Ulaşım fiyatların artmasıyla birlikte ülke genelinde tren seyahatlerine talep gün geçtikçe artıyor. Diyarbakır’daki vatandaşlar da ekonomik sıkıntıların baş göstermesi ile birlikte komşu illere olan ziyaretlerini en eski ulaşım araçlarından biri olan demiryolu ile sağlıyor. Kentte tren yolculuklarına taleplerin artığını vurgulayan Diyarbakır Gar Müdürü Kenan Atlı, “Diğer ulaşım araçlarının seyahat ücretlerine zam yapılmasıyla beraber vatandaşların tren seyahatlerine ilgisi arttı. Bunun yanı sıra gençler, sanatçılar, yazarlar ve renkli kişilikler de daha rahat bir seyahat yapmak için demiryolunu tercih ediyor” ifadelerini kullandı.
Ebru TAŞKIN /Yenigün ÖZEL
DİYARBAKIR YENİGÜN - Havayolu ve karayolunda ulaşım fiyatlarının artmasıyla beraber en eski ulaşım araçlarından biri olan Demiryolu, yeninden rağbet görmeye başladı. Ekonomik dar boğazda olan vatandaşlar son zamanlarda yakıt fiyatlarına gelen zamlar ve seyahat ücretlerinin artması ile birlikte yeninden tren seyahatlerine yöneldi. Hem ekonomik olarak fazla masraftan kaçan hem de demiryolu seyahatini eğlence haline getiren vatandaşların tren seyahatlerine ilgi göstermesi ülkenin güneydoğusundaki ilerinde de ilgi odağı oldu. Gazetemize konuşan Diyarbakır GAR Müdürü Kenan Atlı, Diyarbakır’da tren yolculuklarına taleplerin artığını söyledi. Tren seyahatlerinin daha rahat olduğunu ifade eden Atlı, “Devlet demiryolları olarak hatlarımızdaki eski hatları değiştirirsek ve trenlerimizi hızlandırabilirsek, kimse otobüse binmez diye düşünüyorum. Ankara - Diyarbakır parkurunu iki üç saat daha kısaltabilirsek, daha çok yoğunluk yaşarız” dedi.
[caption id="attachment_26535" align="alignnone" width="600"]
“Ulaşımda havayolu ve karayolu pahalı”
Trende güvenlik açısından sıkıntı olmaması için önlemler aldıklarını belirten Atlı, “Taşıma fiyatları arttı. Son zamanlar da Doğu Ekspres’imiz seferlere başlamasıyla güney ekspresimize de bir artış meydana geldi. Konforlu tren yolculuğu için çok ucuza seyahat edemiyorsunuz. Ulaştırmada havayolu ve karayolu pahalı olduğu için değil. Yolcuların demir yoluna rağbet etmesi trenle seyahat etme modası başladığı için artış görüldü. Bir pahalılık söz konusu ama trene rağbet şeklinde oldu. Gençler, sanatçılar, yazarlar değişik ve güzel renkli kişilikleri olan yolcularımız. Seyahatte başladığı için böyle bir tren modası oldu. Uzun süredir, yoğunluk devam ediyor. Sürekli trenle seyahatte etmeyi talep eden yolcularımızla birleşince büyük bir izdiham meydana geliyor. Son bir yıldır yoğunluğumuz devam ediyor. Millet Doğu Ekspresi, treninin içindeki etkinliğin yapıldığını görünce talepler arttı. Trende diğer taşıma araçlarındaki sıkıntılar gibi aynen devam ediyor. Biraz eşyalarımıza dikkat etmemiz lazım. Uçakta bile olsanız önemli eşyalarınıza sahip çıkmanız gerekiyor. Mesela bizde yataklı bir vagonda seyahat ettiğiniz zaman kapınızı kilitlenmeniz gerekiyor. Yani onlara dikkat ederseniz iyi olur. Biz kötü olayların olmaması için ellimizde gelen her şeyi yapıyoruz. Burada güvenlik görevlilerimiz böyle kötü işler yapmaya çalışan kişileri uzaklaştırıyor. Yani, herkese bilet satmıyoruz. Gişe memurlarımız yolcuları kontrol ediyor. Bu anlamda eskiden olduğu gibi kötü olaylar olmuyor” dedi.
“Demiryolu daha çok tercih ediyor”
Güney Ekspres’in son seferi Ankara’ya kadar olduğunu söyleyen Atlı , “Ankara’ya sürekli yoğun bir yolcu potansiyelimiz var. Ankara’dan sonra, hızlı trenlerimiz ve diğer trenlerimiz var. Bizim şuan da seferimiz Ankara’da son buluyor. Ankara’dan İstanbul’a, Konya ve Eskişehir’e hızlı trenle gidende oluyor. Demiryolu ulaştırmada, büyük bir gelişim olduğu için millet tercih ediyor. Hızlı gitmeye başladı. Onunda etkisi oldu. Güney ekspresimizin son seferinin bittiği yer Ankara’dır. Eskiden İstanbul Haydarpaşaya kadar gidiyordu. Maalesef talihsiz bir olay oldu. Orda yol yenileme çalışmaları halen devam ediyor. Hızlı tren yeni hattımız bitti. Güney Ekspresimiz Ankara’dan İstanbul’a kadar devam edebilir” ifadelerini kullandı.
“Otobüs daha ucuz olsa bile tercih etmem”
“Teknoloji geliştikçe biz de büyük bir gelişim yaşadık” diyen Atlı, “ Tren biraz daha ucuz. Parkur 2-3 saat fazla olunca biraz daha ucuz oluyor. Belirli bir kesim var. Ekonomik sebeplerden dolayı tercih ediliyor. Gençlerin büyük bir talebi var. Gar müdürü olarak, otobüs Ankara’ya daha ucuz olsa, tercih etmem. Çünkü otobüsle 17-18 saatte Ankara’ya gidiyorsunuz. Uyuyamıyorsunuz, her tarafınız tutuluyor ve perişan halde en az bir hafta kendinize geliyorsunuz. Ama trenle yolculuk ettik den sonra tabi yataklı vagonlar poşetli vagonlarla seyahat ederseniz. Tabi otobüs tipi vagonlarımız da var. Onlarda da dinlenerek gidebiliyorsunuz. Yani, otobüse oranla daha geniştir. Otobüs gibi sizi yormuyor. Trenle yolculuğunuz bittikten sonra kendiniz yorgun hissetmiyorsunuz. Otobüs öyle değil. Gittiğiniz gibi 3-5 saat uyuyorsunuz. Aynı süreye denk geliyor. Yataklı vagonda seyahat ederseniz, yastığınız, pikeniz her şeyiniz var. Otobüs tipi koltuklarda seyahat eden yolcularımızda, bizim o koltuklar normal otobüs koltuklarından daha böyle konforlu daha geniş çevrilebiliyor. Otobüsteki koltuktan daha rahat edebiliyorsunuz. Ben otobüs bileti daha uçuz olsun otobüsle seyahat etmem. Trenle yolculuğu yaparım. Trenle seyahat edince, manzarayı izliyorsunuz ve restorasyon da oturuyorsunuz. Yaklaşıp 21 saatte Ankara’ya varıyor. Trende de yataklı vagonda bir kere seyahat etmiş olsaydım. Sürekli treni tercih etmiş olurdum. Çünkü binmeyen, görmeyen, seyahat etmeyen bilmiyor. Seyahat edip görmek gerekiyor. Trende yolculuk yapmak çok rahat içinde bütün ihtiyaçlarınız karşılayabilirsiniz. Restoran vagonu var. Devlet demir yolları olarak biraz hatlarımızdaki eski hatları değiştirirsek ve biraz daha trenlerimizi hızlandırabilirsek, kimse otobüse binmez diye düşünüyorum. Biraz daha iki üç saat daha Ankara Diyarbakır parkurunu kısaltabilirsek. Bence çok daha büyük yoğunluk yaşarız diye düşünüyorum” diye konuştu.
“300 kişilik tren bizim için az”
Trenin eski adının Kurtalan Ekspresi olduğunu belirten Atlı, “Şuan ismi Güney Ekspresi oldu. Kurtalan’da sabah saat 08.00 de hareket ediyor. Batman ve Bismil’den saat 11 civarında buraya geliyor. 5 -10dk bekliyor sonra gönderiyoruz. Toplamda trenimizin yolcu sayısı 300 kişi taşıma kapasitemiz var. Boş yerimiz hiç olmuyor. Ayakta yolculuk yapmak isteyenler de oluyor, yolcularımız rahatsız olduğu için almıyoruz. Şuanda sürekli ful gidiyor. Yer bulmanız için en az bir ay öncesinden yer ayırtmanız gerekiyor. 300 kişilik tren bizim için az bence mevcut çalışmalarımız var. Bir iki trende sefere katarsak Diyarbakır için iyi olur. Günde bir sefer yapılıyor. Haftada beş gün bizde iki gün Elazığ’dan gidiyor. Haftanın beş günü de Ankara’dan bize geliyor. Pazartesi ve Çarşamba günü hariç diğer günler bize geliyor. Toplam taşıdığımız sayı artıyor” şeklinde konuştu.