Amedspor Kulübü Başkanı Metin Klavuz, HDP Genel Merkez’i ziyaret etti. Burada konuşan Klavuz , “Türkiye’nin normalleşmesine acil ihtiyaç olduğu bir dönemde Amedspor adrestir, motor gücüdür, diyoruz. Biz Türkiye’nin barış kervanı olmaya hazırız” dedi
DİYARBAKIR YENİGÜN - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile birlikte HDP milletvekilleri Mensur Işık ve İmam Taşçıer, Amedspor Kulübü Başkanı Metin Kılavuz, Yönetim Kurulu üyesi Dilan Bayoğlu ve beraberindeki heyeti, Genel Merkez binasında ağırladı. Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre heyet, kendilerini karşılayan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’ye Amedspor forması takdim etti. Buldan ve Temelli’nin isimlerinin yazılı olduğu formalarda, Buldan’a mor renk hediye edildi.
‘Gerçek anlamda sporu götürdü’
Selamlaşma ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, açıklamalarda bulundu. Temelli, “Spor sadece spor değildir. Bunu da hatırlatan en önemli kulüp Amedspor oldu. Çok önemli bir sorumlulukla futbol ve spora yaklaşımıyla Türkiye kamuoyuna bunu bir kez daha resmetti. Ben sizin şahsınızda bütün Amedspor ailesine şükranlarımı sunuyorum. Çünkü spordaki duruşunuz ve tavrınız hepimize örnek olacak bir tavır. Cesaretle, kararlılıkla Türkiye halklarının bir aradalığına futbol vesilesiyle bir kez daha aracılık ettiniz. Bir sürü haksızlığa uğradı, şiddete uğradı. Irkçı saldırılara uğradı ki, biliyorsunuz bütün dünyada özellikle spor alanında ırkçılık kabul edilemez bir şeydir. Tüm bunlara rağmen vazgeçmedi. Türkiye’nin her yerine gitti, Türkiye’nin her yerine giderken barışı, kardeşliği gerçek anlamıyla sporu götürdü. Bu, hepimizi onurlandırdı, hepimizi Amedspor taraftarı yaptı. Spora sahip çıkma, futbola sahip çıkma konusunda hepimizi cesaretlendirdi, yüreklendirdi. Bu anlamıyla çok önemliydi. Diğer tüm kulüplerimiz açısından örnek yol gösterici oldu” dedi.
‘Yanyana gelmek önemli’
HDP olarak Türkiye’de her zaman bir arada yaşamayı esas aldıklarını söyleyen Temelli, şöyle devam etti: “Diyoruz ki burası bizim ortak vatanımız. Ortak vatanımızda bir arada yaşayacağız. Bir arada yaşamanın gerekleri ne ise onu yapacağız. Tabii ki bu bütün alanlar için geçerli, futbol ve spor için de geçerli. Bunu sağlayabilmek büyük önem taşıyor. Gerçekten futbol çok önemli, halkları buluşturuyor. Stadyumlarda, diğer alanlarda insanların yan yana gelmesini sağlayabilecek en önemli alanlardan biri. Taraftar olarak yan yana gelebilmek, o müthiş buluşmayı gerçekleştirmek sonra beraber o stattan ayrılıp günlük yaşamın içinde biraradalığı yürütmek. O buluşma ve müsabaka anları gerçekten önemli kıymetlidir. Bunun ne kadar önemli olduğunu fark etmek, hissetmek belki de Türkiye’de bir çok meseleyi aşmamız açısından bize önemli katkı sağlayacak. Çünkü yan yana gelme birbiriyle has be hal etme büyük önem taşıyor.”
‘Futbol bir arada yaşamaya katkı sunmalıdır’
Çocukluğundan bu yana futbol maçlarına gittiğini ve koyu bir Fenerbahçe taraftarı olduğunu ifade eden Temelli, şunları söyledi: “Ben aslında deyim yerindeyse iyi bir fanatiğim. Futbolda fanatik olmak iyidir. Kötü anlamıyla söylemiyorum. Taraftar olmak iyidir. 9 yaşımdan beri tribünlerdeyim. Babam da öyleydi. Hiçbir zaman ikinci bir takımım olacağını düşünmüyordum. Çünkü bir takım tutarsınız ikinci bir takım olmaz. Ama ikinci takımım oldu sayenizde. Gerçekten herkesin ikinci takımı olma vasfına sahipsiniz. Bir de Amedsporum var artık. Diliyorum ki Amedspor ile Fenerbahçe birinci ligde buluşabilsinler. Çünkü Amedspor’un başarıları büyük önem taşıyor. Şu da önemli bir gerçeklik ki Türkiye’de barış ve demokrasi mücadelesi veriyoruz. Bu konuda herkes üzerine düşeni yapıyor. Sporda da bu anlamıyla baktığımızda barış, kardeşlik meselesi önemli. Ama Türkiye futbol liglerini de Türkiye ligleri haline getirmeliyiz. Dönüp baktığımda liglere o ligin içinde yeterli çeşitlilik farklılık yok. Neden Amedspor birinci lig de olmasın? Neden Vanspor, Mardinspor, Hakkarispor olmasın? Yani bir bölgenin liglerde temsiliyetinin bu kadar az olması bir eksiklik değil mi? Bunu Türkiye nazarından kaçırmamalıdır. Bunu yapmanın yolu maddi ve manevi desteklerle mümkün olacaktır. Yerel yönetimlerimizin desteğiyle olacaktır. Bütçeden spora ayrılan paya baktığımızda bunun daha adaletli dağıtılması, futbol kulüplerinin içine sürüklendikleri bu piyasacı akıldan kurtularak rekabeti hani futbol yarışını daha toplumsallaştırılması gerektiğine inanıyoruz. Adalet her yerde gerekliyse futbolda da sporda da olmalıdır Bu açıdan önümüzdeki dönem özellikle biz yerellerde iktidara geldiğimiz yerlerde sporu güçlendirmeyi, spora katkı sunmayı öncelikli bir meselemiz haline getirdik. Bu sadece sportif başarılar için değil, spor yoluyla biraz önce de belirtiğim buluşmaları sağlamak ve bir arada yaşama iradesine spordan doğru katkı sağlamak açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.”
‘Spor salonları arena, sporcular gladyatör değildir’
Ardından söz alan Amedspor Kulübü Başkanı Metin Klavuz da, şöyle konuştu: “Bir toplum spor ve sanatla ne kadar ilişkiliyse o toplum o kadar daha özgür ve geleceğe sağlam adımlarla yürüyebilir. Amedspor Kulübü 2014 yılından sonra bu isimle birlikte çok ciddi baskılara ve algılara maruz kaldı. Halen de bu baskılar devam ediyor. Bize göre sporun dili, kökeni, etnik inancı farklılıkları olan toplulukları bir araya getiren ve evrensel barışa hizmet sunan topluluklardır. Bize göre futbol demek, spor demek sadece erkek demek değildir. Biz bu eril anlayışı da reddediyoruz. Spordaki cinsiyetçi ve milliyetçi anlayışı reddediyoruz. Spor demek, kadın demektir. Dilan arkadaşımız Türkiye için bir örnektir. 2012 yılında kurduğumuz kadın futbol takımında bir futbolcu, şimdi hem üniversite de okuyor hem de kendi kulübünde yönetimdedir. Karar alma merciindedir. Spor salonları arena, sporcular gladyatör değildir. Spor borsada değil, saha da güzel. Türkiye’de futbolcu, emekçi kavramanı kullanan tek kulübüz. Lütfen bunu yaşatalım” diye konuştu.
‘Türkiye’nin barış kervanı olmaya hazırız’
Amedspor’un algı ve baskıyla karşı karşıya olduğunu kaydeden Kılavuz, algı operasyonlarına bir kez daha cevap vermek istediğini söyleyerek, sözlerini şöyle tamamladı: “Üzerimizde çok ciddi algı yönetimi var. Bir kez daha sizin aracılığınızla duyurmak istiyorum. Amedspor’un Türkiye halklarının değerleriyle ilgili hiçbir problemi yoktur. Bütün değerlere saygılıdır. Bazen açıklama yapıyoruz. Altına hemen yazıyorlar İstiklal Marşı, İstiklal Marşı. Buradan bir kez daha söylüyorum. Bizim hiçbir maçımızda İstiklal Marşı’na olumsuz bir davranış olmamıştır. Türkiye’deki halkların tüm değerleri bizim değerlerimizdir ve bunlara saygılıyız. Türkiye’nin normalleşmesine acil ihtiyaç olduğu bir dönemde Amedspor adrestir, motor gücüdür, diyoruz. Biz Türkiye’nin barış kervanı olmaya hazırız. Biz barış sözcüklerimizi, dokunuşlarımızı Çorum’a da, Ankara’ya da götüreceğiz, İzmir’e de götüreceğiz. Artık Türkiye siyaseti, kaba şiddeti ret eden akıl yoluyla birlikte uzlaşı yolunu hakim kılmalıdır. Bir kampanyamız var diyoruz ki Amedspor sensin. Türkiye’nin tamamıdır." Açıklamaların ardından görüşme basına kapalı olarak devam etti.