Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Kıratlı Mahallesi sakinleri, arazilerini sulamak için yaklaşık 5 kilometrelik bir kanalı küreklerle temizleyerek suya ulaşabiliyorlar. Her sene aynı sıkıntıyı yaşayan mahalleliler yetkililerden yardım bekliyor
DİYARBAKIR YENİGÜN - Van şehir merkezine sadece 7 kilometre uzaklıkta bulunan Kıratlı Mahallesi sakinleri, her sene nisan-mayıs aylarında, mahalleye yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan ve Erek Dağı’nın arkasındaki Keşiş Gölü’nden gelen su bendine kadar olan kanalı küreklerle temizleyerek arazi sularını mahalleye ulaştırabiliyor. Günümüz teknolojisine rağmen hâlâ imece usulü ile küreklerle temizlenen su kanalı hususunda sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden mahalle sakinleri, elleri ile kazdıkları ve her sene temizledikleri kanal için yetkililerden kalıcı bir çözüm bekliyor. Mahalle sakinleri, kanalın belli bir kısmının belediyenin iş makinaları tarafından temizlendiğini, fakat iş makinasının giremedi çoğu yerin ise kendileri tarafından küreklerle temizlendiğini belirtti. Yaklaşık 2 bin 600 dönüm sulanabilir araziye sahip olan mahallenin, arazi suyu için kullandıkları kanalın oluşan sellerden dolayı yıkılmasının ise ayrıca bir sıkıntıya neden olduğu kaydettiler. Mahalle muhtarı Metin Astan, konuyla ilgili birçok yere başvurduklarını fakat olumlu bir cevap alamadıklarını söyledi.
“Yetkililerden yardım bekliyoruz”
Ramazan ayında ve oruçlu bir şekilde çalıştıklarını belirten Astan, mecbur oldukları için gelip kanalı temizlediklerini söyleyerek, “Yetkililerden yardım bekliyoruz. Bize yardımcı olsunlar. Bu kanalın kalıcı bir çözüme kavuşması için imkânlar kimin elindeyse bize yardımcı olsun. Bu kanalı kazma, küreklerle çıkaramıyoruz. Büyükşehir Belediyesine bağlı Tarımsal Daire Başkanlığının bize kepçe vermesi gerekiyor. Gerekli yerlere Koruge boru ve iş makinesi vermesi gerekiyor. Biz bu şekilde oruçlu küreklerle çalışamıyoruz. Yetkililerden bu kanalın kalıcı çözümü noktasında yardımlarını bekliyoruz.” dedi.
“Ne yapacağımızı bilemiyoruz”
Dedelerinden beri kanalı küreklerle çıkardıklarını söyleyen mahalle sakinlerinden Cemil Akbaş, “Kilometrelerce kanalı küreklerle çıkarmak zorunda kalıyoruz. Devletin bu hususta bize herhangi bir katkısı olmayacak mı? Nerelere başvuracağımızı ve ne yapacağımızı bilmiyoruz. Nerelere başvurduysak bir sonuç alamadık. Su kanalımız Kavuncu Mahallesinin içinden geçtiği için mahalleliler de bizden kanalın üzerini kapatmamızı, çocuklar için tehlike arz ettiğini söylüyorlar. Biz onlara da hak veriyoruz. Ama yıllardır bu kanalımız aynı güzergâhtan geçiyor. Bizim bunu değiştirme gibi bir imkânımız yok.” ifadelerini kullandı.
“Seçimden sonra vaatler unutuluyor”
60-70 yıldır sorunlarının devam ettiğini vurgulayan Akbaş, “Dünyanın her yanına alt yapı çalışmaları yapılıyor. Biz de bir sulama kanalı istiyoruz. Seçimlerde vaatler yapılıyor. Ama seçimlerden sonra yapılan vaatler unutuluyor. İhale yine Kıratlı halkının üzerinde kalıyor.” şeklinde konuştu.
“Her sene bu eziyeti çekiyoruz”
Her sene aynı sıkıntıları yaşadıklarını ve yetkililerden bir yardım beklediklerini kaydeden mahalle sakinlerinden İsmail Toruntay ise şunları söyledi: “Her sene bu eziyeti çekmemizin anlamı yok. Bir şekilde bize yardımcı olsunlar. Dedelerimizden beri yaklaşık 60-70 yıldır bu eziyeti çekiyoruz. Ben de 15 yıldır bu şekilde küreklerle bu kanalı temizliyorum. Yetkililer nasıl yardım edeceklerse bize yardımcı olsunlar. Bu kanal betondan bir kanala çevrilsin ve temizliğini de yetkililer yapsın. Bu Ramazan ayında bu eziyeti çekmeyelim. Seçimlerde gelip bizden oy istiyorlar, seçimler bittikten sonra sıkıntılarımızı soran yok.” ifadelerini kullandı.
“Kanal ıslah edilsin”
Yaşanan duruma tepki gösteren mahalle sakinlerinden Emin Temur da şunları kaydetti:
“1980 yılında DSİ tarafından bu kanalın betonarme olduğu görüldü. O tarihte muhtar ve ihtiyar heyeti DSİ’yi mahkemeye verdiler ve mahkemeyi kazandılar. Ondan sonra arazi suyu için DSİ’ye vergi ödenmemeye başlandı. Bu yüzden DSİ o günden beri mahallemize herhangi bir hizmet vermiyor. Arazi suyumuzu da kendimiz alıp götürüyoruz. Yaz aylarında su azaldığında da DSİ gelip bu suya da sahip çıkıyor ve bize su da vermiyor. Tarım arazilerimiz bu çevrenin en büyük tarım arazisi olmasına rağmen, bizim arazilerimiz susuzluktan kırılıyor ve devlet buna sahip çıkmıyor. Her sene bu kanalı bu şekilde çıkarmaktan bıktık. Talebiz DSİ veya yetkili merciler tarafından mahallemize sahip çıkılması, bu kanalın ıslah edilerek bu halkın bu eziyetten kurtarılması ve arazilerimizin sulanmasıdır.” Konuyla ilgili görüşmek istediğimiz DSİ yetkilileri, telefona cevap vermedi.(İLKHA)