Tunceli'nin geleneksel kış içeceği: Üzüm şerbeti

Tunceli'de bağlardan toplanılan üzümler, kış aylarının vazgeçilmez geleneksel içeceği için şerbet haline getiriliyor.  DİYARBAKIR YENİGÜN - Sonbaharla...

Tunceli'de bağlardan toplanılan üzümler, kış aylarının vazgeçilmez geleneksel içeceği için şerbet haline getiriliyor. 

DİYARBAKIR YENİGÜN - Sonbaharla birlikte vatandaşların başlattığı hummalı kış hazırlıkları sürüyor. Tunceli'nin Mazgirt ilçesi Kavaktepe köyünde vatandaşlar, sofralarından eksik etmedikleri üzüm şerbetini yapmaya başladı. Bağlardan toplanılan üzümler eve getirilerek ilk 2 gün dinlendiriliyor. Ardından üzümler sıkılarak süzgeçten geçiriliyor. Elde edilen üzüm suyu, büyük tencerelere konularak yaklaşık 9-10 saat gür ateşte kaynatılıyor. İstenilen kıvama gelen üzüm şerbeti, yeniden süzülerek, kışlık küplere koyulup serin yerde muhafaza ediliyor.

KIŞIN VAZGEÇİLMEZ İÇEÇEĞİ: ŞERBET

Üzüm şerbetinin yapılışı, lezzeti ve sağlık açısındaki önemi hakkında konuşan Necla Şahin, üzümlerin bağlardan toplanılıp, dinlendirildikten sonra gün boyu kaynatılması sonucu şerbet haline getirildiğini söyledi. Üzüm şerbetinin kışa hazırlık için olduğunu ifade eden Şahin, şerbetin Tunceli'de üzüm bağları olan tüm köylerde yapıldığını aktardı. Şahin, şerbetin genelde kışın yemeklerinin yanında servis edildiğini kaydetti.

GEÇMİŞTEN GELEN BİR GELENEK’

Şerbetin büyüklerinden kalma bir gelenek olduğunu kaydeden Şahin, “Kışın hiçbir zaman sofralarımızdan eksik etmeyiz. Çünkü eskiden kış ayları çok çetin geçermiş. O nedenle anne ve nenelerimiz de yemeklerin yanında ayran veya diğer içecekleri bulamamasından kaynaklı üzüm şerbeti yapıyormuş. Biz de onların yaptığı şerbeti günümüzde yaparak geleneği sürdürüyoruz” dedi.

‘İLAÇ NİYETİNE DE TÜKETİLİYOR’

Üzüm şerbetinin sağlık açısından da çok faydalı olduğunu söyleyen Şahin, mide ağrıları, bağırsak rahatsızlıkları, ağız içi yaralara iyi geldiğini belirterek, “Üzüm şerbeti aynı zamanda ilaç niyetine de içiliyor. Hem lezzetli hem de sağlıklıdır” dedi.

‘SUYA KARIŞTIRILARAK İÇİLİR’

Şerbetin servis edilmesine ilişkin de Şahin, “Bir su bardağına 5 su bardağı su ilave ediyoruz. Su ilave edilmeden içilemez. Çünkü çok ağır bir içecek. Mideyi rahatsız eder” diye konuştu. (MA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri