Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tarımda çiftçilerin kullandığı elektriğin oranında en kısa zamanda yüzde 12 civarında bir indirime gideceklerini açıkladı.
Tarımsal sulama grubuna aldığımızda bu rakamı 63 kuruşa indirmiş olacağız. Yaklaşık yüzde 12 civarındaki indirimden en kısa süre içerisinde yararlanmaya başlayacaklar.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından "Küçükbaş Hayvancılığı Geliştirme Projesi" kapsamında 2 bin 800 kişiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de katılımıyla bin 400 ton süt yemi dağıtıldı.
Burada konuşan Bakan Dönmez, tarımda çiftçilerin kullandığı elektriğin oranında en kısa zamanda yüzde 12 civarında bir indirime gideceklerini açıkladı.
Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi (OFM)’de düzenlenen dağıtım töreninde konuşan Bakan Dönmez, Gaziantep’in sadece sanayisiyle değil, son yıllarda tarım ve hayvancılığıyla da anılmaya başladığını söyledi.
"Antep fıstığını tanıtmamız lazım"
Gaziantep’in coğrafi ürün belgesine sahip birçok ürününün olduğunu belirten Bakan Dönmez, Antep fıstığının bunlardan birisi olduğunu belirterek, "Antep fıstığını artık yurt dışındakiler de tanımaya başladı. Yurtdışından gelen misafirlerimize ikram ediyoruz, ‘bu nedir?’ diye soruyorlar. Biz de ‘bu bizim Antep’imizde yetişir’ diyoruz. Alıp götürmek istiyorlar, ikram ediyoruz. Demek biraz daha çalışmamız lazım. Antep fıstığını tanıtmamız lazım." dedi.
"Gaziantep 10 yıldır doğalgaz kullanıyor"
Enerjide Gaziantep’te birçok yeniliklere imza attıklarını belirten Bakan Dönmez, "Yakın zamanda elektriklerinizde sık sık kesintiler oluyordu. Bunun iki sebebi vardı: Bir enerjiniz yeterli değildi, yeteri kadar güç üretemiyordu, bunları aştık. İki, şebekelerimizde bazı sıkıntılarımız vardı. Yenilemek gerekiyordu, bu sıkıntıyı da aştık. Gaziantep 10 yıldır doğalgaz kullanıyor. Cumhurbaşkanımız, ‘batıda ne varsa doğuda da o olacak’ dedi, doğalgazı 81 ile götürdük. 15 yıl önce sadece 5 il, 50 ilçede doğalgaz kullanılırken, bugün 81 il, 510 yerleşim yerinde doğalgaz var." ifadelerini kullandı.
"Artık köylerde biyogaz üretilecek"
Türkiye'nin birçok bölgesinde doğal gaz kullanıldığını ve artık köylerden de doğal gaz talebi geldiğini aktaran Dönmez, "Köylüler, bize ‘ne zaman doğalgaz gelecek’ demeye başladılar. Önce şehirleri bitireceğiz. Ondan sonra belki onlara da sıra gelir. Doğal gazı maalesef biz dışarıdan ithal ediyoruz. Dolayısıyla döviz ile getiriyoruz, cari açığına bu anlamda negatif etkisi var. Şehirlerimize niye getirdik? Çünkü hava kirliliği ile mücadele etmemiz gerekiyordu. Sağlık koşullarının iyileştirilmesi gerekiyordu, o nedenle getirdik." şeklinde konuştu.
"Biyogaz üreten mini reaktör üzerinde çalışmaya başladık"
Bakan Dönmez, hayvansal atıklardan biyogaz üreten mini reaktör üzerinde çalışma başlatıldığını da belirterek şunları söyledi:
"Köylere de bir başka müjdemiz var. Kendi gazını kendi üretecek Ar-Ge çalışması başlattık. Doğalgaz değil biyogaz üretecekler. Özellikle hayvancılık yapan çiftçilerimize müjdeliyoruz. Şu anda da Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Çok kısa bir gelecekte hayvansal atıklardan biyogaz üreten mini reaktör üzerinde çalışmayı başlattık. Arkadaşlar ilk denemelerini yapıyor, yakın gelecekte gideceğim nezaret edeceğim. TEMSAN bizim milli kuruluşumuz. İnşallah orada ocağında kullandığı tüp gazın yerini alacak bir gaz üretmiş olacağız. Sıcak suyunu elde etmek için de o reaktörden istifade edilecek. Belki de ısınmada da bu reaktörden elden edilen gazı kullanma imkanına sahip olacak. Testler olumlu sonuç verdiğinde bunu çiftçilerimizle de paylaşacağız."
"Elektrikte yüzde 12 oranında indirim yapılacak"
Elektrikte "tarımsal faaliyetler tarifesi" uygulaması hakkında bilgi veren Dönmez, elektrik tarifelerinde yaklaşık yüzde 12 oranında indirim yapılacağını aktardı.
Dönmez, "Elektrik tarifeleri ile ilgili bir müjdemiz var. Tarımsal sulama yapan çiftçilerimiz, elektrik kullanımında daha ucuz tarifeden elektrik alma imkânına sahipti. Sadece tarımsal sulamada değil, diğer hayvancılık faaliyetlerinde uğraşan çiftçi kardeşlerimiz de aynı tarife grubundan yararlanacaklar. Şu anda onlar ticarethane tarifesinden yararlanıyor. Kilowat saatine yaklaşık 72 kuruş bir bedel ödüyorlar. Tarımsal sulama grubuna aldığımızda bu rakamı 63 kuruşa indirmiş olacağız. Yaklaşık yüzde 12 civarındaki indirimden en kısa süre içerisinde yararlanmaya başlayacaklar. Tarım Bakanlığımızdaki çalışmalarda bir noktaya geldik. Önümüzdeki günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, çalışmayı Kurul gündemine almak suretiyle bitirmiş olacak. Şimdiden hayırlı olsun." şeklinde konuştu.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise "Bu şehir sanayi şehriyse, üretim şehriyse, ana damarımız toprağımız sayesindedir. Bugün şehrimizde gıdaya dayalı sanayi gelişmiştir. O yüzden toprağımızı korumamız lazım. Yüce mevlam toprağı bize emanet etti, suyu bize emanet etti, havayı bize emanet etti, kendi bedenimizi bize emanet etti. Emanete sahip çıkmamız, torunlarımıza daha sağlıklı bir dünya bırakmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanımız, ‘savunma sanayi ne kadar önemliyse gıda güvenliği de o kadar önemlidir’ diyerek tarıma ve hayvancılığa çok büyük destekler verdi. Kalkınma yerelde başlıyor, artık şehirler yarışıyor, bereketli hilalin ortasındayız, en büyük gücümüz toprağımız, kıpkırmızı bir toprağımız var. Bize dair çok özel bir bereketimiz var. Alın teriyle evine kazanç getirmek, milletin sofrasına lezzet katmak için eli nasırlı çiftçilerimiz var. O yüzden sizler bizim ana damarımızsınız. Sizler verilen desteğin en iyisine layıksınız. Hepinizle gurur duyuyorum." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman tarafından hayvancılığa verilen destekten dolayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Şahin’e hediye takdim edildi.
Program, yetiştiricilere koyun süt yemi dağıtımıyla sona erdi. (İLKHA)