Çeşitli yöntemlerle halkı dolandırmaya çalışan dolandırıcıların son oyunu Twitter'da "sponsorlu" reklamlar.
Gelişen teknoloji ile gündelik hayatta önemli bir yer alan internet ve sosyal medya kullanımı artık insanlar için vaz geçilmez alanlardan biri haline gelmiş durumda. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu verilerine göre, dünya nüfusu 2018 yılı Ocak ayında 7 milyar 593 milyona yükseldi. Araştırma sonuçlarına göre; dünya nüfusunun yüzde 53'ünü oluşturan 4 milyar 200 bin kişi internet kullanıyor. Sosyal medya kullanıcılarının sayısı ise 2018'de 3 milyar 200 milyona yükselmiş durumda.
Dolandırıcıların son taktiği "sponsorlu" reklamlar
Sosyal ve internet kullanımına ilginin fazla olması tabi dolandırıcılarında iştahını kabartmış durumda. Çeşitli yöntemlerle halkı dolandırmaya çalışan dolandırıcıların son oyunu ise Twitter’da paylaşılan "sponsorlu" reklamlar. Twitter’da paylaşılan bu tür “sponsorlu” reklamlarda sosyal medya kullanıcıların dikkatini çekmek için bankaların isimleri ve logoları ile beraber dikkat çekici görseller hazırlanıyor. Twitter’da paylaşılan bu tür “sponsorlu” reklamlarda kullanıcıların dikkatini çekmek için otomobil, bilgisayar, cep telefonu ve bedava internet gibi birçok hediye seçenekleri sunuluyor. Aslında bunların tümü bir dolandırıcılık yöntemi, bu yöntemlerinde sosyal medya kullanıcılarının dikkatini çekmek için bankları, hatta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) ismini kullanmaktan çekinmiyorlar.
"Kimlik bilgileri kesinlikle paylaşılmamalı"
Konunun uzmanları sosyal medyada paylaşılan bu tür linklerin tıklanılmaması, bankalar ile görüşülmeden kredi kartı ve kimlik bilgilerinin kesinlikle paylaşılmaması gerektiğinin altını çiziyor. Bu tür sahte hesaplar tıklanılıp bilgiler verildiğinde müşterinin hesabı dolandırıcıların eline geçmiş oluyor. Konunun uzmanlarına göre bu tür mağduriyetler yaşamak için telefon, tablet ve bilgisayarlarda güncel bir anti virüs programı ve güvenlik duvarı kullanımı, bu tür sayfaların açılmasına engel olacaktır ve bu tür mağduriyetlerin yaşanmasına ortadan kaldıracak. Uzmanlar banka ve bu tür şirketlerin hesaplarının ”onaylanmış hesap”lar (kullanıcı hesapları yanında bulunan mavi tik)olup-olmadığını kontrol etmenin de yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçilebileceğini belirtiyor.
İçişleri Bakanı Soylu sosyal medya hesabı üzerinden uyardı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Vatandaşlarımızı, Twitter’ın, kullanıcı güvenliğini sağlamaktan çok uzak, 'hayal kırıklığına uğratan' reklam moderasyonuna ve bu sahte hesaplarla dolandırıcılık yapan profillere karşı dikkatli olmalarını rica ediyorum.” ifadelerini kullanarak, vatandaşları bu tür dolandırıcılık yöntemlerine karşı uyardı.
Twitter’ın sorumsuzluğu
Yapılan araştırmalara göre, Facebook'un toplam kullanıcı sayısının 2 milyar 167 milyon, YouTube 1.5 milyar, Instagram 800 milyon, Tumblr 794 milyon, Twitter 330 milyon olduğu belirtiliyor. Türkiye'de sosyal medya kullanıcı sayıları ise şu şekilde; 44 milyon 731 bin 500 kişi YouTube, 41 milyon 478 bin 300 kişi Facebook, 37 milyon 411 bin 800 kişi Instagram, 29 milyon 278 bin 800 kişi ise Twitter kullanıyor. Peki, bu kadar yüksek bir kullanım alanı olan sosyal medya ağlarından “twitter” bu tür dolandırıcılık yöntemlerine nasıl sorumsuz kalabiliyor. Twitter "sponsorlu" reklamlardan kazandığı paralar karşılığında insanların dolandırılmasına adeta göz yumuyor. Twitter yönetimi yaşanan mağduriyetlerin önüne geçerek, bu tür dolandırıcılık yöntemlerine asla geçit vermemelidir. (İLKHA)