işlemine başlanmasının ardından su seviyesi yükselmeye devam ediyor. Yükselen baraj suları ile Diyarbakır’ın Bismil ilçesindeki köy ve tarım arazileri de sular altında kaldı
Fettullah ÇELİK/Yenigün Özel
DİYARBAKIR YENİGÜN -Ilısu Barajı’nda, 2019 Ağustos ayından beri su tutma işlemine başlanmasının ardından su seviyesi yükselmeye devam ediyor. Yükselen baraj suları son olarak Diyarbakır’ın Bismil ilçesindeki bazı köyleri ve tarım arazilerini sular altında bıraktı. 2008 yılında temeli atılan Mardin'deki Ilısu Barajı'ndaki altı tribünden ilkinin 19 Mayıs’ta devreye girmesiyle enerji santralında elektrik üretimi başlamış oldu.
Yılsonuna kadar tam kapasite ile faaliyete geçmesi planlanan Ilısu Barajı’ndaki su tutma işleminin ardından Dicle Nehir boyunca uzanan nehir ve vadi ekosisteminin içinde yer alan endemik bitki ve hayvan türleri ile beraber tarihi 12 bin yıl önceye uzanan Hasankeyf ilçesi ile birçok tarihi yapı sular altında kalmıştı.
Tarih, kültür ve yaşam sular altında
Siirt, Şırnak, Mardin, Batman ve Diyarbakır’ın etkileneceği ve toplam 10,5 milyar metreküp su depolanmasının hedeflendiği baraj ve hidroelektrik santralinin tamamen devreye girmesiyle, toplam 199 yerleşim biriminin yanı sıra en az 289 arkeolojik sit alanının da sular altında kalacağı belirtiliyor.
Barajda aylardan beri yükselen su seviyesi Diyarbakır il sınırına kadar ulaştı ve Bismil ilçesinde birçok tarım arazisi ile beraber köyler de sular altında kaldı. Bugüne kadar 80 köy ve bir ilçenin sular altında kaldığı süreçte, yükselen sular Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Ağıl (Ancoline), Kopeli, Şahintepe, Gri Demsı, Yukarı Zilek, Aşağı Salat ve Aşağı Zilek gibi eski yerleşim birimleri ile Zilek Devlet Demir Yolları köprüsü de sulara gömüldü.