Bitlis’in Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinde 104 bin dekar alanda üretilerek, Türkiye’nin 57 iline gönderilen fasulyenin hasadına başlandı.
DİYARBAKIR YENİGÜN- Bitlis’in Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinde 104 bin dekarlık alanda yetiştirilen ve çiftçinin umudu olan fasulye hasadına başlandı. Rekoltesiyle çiftçinin yüzünü güldüren fasulye hasadından yaklaşık 40 bin ton verim bekleniyor.
Bitlis ekonomisine 175 milyon TL katkı sunacak fasulye hasadında binlerce işçi çalışıyor. Fasulye hasadını tarlada inceleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Rıfat Çelik, bu yıl fasulyede rekoltenin istenilen düzeyde olduğunu belirtti.
Türkiye fasulye ihtiyacının yüzde 10’nu Ahlat ilçesinde karşılandığını hatırlatan Çelik, bölgenin en büyük Bakliyat İşleme ve Paketleme Tesisine sahip olduklarını söyledi.
“Yüksek verim elde edilen bakliyat üretimi bölgemizde çok rağbet gördü”
Çelik, “İlimizde 3-5 gün önce başlayan fasulye hasadını takip etmekteyiz. Bulunduğumuz tarlada verim 500-700 kilogram civarındadır. Daha önce bulunduğumuz bu tarlalarda kuru tarım yapılmaktaydı. Hububat tarımı vardı. 2006 yılından itibaren Tarım ve Orman Bakanlığımızın, ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı’ kapsamında başlatmış olduğu basınçlı sulama destekleme programını faaliyete geçirildi. Bu tarlalar suyla buluştu. Sulu tarıma geçildikten sonra birim alanda yüksek verim elde edilen bakliyat üretimi bölgemizde çok rağbet gördü. Bununla birlikte 2013 yılında bireysel sulama sistemleri desteklerimiz başladı bakanlığımızca. Küçük işletmesi bulunan çiftçilerimizi destekledik.” dedi.
“İl ekonomimize kattığı gayri safi milli hasıla ise yaklaşık 175 milyon TL’dir”
104 bin dekarlık alanda bakliyat üretimini gerçekleştirdiklerini dile getiren Çelik, şunları söyledi:
“Bu yılki rekoltemiz çok iyidir. Beklentimiz yaklaşık olarak 35-40 bin ton civarıdır. İl ekonomimize kattığı gayri safi milli hasıla ise yaklaşık 175 milyon TL’dir. Bölgenin farklı illerinden gelen mevsimlik işçilerle birlikte sahada çalışmakta olan yaklaşık 20 bin işçi bulunmaktadır. Mevsimlik işçilerin barınma, eğitim ve sağlık sorunlarını yaptığımız projelerle devlet olarak karşılamaktayız. 2017 yılında bir çiftçimizin başvurmasıyla birlikte Ahlat ilçemizde Bakliyat İşleme ve Paketleme Tesisini kurduk. Bölgenin en büyük bakliyat işleme ve paketleme tesisi Ahlat ilçemizde bulunmaktadır. Sanayi tesisimizde günlük üretim yaklaşık 100 ton civarındadır. Burada 23 çalışan mevcuttur. Fabrikanın sözleşmeli üretim modeli rağbet görmektedir. 500 işçiyle sözleşme yapmış durumdadır.”
Son olarak Ahlat ilçesinde kanada Alberta fasulye çeşidinin yetiştirildiğini, burada üretilen bakliyatın Türkiye’nin 57 iline ihraç edildiğini belirten Çelik, bölgenin iklim ve toprak isteklerinin göz önüne alındığında adaptasyonda herhangi bir sıkıntısı olmayan, lezzeti ve aroması yüksek, birinci sınıf bakliyat ürettiklerini ifade etti. (İLKHA)