DİYARBAKIR YENİGUN – Diyarbakır’da sanal alışveriş bahanesiyle 162 kişiyi dolandırdıkları iddia edilen 73 kişi hakkındaki soruşturma tamamlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma sonunda, 17’si tutuklu 73 sanık hakkında iddianame hazırlandı. 325 sayfalık iddianamede, organize suç örgütünün lideri ve 4 yöneticisi hakkında 500'er yıldan bin 626'şar yıla kadar, örgüt üyesi 68 sanık hakkında 9'ar yıldan 243'er yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istendi. Savcı, 73 sanık hakkında, toplam 3 bin 112 yıldan 49 bin 746 yıla kadar hapis cezası talep etti.
ALIŞVERİŞ SİTESİNDEN DOLANDIRICILIK
Felat Bozarslan'In haberine göre Diyarbakır 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, aralarında 2 kamu görevlisinin de bulunduğu 73 sanığın, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak", "Bilişim yoluyla dolandırıcılık" ve "Bilişim yoluyla hırsızlık" suçlarını işlediği belirtildi. İddianamede, mağdurların sanal alışveriş sitelerindeki ürünleri almak istedikleri, internet sitesinde verilen iletişim numarasını arayarak hesap numarasını öğrendikleri ve ürünün ücretini bu hesaba yatırdığı kaydedildi. Savcılık, mağdurların parayı yatırmasından sonra sanıkların ürünü göndermeden iletişimi kestikleri ve bu şekilde dolandırıcılık yaptıkları ifade edildi.
SAHTE BANKA HESAPLARI
Şüphelilerin, internette yayınladıkları sahte banka reklamları ile çekiliş ve para puan verileceğine dair gerçek olmayan paylaşımlar yaptıklarını belirten savcı, bu linklere tıklayan mağdurların hesap bilgilerine ulaşıldığını kaydetti. Mağdurların sahte reklamları kendi bankasının resmi internet sitesi sanıp, şifrelerini ve kişisel bilgilerini girdiğini vurgulayan savcı, bu bilgileri ele geçiren şüphelilerin çok sayıda kişinin hesabını boşalttığını ifade etti. Şüphelilerin bu yolla bazı mağdurların kredi kartlarından yüklü miktarda harcamalar yaptığı belirtilen iddianamede, organize suç örgütünün gelir olarak elde ettiği paraların ise ATM’lerden nakit olarak çekildiği kaydedildi
ÖRGÜT NASIL ÇALIŞIYOR?
Suç örgütü lideri İ.A.’nın ifadesine göre, örgüt ICQ isimli mesajlaşma programı üzerinden çalışıyor. Örgüt lideri temin ettiği banka kartlarının sahiplerine, dolandırılan paradan yüzde 10 pay ödüyor. Bulduğu kartların bilgilerini ICQ programı üzerinde bu amaçla kurulan gruplara gönderen örgüt lideri, bu kartların dolandırıcılıkta kullanılabileceğini bildiriyor. Bu aşamadan sonra temin edilen kartın sahibi adına sanal alışveriş sitesinde sahte ilanlar açılıyor. Sahte ilanlarla ilgilenen kişilerin hesabına önce kaparo yatırması isteniyor. Paranın tamamının gönderilmesi ile ilanda belirtilen telefon numarası ile iletişim kesiliyor.
“ELLERİNDE GBT PROGRAMI VAR”
Suç örgütünün lideri olduğu iddia edilen İ.A. mesajlaşma programındaki grupların elinde başka bir program bulunduğunu belirterek, “Mesaj programındaki grupların elinde 'GBT' denilen bir program var. Bu programa bir isim girildiğinde Türkiye’de aynı isimde kaç kişi varsa nüfus bilgileri ekrana geliyor. 'Sahacılar' mağdurlardan gelen parayı nakit olarak çektikten en geç bir saat sonra ana gruba gönderiyordu. Bu ekibin içinde ‘Çağrıcılar’ olarak bilinen kişiler var. Bu kişiler, banka görevlisi olarak mağdurları arıyor ve internet bankacılığı şifrelerini alıyordu. Banka veri tabanına erişebilen hackerlar tarafından kullanılan bir sistemle mağdurların hesapları boşaltılıyordu. "
Haklarında dava açılan 17’si tutuklu 73 sanığın yargılanmasına önümüzdeki günlerde Diyarbakır 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.