Bölge illerinde etkili olan sağanak yağış çiftçiyi zarara uğrattı. Özellikle mercimek hasadında mağduriyet yaşayan çiftçiler telafisi olmayan bir zarar ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Ektiği ekinlerin yok olduğunu dile getiren çiftçi Nuri Çelik, “Sağanak yağmurun sele neden olmasıyla mercimek ekinim zarar gördü. Bu sene artık o tarlaya bir şey yapılmaz. Perişanız, zararımızın geri dönüşü yok” dedi. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ise yaşanan mağduriyetlerin önüne geçme yolunun tarım sigortası yaptırmak olduğunu vurguladı
Rıdvan KÖSEN/Yenigün Özel
DIYARBAKIR YENİGÜN - Son zamanlarda bölgede etkili olan sağanak yağmur bir çok iş alanını olumsuz etkilerken yağışlardan en büyük mağduriyeti bölge çiftçisi gördü. Yağmur suyunun sele dönüşmesiyle çok sayıda çiftçinin ekini zarara uğradı. Özellikle ekili mercimek alanlarında büyük tahribatların oluştuğunu belirten çiftçiler, Ekonomik olarak zararda olduklarını belirtti. Zararlarının geri dönüşünün olmadığının altını çizen çiftçiler, yetkililerden yardım talebinde bulundu.
“Tarım sigortası şart”
Konuya ilişkin gazetemize konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, kentte yağan aşırı yağışın tarım alanlarına verdiği zarar yüzünden bir çok çiftçinin mağdur olduğunu ve bu mağduriyetlerin önüne geçme yolunun ‘tarım sigortası’ yaptırmak olduğunu söyledi. İskenderoğlu; “Mercimek arazilerinde büyük bir sıkıntı var. Bölgemizde özellikle kentimizde yaklaşık olarak 50 gündür yağmur yağıyor. Bu yağan yağmurdan etkilenecek en hassas ürün kırmızı mercimektir. Yağan yağışlardan dolayı bölgemizdeki mercimek tarlalarında ciddi bir tahribat var. Bazı yerlerde özellikle taban arazilerde üzülerek söylüyorum mercimek üretimine dair bir sonuç alınmaz. Fakat diğer araziler su tutmadığı için nispeten masrafını çıkarma gibi bir durum söz konusu. Daha önceleri de söylediğim gibi başta mercimek olmak üzere arpa ve nohut üreticilerinin mutlaka tarım sigortası yapması gerekiyor. Sigortanın yüzde 50’sini çiftçi veriyor geriye kalan yüzde 50’yi devlet karşılıyor. Ama çiftçimiz payına düşen yüzde 50’yi vermeye üşeniyor. Sonra böyle bir doğal afet olduğunda da tarlam, arazim gitti diyor. Ben vicdanen rahatım. Çünkü gerek yazılı gerek sözlü basında gerekse sosyal medya hesaplarımdan bunu defalarca dile getirdim. Mercimek ve nohut bozuluyor, arpa yatıyor. Tarım sigortası şart” dedi.
“10 bin TL zarara girdim”
Yağmurdan mercimek hasadı büyük zarara uğrayan çiftçi Nuri Çelik zararlarını karşılayacak imkanları olmadığını ve bunun için yetkililerden destek beklediklerini söyledi. Çelik; “Geçen pazar günü köye gittim. Sağanak yağmurun sele neden olmasıyla mercimek ekinim zarar gördü. Bu sene artık o tarlaya bir şey yapılmaz ancak gelecek sene. Bu mevsimden sonra karpuz ya da kavun yapılabilir ancak arazimiz ona uygun değil. Perişanız, zararımızın geri dönüşü yok. Devletin bize yardım eli uzatamayacağının da farkındayım ama yardım edilse çok iyi olur. Çok zarar ettik. Tohum mercimeğin kilosunu 3.50 TL ye aldık. Bunun gübresi, ilacı, mazotu hepsi masraf. Zaten gübre fiyatları da çok pahalı. Yaklaşık 10 bin TL zarara girdim. Şu an Türkiye’nin içerisinde bulunduğu süreçte 10 bin TL az para değil. Özellikle bir çiftçi için hiç az değil” diye konuştu.