YENİGÜN HABER – Su Altı Fotoğrafçılar ve Filmciler Derneği (SUFOD), Van Gölü'nün keşfedilen ekosistemlerini dünyaya tanıtmak için 4 gün boyunca dalış gerçekleştirdi.
Daha önce keşfedilen mikrobiyalitlerle gündeme gelen Vangölü gizemini koruyor. Van Gölü, su altında barındırmış olduğu gizemler ve güzelliklerle dalış severlerin ilgisini çekiyor.
Denizlerde çalışma yürüten Su Altı Fotoğrafçılar ve Filmciler Derneği (SUFOD), bu kez Van Gölü'nün keşfedilmeyen ekosistemleri için dalış yaptı.
4 gün süren çalışmalar hakkında açıklamada bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, Van Gölü'ün, ekstrem su kalitesinin yanı sıra su altında barındırmış olduğu gizemler ve güzelliklerle adeta dalış severler için bir cennet niteliğinde olduğunu söyledi.
"Bu çalışmalar geleceğe atılmış birer tohum"
İLKHA’ya konuşan Akkuş, "Van Gölü, ekstrem su kalitesinin yanı sıra su altında barındırmış olduğu gizemler ve güzelliklerle adeta dalış severler için bir cennet niteliğindedir. Van Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile 4 günlük çalışmamızı sonlandırmış bulunuyoruz. Ülkemizin su altı ile ilgili tek derneği olan Su Altı Fotoğrafçılar ve Filmciler Derneği (SUFOD) başkanı ve ekibiyle beraber Van Gölü’ne gelip su altındaki güzelliklerini görüntülediler. Bunların her biri geleceğe atılmış birer tohum gibi. Bugün Van Gölü’nün ekonomiye katkısı balıkçılık ve taşımacılıkla ön planda." dedi.
"Van Gölü ülkenin en bakir alanlarından biri"
Van Gölü'nün ülkenin en bakir alanlarından biri olduğunu belirten Akkuş, şunları söyledi: "Fakat Van Gölü ülkemizin en bakir alanlarından, araştırılmamış en büyük ekosistemlerinden birisini teşkil ediyor. Su Altı Fotoğrafçılar ve Filmciler Derneğinin bu bölgeye ilgisi bizler için çok önemlidir. Özellikle Su Altı Fotoğrafçılar ve Filmciler Derneğinin çekmiş olduğu fotoğraflar ve görüntüler bizim için ileriye yönelik Van Gölü’nün tanıtılmasında ve burada bir dalış turizminin canlandırılması için çok büyük öneme haizdir. Umuyoruz ki önümüzdeki günlerde Van Gölü’nün etrafında onlarca dalış okulu ve bu bölgenin gençlerinin görev aldığı onlarca dalış rehberi yetiştirilecektir. 4 gün süren İnköy, Altınsaç ve Adilcevaz açıklarında yer alan mikrobiyalit alanları, Rus batığı olmak üzere, Van Gölü’nün çeşitli bölgelerinde aralıksız dalışlar yapıldı."
"Van Gölü’nün zenginlikleri saklı kalmış"
Van Gölü'ne hep uzak kaldıklarını dile getiren Su Altı Fotoğrafçılar ve Filmciler Derneği Başkanı Ateş Evirgen, Kapadokya’daki peribacaları görüntülerinin aynısının Van Gölü’nde bulunduğunu belirtti.
Evirgen, "Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmciler Derneği adeta denizlerin gözü kulağı gibidir. Dış dünyayla ilişkiyi bütün bu arkadaşlarımız sağlıyor. Çünkü insanlarımız için suyun altı bilinmeyen ve çok da fazla önemsenmeyen bir alan. Ama böyle değil. Biz Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri olarak genellikle Türkiye’nin dört bir yanındaki denizlere dalmaya alışkın insanlarız. Oradaki görüntüleri çıkarıyoruz. Ama iç sular Anadolu’nun en büyük zenginliğidir. Bunların başında da Van Gölü geliyor. Ne yazık ki bizler Van Gölü’ne hep uzak durduk. İçindeki canlı türlerinin az olması belki de bizim böyle uzak durmaya neden oldu. İnci kefali ile tanıyoruz Van Gölü’nü. İnci kefali son yıllarda su altı fotoğrafçılarının gözdesi oldu. Ama onlardan daha da önemli bir mikrobiyalit var. Bugüne kadar Türkiye’deki Kapadokya’daki peribacalarının görüntülerinin aynısı aslında Van Gölü’nün bir zenginliği. Burada 4 günde bunları ortaya çıkardık. Bütün amacımız bu köprüyü kurarak Van Gölü’nün gizli kalmış güzelliklerini insanlarla tanıştırmak ve Van Gölü’ne bir katma değer katmaktır. Van Gölü’nün zenginlikleri gerçekten saklı kalmış. Bundan sonra bu çalışmalarımızla ve üzerine koyaraktan tüm Türkiye’ye gölün tanıtımını yapmak istiyoruz." dedi.
"Van Gölü’nün tanıtılması çabasındayız"
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Mustafa Sarı ise 2013 yılından bu yana Van Gölü’nde bulunan mikrobiyalitlerin dağılımları ile ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Sarı, "Çok çeşitli ekiplerle birlikte çalışmalar yaptık. Şu anda Su Altı Fotoğrafçılar ve Filmciler Derneği ile beraberiz. 4 günden beridir Van Gölü’nün muhtelif yerlerinde dalışlarımız oldu. Mikrobiyalitleri genel anlamıyla ortaya çıkarmıştık zaten. Şimdi bunların tanıtılmasında, güçlü bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmasında ve turizme kazandırılması konusunda bir çaba var. Bunun için Van Valiliği, Van Belediye Başkanlığı ve Adilcevaz Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ile Adilcevaz Kültür ve Sanat Derneği’ne çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu. (Haber Merkezi)