2012 ila 2017 yıllarında arasındaki iş kazalarında 8 bin 23 işçinin hayatını kaybettiğini belirten Maden Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Esra Çiçek Mercan, SGK'nın 2018 ve 2019 yıllarına ait iş cinayetleri verilerini neden açıklamadığını sordu
DİYARBAKIR YENİGÜN – TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü’ne ilişkin Maden Mühendisleri Odası’nda basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya, TMMOB İKK bileşeni odalar, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi temsilcileri katıldı. Açıklamayı TMMOB İKK adına okuyan Maden Mühendisleri Odası Şube Eşbaşkanı Esra Çiçek Mercan, Zonguldak Kozlu Kömür Ocağı’nda meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 263 işçiyi anarak, aradan yıllar geçmesine rağmen iş güvenliğine ilişkin alınmayan önlemler nedeniyle her gün 5 işçinin yaşamanı yitirdiğine dikkat çekti. Mercan, "İşyerlerinde insanlar halen ölüyor, işverenler ve devlet ölümleri seyrediyor" dedi.
‘5 yılda 1 milyon 375 bin iş kazası gerçekleşti’
2012 ila 2017 yıllarında arasında toplam 1 milyon 375 bin iş kazasında 8 bin 23 işçinin hayatını kaybettiğini ifade eden Mercan, SGK'nin 2018 ve 2019 yıllarına ait iş cinayetleri verilerini halen açıklamamasını eleştirerek, “Bu verilerin açıklanmamasının sebebi nedir?” diye sordu. Mercan, 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasasında, "İşyerlerinde iş sağlığı güvenliğinin sağlanması, işvereninin yükümlüğündedir" denmesine rağmen, her kazadan sonra iş güvenliği uzmanlarının gözaltına alınıp tutuklandığını hatırlattı.
‘İş kazaları, meslek hastalıkları 'kader' değildir’
İş cinayetlerinin artmasında 4857 sayılı yasa ile getirilen esnek çalışma koşullarının önemli bir payı olduğunu dikkat çeken Mercan, "İş kazaları, meslek hastalıkları 'kader' değildir. İş kazalarını 'mesleğin doğal bir sonucu' olarak görülmesi yeni iş cinayetlerine davet çıkarmaktadır” dedi. İş cinayetlerinin bir diğer nedeni olarak sendikal hakların baskı altında tutulması olduğuna işaret eden Mercan, "Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller tüm çalışanlar için kaldırılmadıkça işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yol almak mümkün olmayacaktır" ifadelerini kullandı. "Ölüm, yaralanma ve sakat kalma; esnek ve güvencesiz çalışma hiçbir emekçinin kaderi değildir" diyen Mercan, insan onuruna yakışır, güvenli ve güvenceli çalışma hakkı için mücadele çağrısında bulundu. (MA)